fredag den 23. maj 2014

URTESMØR MED VARIATIONER

OPSKRIFTER

Findes der noget bedre end at give din ret et ordentligt smæk med urter? Det gør der selvfølgelig, men alt føles simpelthen bare bedre, når du sætter smag til din dag. Her får du opskrifter på urtesmør, også varianter. Og giv os gerne dit besyv med - hvad er dit yndlingsurtesmør? 

TEKST & FOTO: MARIANNE
Mange steder er purløgene allerede lange. Har du en stor portion, og vil du ikke lade dem alle gå i blomst, eller har du rester, som du ikke fik brugt til æggemadderne, dressingen eller andet, kan du roligt klippe løs. Det er ikke fordi purløg bare er en "must" ingrediens i urtesmør - det kunne persille eller andet lige så godt være, men de er en skøn smagsgiver, som de fleste i familien kan lide. Her har du en grundopskrift, så kan du selv enten kigge videre på varianterne eller eksperimentere dig frem. Du kan også presse ét eller to fed hvidløg i. Det glæder både smagsløgene og dit immunforsvar. Bland de hakkede urter i det bløde smør, rør, rør, rør, tilsæt evt. lidt salt. Med dejskraber lægges smørret op på madpapir eller bagepapir. Rul sammen i rulle. Drej enderne på papiret sammen. Læg urtesmørret i plastpose eller plastikboks i fryseren. Tag ud ved lejlighed og skær en skive eller et par stykker. Hurra! Selv en kedelig omgang pasta giver dig danserytmer på tungen.


URTESMØR
250 g blødt smør
1 håndfuld purløg, hakket
1 håndfuld bredbladet persille, hakket
1 håndfuld dild, hakket

urtesmør, salvie

HER ER VARIATIONER:

MED KORIANDER, RAMSLØG OG THAIBASILIKUM
250 g smør
+
1 håndfuld koriander, hakket
1 håndfuld kinapurløg eller ramsløg, hakket
1 håndfuld thaibasilikum, hakket

MED SALVIE OG HVIDLØG
250 g smør
+
1 håndfuld meget finthakket salvie
1-4 fed hvidløg, finthakkede

MED ROSMARIN OG MERIAN
250 g smør
+
1 håndfuld rosmarin, frigjort fra stilken og finthakket
1 håndfuld havemerian finthakket

urtesmør

ALTERNATIVER TIL INGREDIENSER: 
 • Chili
 • Hvidløg
 • Forårsløg
 • Sandløg
 • Ramsløg
 • Ristede hasselnødder, bank dem i en plastikpose efter afkøling
 • Ristede valnøddekerner, bank dem i en plastikpose efter afkøling
 • Sesamfrø, let ristet
Mon du har en yndlingsopskrift på urtesmør? Skriv den meget gerne nedenfor i kommentarerne eller på vores side på Facebook.


Læs også: 

HVILKE KRYDDERURTER HVOR?
Krydderurter skal ikke behandles ens - overhovedet ikke. Nogle skal stå varmt med masser af sol, og andre nærmest med fødderne i vand og hovedet i brand. Nogle er hårdføre og kommer igen år efter år, andre skal du genså. Og så fremdeles. Vi kigger nærmere på krydderurterne.


KRYDDERURTER I KRUKKER
Mange går og drømmer om store krydderurtebede, men du kan sagtens dyrke dine krydderurter i krukker på terrassen eller altanen. Her kommer nogle praktiske tips.BASILIKUM
En af sommerens dejlige dufte er duften af basilikum. I dette planteportræt kan du læse lidt om den skønne urt og lidt tips til et par lækre anvendelser.

3 kommentarer:

 1. Super ide med at lave en frossen smørrulle! Det skal straks prøves af!

  SvarSlet
 2. Min favorit er fintrevet skal af en økologisk, finthakket koriander, og hvidløg! Det passer især godt til fisk. -og så får I lige et husmorfif med på vejen: Den nemmeste måde at hakke krydderurter (især persille) er at putte urterne i et glas og så stikke en saks ned ok klippe løs :-)

  SvarSlet
 3. Ja det må jeg da vist også hellere eksperimentere med :D Kan tilføje, at mit fif til nemmeste måde at hakke persille på er, at putte persillen i en pose og fryse den ned. Når den er frossen, masserer man bare lige posen en smule og vupti - hakket persille.

  Hjerteligst

  SvarSlet

ANNONCE