Mange mennesker nyder hostaerne for deres blade. De er også helt forrygende dejlige, men hvad med blomsterne? Klipper du dem af? Jeg gør ikke. 


TEKST & FOTO: MARIANNE

Jeg kender godt argumentet. Hele planten får en meget smukkere vækst og bladene bliver endnu større og fyldigere, hvis du klipper blomsterstilkene på dine hosta af, lige så snart de viser sig. Planten bliver langt mere harmonisk at betragte, og den danner et tæt dække med sine specielle blade. Sådan har jeg fået fortalt. Og sådan er der nogle, der foretrækker det. Metoden er da også med til at man kultiverer sine planter til perfektion.

HostaJeg har dyb respekt for sådan en holdning – og praksis – men jeg kan simpelthen ikke nænne det. Jeg synes de er så yndefulde, blomsterne. Nogle af dem dufter, man kan tage frøene og så med det samme og opformere sine egne hosta, og så minder de mig om liljer. Blot får de ikke besøg af den fæle, røde fætter, liljebillen, som æder sig fro gennem alle herlighederne.

Hosta

Den iberiske dræbersnegl til gengæld, har sat hosta lige ved siden af georginerne på listen over sine hofretter. Bla. derfor er hosta rigtigt gode at dyrke i krukker og potter. Her får sneglene lidt længere op til dem, og måske fordi mine står på terrassen, har de rødbrune, slimede, hostaspisende bæster i hvert fald ikke ulejliget sig hen over stenene og op ad krukkekanten for at mæske sig.

Hvad gør du? Klipper du blomsterne af? 

HostaLæs også:

SÅDAN DELER DU EN STAUDE
Parat, start, nu! Find spaden, saven og øksen frem fra skuret, og udvælg dig de stauder, du synes blomstrer mindre end de plejer. At dele dem er nemlig en ren foryngelseskur, som vitaliserer dine stauder, så de fremover blomstrer frodigt og villigt. Se her hvorfor og hvordan du gør.


BUKETFYLD
Nogle gange savner man idéer til fyldet i buketterne. Man plukker og plukker – og hvad så? Der mangler noget. Her er nogle idéer, og faktisk kan det blive en ret smækker dekoration, hvis du sætter hele fejemøget sammen.

skyggeplanter

FULD FART PÅ EN FRODIG HAVE – SKYGGEHAVEN
Det er ikke alle, der har haver på solsiden. Eller altaner med sol i ret lang tid ad gangen, hvis overhovedet. I gårde og baghaver er der som regel også ret skyggefuldt. Lad os derfor finde de planter frem, der kan skabe frodighed i skyggen.