Hvis du har lavet hyldenade, så er det bare at gemme pulpen i et syltetøjsglas og hælde vodka over. Så stiller du den ind i dit mørke skab sammen med de andre skønne bjæsker og brændevin. Og så glemmer du bare alt om den.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Du skal derefter sætte et kryds i kalenderen til 3 måneder efter, og så skal du si den. Du har nu den skønneste ekstrakt, der kan bruges til at lave likør af.

hyldelikør

Du skal bare hælde ekstrakten på en smuk karaffel – ja, eller en lommelærke eller en flaske, du har renset, og så er der bare tilbage at smage til. Og det gør den – smager! Hav din divan indenfor rækkevidde, så du kan dejse bagover eller gå dig en skøn lang tur, hvor du forbrænder noget af alt det sukker, der er i din likør.

Hvor stærk eller intens, den skal være i smagen, synes jeg du skal lade dine egne smagsløg afgøre. Eller du kan bede din udkårne, dine venner eller andre, du holder af om at hjælpe dig.

Den lagres med fordel et år eller to – eller ti. Og får den skønneste, gyldne kulør, der blot – ligesom smagen – bliver mere og mere intens med alderen.

Den er god at give som gave. Og skøn at eje til hjemmebagt rabarbertærte eller at servere til dine yndlingsvenner en stormfuld efterårsaften, hvor vinden får bladene til at suse om hushjørnerne og porten står og smækker. Så er det som om du hælder sommeren ned i dine smukkeste glas og pejsens flammer varmer på samme søde måde som drikken.