De kan lugte det, de snedige små asener, når du luger ud i gulerødderne. Derfor lægger de æg i jorden omkring dine planter, så larverne kan mæske sig. Men hvis du forvirrer dem, finder de andre “græsgange”. Hør her hvordan.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Det er ret så irriterende at have passet og plejet sine gulerødder og have drømt om strunke, smukke, orange eller lilla rødder hele sommeren, for så at tage nogle hullede og brunlige rødder op, der kan smides ud med det samme. Øv – og ad! Både fordi der kunne have været plantet noget andet lige der, hvor de så optog pladsen, og især fordi det kunne have været undgået.

DIVERSE METODER
Jeg har læst om flere forskellige metoder til at undgå at gulerodsfluen lægger æg. Én af dem er at overdække med fiberdug. Men smukt er det ikke i en køkkenhave, og hvis du er én af dem, der har den integreret i den øvrige have, vil det ikke være løsningen. Så har jeg også hørt, at man kan klippe en rund “krave” i papir og lægge omkring hver rod, men det synes jeg er bøvlet, da de jo starter i miniature og derefter bliver større. Jorddække med fx græsafklip er fint nok. Det holder på fugten, og gør så, at fluen har noget besvær med at finde frem til stedet. Desuden dufter det ikke lige så meget af gulerod, siges det. Jeg kan nu ikke dufte noget, men jeg er jo heller ikke flue, så det er nok derfor. Endelig kan du, i hvert fald, være præventiv og smide gulerodslugningsaffaldet ud i stedet for at smide det i komposten, så det ikke ligger der og lokker.

gulerødder, gulerodsfluer

MED LØG PÅ
Men du kan også gøre noget andet, for når vi nu ved, at guleroden dufter lækkert i fluens næsebor, og dermed tiltrækker den, så må vi være endnu snedigere end den. Og det er du ved at forvirre den. Du kan fx plante hvidløg eller løg i hver anden række, eller du kan simpelthen lægge løgrester og løgskaller omkring de små gulerodsplanter. Det har jeg gjort i år, og jeg glæder mig usigeligt til at undersøge om det har virket. Jeg har desuden plantet de lilla gulerøder og ser meget frem til alt det lækre, jeg kan servere. Uden huller og brunt snask i, vel at mærke.

En sidste metode er at lave løgvand og vande med det, men den metode har jeg endnu ikke selv afprøvet. Jeg lover at fortælle, om jeg synes det virker.





Lov mig i øvrigt så lige, at du ikke spørger om gulerødderne
allerede er høstklare. Det er fotomodeller fra Brugsen.



Hvis du har gode erfaringer med at skræmme fluer bort fra gulerødderne, så sig frem!