onsdag den 11. juni 2014

SÅDAN GÅR DET MED MINE AGAPANTHUS

I HAVEN

Jeg såede et frø, det vil sige jeg såede 10. De 8 spirede, 2 blev givet væk, og til min store glæde lever de resterende 6 agapanthus i bedste velgående - ja, faktisk ovenud godt!

TEKST & FOTO: LENE


Jeg ved ikke, hvor jeg har hørt det henne, og det er naturligvis en skrøne, men man siger, at hvis man får foræret frø, vil de ikke spire - de skal "stjæles"! Det var nu ikke den metode jeg brugte, for jeg fik frøene fra en venindes store plante. Alligevel er det lykkedes mig at frembringe 8 agapanthusplanter, hvoraf de 2 er foræret væk.

Frøene blev sået i marts 2012, og de spirede forholdsvis hurtigt. I vinteren 2012/13 stod de indendørs i en vindueskarm, hvor de fik en sjat vand engang imellem. Sidste vinter boede de frostfrit i en lille hule under havebordet i væksthuset, og blev ikke vandet. Da jeg fik gravet dem frem her i foråret så de stadigvæk fine ud, og i starten af maj kom de ud på terrassen.

Det er ikke unormalt at der kan gå 3-4 år fra såning til blomstring, og derfor er min overraskelse stor, da Marianne forleden dag opdager, at der er én eller flere knopper i fire af agapanthusplanterne. Jeg havde bestemt ikke regnet med, at de ville blomstre så hurtigt - så jublen var stor!

Agapanthus, skærmlilje

De får så en tiltrængt ompotning. Rødderne er nærmest vokset fast i potterne, så de er lidt svære at få ud, men det lykkes. Jeg får lige så forsigtigt nulret de fastgroede lecakugler væk, uden at beskadige rødderne.

Agapanthus, skærmlilje

De bliver plantet i lidt større potter, i en god pottemuld. Jeg mener det er agapanthus 'Blue Ribbon' jeg har sået, og nu kan jeg næsten ikke vente på at de blomstrer.

Agapanthus, skærmlilje

Egentlig undrer jeg mig over min store tålmodighed med disse agapanthus, for den plejer at kunne ligge på et meget lille sted Men de små agapanthus har åbenbart kaldt på mit yngelplejeinstinkt - og så er det jo skønt, når det lykkes!

Har du haft succes med at frembringe agapanthus fra frø, og hvor længe gik der, før de blomstrede?


Læs også

SÅ SELV DINE AGAPANTHUS
For mit indre blik ser jeg smukke krukker med fantastiske, blå agapanthus på rad og række. Hvilket smukt syn i min have!
VAGNS SENSOMMERHAVE I SKOVLY
Et sted mellem Ålbæk og Sindal i det nordenfjordske ligger der en have på omkring 20 tdr. land, som ejeren Vagn selv har lavet. Altså sådan HELT fra bunden af. Vil du med en tur hen over gårdspladsen og se et lille udpluk af haven? Gør dig rede til et sensommerflor!BRUG AF PLANTEHOTELLER
Om jeg fatter det! At ikke enhver planteskole med bare et lille bitte indblik i den moderne (travle) haveejers behov for opbevaring - særligt i vintermånederne - har en service til opbevaring af frostfølsomme planter.

8 kommentarer:

 1. Min erfaring er: Købte 2 Agaphantus knolde i Bilka (spontant) da jeg vidste min kone gerne ville have dem. Resultat, trods kærlige men bestemte forsøg på fremdrivning siden marts. Intet. Har gravet dem forsigtigt fri af jorden i går, for at se om de var helt døde. Der er en anelse liv, men ellers er alt standby. Skuffende, og derfor aldrig mere Bilka. Jeg betaler normalt hellere en smule mere for at få kvalitet, og min svipser med Bilka understreger bare at det betaler sig at betale en smule mere på veletablerede planteskoler. Så nu må jeg jagte et par nye Agapanthus et andet sted. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Morten,
   Ærgerligt med din svipser, men så må du i gang med at så i stedet for :)

   Slet
 2. De frø jeg har sået er også kommet fint .Har planter som er frøsået og blomstret efter 3 år
  Lige nu opformere jeg Skærmliljer der er "Vinterhårdføre" tåler let frost og vil stå i grus langs husmur og håber de vokser lige så hurtig fra frø som de andre ( tåler måske bedre opbevaring i koldt drivhus ???? som krukke plante)
  Moderplanterne har jeg købt via Thyboesminde planteskole

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ege,
   Det kunne da være fantastisk at have skærmliljer, der kan stå ude hele året. Måske skulle det prøves!

   Slet
 3. Jeg har problemer med mine hvidstribet skærmlilijer, Agapanthus 'Tinkerbell'
  de vil IKKE blomstre trods de får samme behandling som de andre
  og af den grund vil de jo ikke give frø som jeg havde set lidt frem til .............

  SvarSlet
 4. Jeg såede hvid agapanthus sidste forår som jeg byttede mig til fra Lena. Nogle stykker spirede og jeg gav et par planter væk som vist har det fint men ingen blomster så vidt jeg ved. Min egen er ret lille i vækst endnu og har ingen knopper. Men de er jo også kun er et års tid gamle.

  SvarSlet
 5. Det var riktig flotte og kraftige planter. Det er slike gleder som veier opp det som mislykkes i hagen, for det skjer jo også. Mine hadde vært spisebord for mus i kjelleren i vinter. Litt liv igjen.

  SvarSlet
 6. Jeg har fire smalbladede Agapantus, som har overvintret ude i jorden de sidste fem år. Måske skulle jeg prøve at så nogle.

  SvarSlet

ANNONCE