lørdag den 7. juni 2014

HYLDELIKØR - SMAGEN AF SOMMER

hyldelikør
OPSKRIFTER

Hvis du har lavet hyldenade, så er det bare at gemme pulpen i et syltetøjsglas og hælde vodka over. Så stiller du den ind i dit mørke skab sammen med de andre skønne bjæsker og brændevin. Og så glemmer du bare alt om den

TEKST & FOTO: MARIANNE
Du skal derefter sætte et kryds i kalenderen til 3 måneder efter, og så skal du si den. Du har nu den skønneste ekstrakt, der kan bruges til at lave likør af.

hyldelikør
Du skal bare hælde ekstrakten på en smuk karaffel - ja, eller en lommelærke eller en flaske, du har renset, og så er der bare tilbage at smage til. Og det gør den - smager! Hav din divan indenfor rækkevidde, så du kan dejse bagover eller gå dig en skøn lang tur, hvor du forbrænder noget af alt det sukker, der er i din likør.

Hvor stærk eller intens, den skal være i smagen, synes jeg du skal lade dine egne smagsløg afgøre. Eller du kan bede din udkårne, dine venner eller andre, du holder af om at hjælpe dig.

Den lagres med fordel et år eller to - eller ti. Og får den skønneste, gyldne kulør, der blot - ligesom smagen - bliver mere og mere intens med alderen.

Den er god at give som gave. Og skøn at eje til hjemmebagt rabarbertærte eller at servere til dine yndlingsvenner en stormfuld efterårsaften, hvor vinden får bladene til at suse om hushjørnerne og porten står og smækker. Så er det som om du hælder sommeren ned i dine smukkeste glas og pejsens flammer varmer på samme søde måde som drikken.

6 kommentarer:

 1. Jeg har aldrig prøvet at lave likør før - men denne bliver vist den første! Det lyder lækkert!!

  SvarSlet
 2. Smart at bruge pulpen - det skal da prøves!

  SvarSlet
 3. Hvad er hyldenade? Er det hyldebærssaft?
  Den lyder ellers lækker, den likør!

  SvarSlet
 4. Hmm, det lyder lækkert, men kunne godt bruge en lidt mere udførlig opskrift. Hvordan laver man det om til likør efter de 3 måneder? Og hvor meget vodka skal man hælde over pulpen?

  SvarSlet
 5. Jamen altså, Maria. Du må leve med min 'på slump-opskrift'. Det hele kommer jo an på mindst to ting: dels mængden af' pulp' altså den sammensurium af hyldeskærme, citroner og sukker, dels kommer det an på dine smagsløg. Tro nu bare på dem og lade dem vejlede dig. Du er så heldig, at hvis du laver din liqueur for stærk - eller for svag, så kan du styrke den med den rene vodka!

  SvarSlet
 6. Jeg forstår det heller ikke....
  Gætter på at vodkaen skal dække pulp'en - men hvad smager man den siede ekstrakt til med? Sukker?

  SvarSlet

ANNONCE