mandag den 30. juni 2014

KAN DU LI' HOSTABLOMSTER?

I HAVEN

Mange mennesker nyder hostaerne for deres blade. De er også helt forrygende dejlige, men hvad med blomsterne? Klipper du dem af? Jeg gør ikke. 

TEKST & FOTO: MARIANNE


Jeg kender godt argumentet. Hele planten får en meget smukkere vækst og bladene bliver endnu større og fyldigere, hvis du klipper blomsterstilkene på dine hosta af, lige så snart de viser sig. Planten bliver langt mere harmonisk at betragte, og den danner et tæt dække med sine specielle blade. Sådan har jeg fået fortalt. Og sådan er der nogle, der foretrækker det. Metoden er da også med til at man kultiverer sine planter til perfektion. Jeg har dyb respekt for sådan en holdning - og praksis - men jeg kan simpelthen ikke nænne det. Jeg synes de er så yndefulde, blomsterne. Nogle af dem dufter, man kan tage frøene og så med det samme og opformere sine egne hosta, og så minder de mig om liljer. Blot får de ikke besøg af den fæle, røde fætter, liljebillen, som æder sig fro gennem alle herlighederne.

Hosta


Hosta
Den iberiske dræbersnegl til gengæld, har sat hosta lige ved siden af georginerne på listen over sine hofretter. Bla. derfor er hosta rigtigt gode at dyrke i krukker og potter. Her får sneglene lidt længere op til dem, og måske fordi mine står på terrassen, har de rødbrune, slimede, hostaspisende bæster i hvert fald ikke ulejliget sig hen over stenene og op ad krukkekanten for at mæske sig.

Hvad gør du? Klipper du blomsterne af? 

HostaLæs også:

SÅDAN DELER DU EN STAUDE
Parat, start, nu! Find spaden, saven og øksen frem fra skuret, og udvælg dig de stauder, du synes blomstrer mindre end de plejer. At dele dem er nemlig en ren foryngelseskur, som vitaliserer dine stauder, så de fremover blomstrer frodigt og villigt. Se her hvorfor og hvordan du gør.


BUKETFYLD
Nogle gange savner man idéer til fyldet i buketterne. Man plukker og plukker - og hvad så? Der mangler noget. Her er nogle idéer, og faktisk kan det blive en ret smækker dekoration, hvis du sætter hele fejemøget sammen.

skyggeplanter

FULD FART PÅ EN FRODIG HAVE - SKYGGEHAVEN
Det er ikke alle, der har haver på solsiden. Eller altaner med sol i ret lang tid ad gangen, hvis overhovedet. I gårde og baghaver er der som regel også ret skyggefuldt. Lad os derfor finde de planter frem, der kan skabe frodighed i skyggen.

8 kommentarer:

 1. Jeg klipper til buketter, men ikke sådan en fast rutine. Kan godt lide blomsterne og faktisk skulle de også være delikate at spise! Har fået opskrift på is med hosta-blomster, men er ikke kommet igang med projektet endnu.

  Mht sneglene så er det virkelig underligt. Her går de ikke rigtig på hverken hosta eller dahlia, men til gengæld er de ustoppelige, når de ser lupiner og tagetes (som står i kasse klods op ad dahlia). Ikke lige det mine bøger siger... Så måske jeg skal skynde mig at prøve med den is - inden blomsterne evt slimes til...føj!

  Mange varme havehilsner fra Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka, hvor sjovt, jeg har gjort nøjagtigt samme iagttagelse: Tagetes og Lupiner og morsomt nok også kartoflens blade - det er snegle- mums - men Hosta og Dahlia, dem går de udenom. Sådan, du ved, udenom i den forstand at de ikke har udsendt Face Book invitation til hele deres vennelag om festivitas, men blot har overnattet og spist lidt af chokoladebarerne fra hjemmebaren.

   Slet
 2. Nej, jeg synes blomsterne er dejlige. Både de lilla og de hvide. De er jo også populære hos bierne, og de hører da med til planten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ekstra pointe, ja. Bierne er begejstrede!

   Slet
 3. Jeg kunne ikke drømme om at klippe blomsterne af, de er rigtig fine, ja og nogen af dem dufter så skønt.

  SvarSlet
 4. Jeg klipper ikke blomsterne, kun når jeg laver buketter, for de er rigtigt fine i blandede buketter!

  SvarSlet
 5. Jeg klipper heller ikke mine af, det er da blomster :-), dem vil jeg godt nyde :-)

  SvarSlet
 6. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet

ANNONCE