tirsdag den 10. juni 2014

PIN OG PLAG DIT UKRUDT BORT

I HAVEN

Ud med sprøjtegifte og ind med knofedt. Eller i det mindste snuhed. Bare du er mere snu end ukrudtet på terrassen og i din flis, så går det uden gift. 

TEKST & FOTO: MARIANNESprøjtegift er ikke godt for nogen eller noget. Heller ikke dig, skønt du tænker at det er den nemmeste genvej til at få en ren terrasse i en hurtig vending. Du tænker: Det er effektivt, det er en dråbe i det store hav i forhold til Cheminova eller andre større virksomheder, og så er det heller ikke værre. Alt muligt tænker du. Men vi vil gerne sige til dig, at det er det. Det er værre. Derfor vil vi opfordre til en "kovending" i stedet for "en snæver vending", hvis du kan se idéen.

Blot for lige at nævne bierne, som falder døde i sværme direkte fra himlen. De er et tydeligt eksempel på, at vi forgifter både deres og vores levebrød. Og så er der dig selv, dine børn, dine børnebørn og resten af jordklodens børn. Deres celler og gener bliver ødelagt. Vi vil ikke komme med flere detaljer her, blot foreslå dig at pine og plage det bort. I stedet for. Det er slet ikke så svært. Eller besværligt!

FJERN ALT OVER JORDOVERFLADEN
Ikke alt ukrudt, men ukrudt som skvalderkål, græs og mælkebøtter fx. Det skal bare have fjernet alle deres overjordiske "rester", er jeg lige ved at sige. Altså alle deres stilke og blade, der vokser oven over jorden. Når du gør det, piner du planten død i løbet af en sæson eller måske et par stykker. Men det er smukkere end sort plast. Det er billigere - og det er bedre.

Ukrudt

STOP MED FRÆSEREN
Fræser du derimod din jord, som flere forestiller sig er en bæredygtig metode, så animerer du blot ukrudtsplantens rødder til at mangedoble sig i ren desperation. Den tænker: Nå for dælen da. Nu er det bare om at sende rødder og skud ud og op i alle verdenshjørner. Og det er jo ikke det du er interesseret i, vel?

Så pin og plag. Det var bare det jeg ville sige. God fornøjelse!


Nej, det var det som sædvanlig ikke!

PS: Du kan høre lydbog, podcast el.lign. imens, hvis dine egne tanker eller naturens helbredende lyde ikke lige er dig. 

PPS. Det er altså også smukt at se alle skvalderkålsskærmene, når de blomstrer. De minder om vild gulerod, bjerghulsvøb og alle de andre smukke skærmplanter vi kan finde på at jage på internettet eller på sommerens plantemarkeder. De pynter faktisk - skal jeg sige det selv. Hvad synes du?

6 kommentarer:

 1. Skvalderkålsskærmene er faktisk vildt flotte, og sat sammen med nogle af havens blomster bliver det jo en fest at se på :-)
  Jeg fortsætter med at rykke op, og stopper med at være ked af det når jeg ikke få hele roden med - vil forsøge at tænke på, at hvis jeg bliver ved, så kommer det ikke igen til næste år :-)

  SvarSlet
 2. Nej, jeg synes ikke ukrudt pynter. Min have er infesteret af snerler og blomsterne er yndige, men jeg vil ikke ha' den. Snerlen kender ingen grænser og selvom jeg lader mange ting så sig selv og sprede sig så er det mig der overordnet bestemmer og det er snerlen ikke med på. Jeg må daglig igennem mine lange bede for at holde den væk og jeg synes ikke jeg får has på den med tiden. Jeg tror den skjuler sig inden under de store valmuer. Jeg har prøvet med roundup men det kan de andre planter ikke lide for snerlens rødder er sikkert indviklet I valmuens. Snerlen er min vejviser, den bliver her efter jeg ikke er her længere Engang bliver den smuk igen set med andre øjne,

  Inger

  SvarSlet
 3. Jeg holder meget af Skvalderkål og har et lille bed med dem i den bagerste, vilde ende af haven - i resten af haven får de ikke lov at komme, selv om de prøver :) Jeg bruger dem i buketter - ofte sammen med hvide roser fra min kæmpestore Suaveolensbusk. De blomstrer samtidigt - slår aldrig fejl - og det ser vidunderligt ud :)
  Skøn buket, du har lavet, Marianne!

  SvarSlet
 4. Jeg synes sprøjtegifte helt burde forbydes i private haver!
  Enten må man leve med det- ukrudtet altså, eller plukke og grave op med planteskovlen. Fliserne brændes med ukrudtsbrænderen.
  Altsammen er jo fast arbejde, men sådan er det med en have. Heldigvis er det et fantastisk sted at nyde efter man har ydet.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. Og så er ukrudt der er sprøjtet med gift, noget så grimt at se på i en evig før det forsvinder, jeg hader de visne kanter der hvor visse folk har sprøjtet, uff. Desuden vokser især græsukrudt i en kortere periode inden det dør, så det når ofte at sætte frø, og så er man lige vidt.
  Så jeg holder mig til kogende vand i flisefuger og ellers knofedt. Dog med lidt hjælp af ukrudtsbrænderen.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 6. Helt enig Marianne. Jeg er faktisk på en ret stor opgave hos min mor. Og der bliver gravet igennem med greben. Så alle de sata.... rødder kommer helt væk!!
  K.Gro

  SvarSlet

ANNONCE