mandag den 16. juni 2014

DEN LEVENDE HAVE

BØGER

En havebog der bliver genudgivet, dén må være god. Er den så værd at tilegne sig? Læs med her, hvad vi synes.

FOTO: CLAUS DALBY & MARIANNE SCHULTZ
TEKST: MARIANNE


Så blev den udgivet igen - havebogen - som for mange har været, og stadig er - en decideret eye opener og havebibel. Det er én af de første havebøger fra forlægger, fotograf og forfatter Claus Dalbys hånd, og den blev udgivet første gang i 2004. Det er en bog, der både indeholder specifikke oplysninger om de enkelte vækster - for det meste blomstrende stauder, men der er også beskrivelser af de toårige og mange græsser og bladvækster. Og det er samtidigt en bog, hvor der fortælles med så smittende begejstring og vid, at den formår at gøre det, kun ganske få havebøger i det danske havebogslandskab kan. Nemlig at få læseren til at lægge den midlertidigt fra sig en sen, blæsende og regnfuld efterårseftermiddag, rejse sig, iføre sig waders og pandelygte for at gå ud i sin egen have i skumringen og med sammenknebne øjne gå rundt og forestille sig. Se drømmesyn, fantasere, visualisere, drøfte med sig selv og beslutte. "Nemlig, ja. Flytter jeg nu alle de blå samlet derover, og blander med de violette, og husker jeg med let hånd at strø valmuer, så er den ved at være der".

Den levende have
"Forlade bogen", skriver jeg her, men det er kun med den hensigt at komme indendørs igen og have te og tæppe indenfor rækkevidde, og igen glide ned i en nydelsesfuld og samtidig informationsmættet haverus med bogen foran sig.

LET OG TÆT
Det er ret godt gjort af sådan en slank bog! Bogen er også én af de få, der gentagne gange bliver taget frem af bogreolen. Og igen, år efter år, fordi der lige er noget, man skal have opfrisket. For hvad var det nu, han skrev om kæmpe skælhoved, planten, der lige har spiret i hundredevis i mit drivhus. Og hvad var det nu den hed, den der gammelrosa, matte enkeltblomstrende valmue? Du ved, sådan nogle ting. Ja, så er det  jo også om ikke at have alt for travlt, når man har bogen i hånden, for så kommer man igen til at falde over afsnittet med en glimrende og kort gennemgang af bunddække. Og det er også væsentligt lige at få med, for det er ét af de mange nye punkter, der står på min "gøre-livet-nemmere-og-smukkere-i-haven" liste, efter at jeg har lært bogen at kende.

Den levende haveSådan er det med den bog. Der er endnu flere ting, der kan glæde - også flere, end jeg kan nå at nævne her. Et eksempel, som jeg mener er væsentligt for en brugsbog, vil jeg dog lige dvæle ved: At den er håndterbar, også som sengelæsning. Og det er den - meget modsat de fleste øvrige, og især seneste udgivelser fra Claus Dalbys hånd. Men omvendt, han har så meget på hjerte, så meget viden og så mange skønne kontakter til folk med vidunderlige haver, at jeg udmærket godt forstår dilemmaet. Formatet til gengæld, som de øvrige bøger også fastholder, så det ser pænt ud på hylderne, holder jeg meget af. Det gør, at der vitterligt er plads til både at nyde og nærstudere billederne, hvoraf langt de fleste også er af C.D. Rent tekstmæssigt er der desuden rigtigt godt samspil.

Men smart er det nu altså, at den ikke som Tor Nørretranders bog risikerer at få et øgenavn som "mærk smerten", i stedet for originaltitlen "Mærk verden", fordi man får den i hovedet med et brag, når man er faldet i søvn med samme. Denne bog er let - også nem at gå til, men tæt, med substans og fuld af viden og inspiration.

Den levende haveINFORMATION OG REVOLUTION
En anden formidabel ting, som jeg begejstres over, er at der ved hvert foto nøje er optegnet hvilke planter, der er på billedet. Selvfølgelig kan man nyde at se dejlige billeder af dejlige haver og planter, men sidder man og drømmer om også at eje sådan en havevejbred eller lige præcis den der knopurt, så er det intet mindre end service ud over det sædvanlige at skrive både dens danske og botaniske navn. Det giver nemlig en klar fornemmelse af, at det faktisk er meningen, at jeg som læser skal have muligheden for at finde den i katalogerne eller på nettet, og så skabe netop min egen have med de specifikke blomster, jeg ønsker. At Claus Dalby også giver tips om planteskoler, steder på nettet, giver baggrundsfortællinger om enkelte planters ophav og tilblivelse, det giver blot en ekstra dimension i haveglæden. En lille bitte ting, jeg - men det er nok også kun mig - ikke forstår, er at han siger, at han dyrker sin have "på slump". I mine øjne er hans have en meget styret have, men det med at strø frø med skødesløs hånd, er selvfølgelig at lade naturen få et lille ord med på vejen. Og i sig selv var (og er) det jo lidt af en haverevolution i de "finere" havekredse eller - skulle vi bare sige blandt nogle haveejere - at give lidt los og indføre grøftekantsstemning.

Den levende have


TAK MED TAK PÅ
Sidst vil jeg nævne, at jeg også begejstres af at Claus fortæller om sine (få) fejlslag og om de ting, der sjældent står i havebøger. Fx at høstanemone breder sig gevaldigt ved udløbere, samt at den modsat andre planter skal flyttes tidligt på året og ikke sent. Og at en plante som kvan kan komme til at fylde op mod en kvadratmeter i et bed, og derfor - selvom den syner lille med sin førsteårsroset - alligevel skal have god plads. Tak med tak på. Det er sådanne ting, vi havefolk kan bruge. Og selvom jeg varslede, at det var det sidste jeg ville sige af gode ting om denne bog, så bliver jeg nødt til også lige at fremhæve noget, som "alle" måske ved, at manden er en yderst velbegavet og levende fortæller. Sådan noget glæder et levende og bankende havehjerte, og giver en lystfyldt trang til at leve med og i sin have i alle de dage, der nu er tildelt det.

Den levende haveSå til alle, der kender én med have, der skal have en gave, fx en nybegynder (selvom de mere garvede også vil have utroligt meget glæde af den): Den bringer både gavn og glæde! Længe!Den levende have
FAKTA

TITEL: Den levende have
FORFATTER: Claus Dalby
FOTOS: Claus Dalby
NYUDGIVELSE:  2014
SIDER: 149
SPROG: Dansk
FORLAG: Forlaget Klematis

6 kommentarer:

 1. God anmeldelse af en uundværlig havebog.Jeg fandt den ved en tilfældighed i Henriettes have,hvor hun har en butik med lækre haveting.
  Jeg kan den næsten udenad og bruger den som opslagsbog.F.ex. Har jeg genopfrisket hvordan man tager stiklinger fra floks netop nu.
  Bogens format gør at bogen nemt tages med ex. på nattevagt"

  SvarSlet
 2. Den er og bliver min havebibel og jeg tager den frem, studerer billeder, læser og genlæser nu på 13. år - det er formidabelt!

  SvarSlet
 3. En flot og rammende (samt dejlig humoristisk) anmeldelse af denne bog, som også satte noget på plads vedr. det at lave en have for mig. Dvs. også jeg så lyset, da jeg læste den. Claus Dalby formåen med et kamera er blevet meget bedre siden bogen blev lavet, men i dette tilfælde er den så spækket med man-tager-højre-hånds-tommel-og-pegefinger-råd. Du har ret i, at enhver som har en have burde have denne bog. De nyere bøger har også gode råd, vejledning og inspiration samt billeder, der kan få én til at svømme helt hen og drømme, men denne bog kan sætte skub i haveriet, hvis ikke man allerede ved noget som helst om at have en have.

  SvarSlet
 4. Virkelig flot anmeldelse, var med hele vejen, og lyder som en bog jeg må ønske mig, og endda endnu mere når jeg læser de andres kommentarer! Er ikke ny have ejer, men nybegynder i anlæggelsen af min egen have!

  SvarSlet
 5. "Den levende have" er ikke en bog. Jo altså, mens den står på en boghylde, så er den blot det. Men når den åbnes, træder man ind i et univers - og bliver næsten skuffet, når den sidste side er til ende. Den er klart på listen over, hvad jeg ville have med som strandet på en øde ø!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 6. Helt enig, det er en meget god og brugbar bog, i modsætning til de mange andre store tunge Dalby-bøger, som jeg læser en gang og ikke igen. Denne her vender jeg tilbage til igen og igen. Skal lige se, hvor var det nu, den og den plante gror godt, eller hvad passer godt til hvilke andre planter. At plantenavnene er på latin og dansk, må jeg indrømme, tager jeg som en selvfølge i en god havebog, jeg kender ihvertfald ingen engelske, der ikke har navnene på engelsk og latin. En anden rigtigt god ting ved denne bog, er de fremragende fotos. Helt klart en bog jeg er meget glad for at have.

  SvarSlet

ANNONCE