At eje en have begynder vist altid inden i en selv – længe før man står i den. Den begynder i drømmen om at have sit “eget lille sted”, hvor man kan gå barfodet, være privat, dyrke ét eller andet og mærke natur og liv omkring sig. Se på noget smukt. Indefra eller ude i.  Give børn eller dyr, sig selv eller familien “rum” omkring sig. Og når det så først bliver til virkelighed begynder eventyret. Hvis man da ellers ved, hvad man skal gøre og gribe i.


MÅNEDENS LEDER: MARIANNE

Det er nemlig vores fornemmelse, at der findes en vis form for videnstab – særligt blandt mange yngre mennesker. De har ikke lært, hvordan man “holder have”. Og det er måske meget naturligt, for hvis man nu slet ikke er opvokset i en have, eller hvis man havde travlt med at tune en knallert, tage til fest eller på Interrail, så lærte man ikke lige hvordan eller hvorfor det er praktisk at jorddække ved tørke, hvordan man stiklingeformerer eller hvad og hvornår, der med fordel kan luges. For ikke at tale om alt det, det næsten ville være synd at fjerne.

Det har vi sat os for at gøre noget ved, her på HAVEFOLKET, og hvis du nu måske har haft have i mange år, så kan det være, at du enten kan finde nogle tips, du ikke lige har tænkt over, eller også at du vil dele ud af dine erfaringer, så vi andre kan få gavn af dem.

BegynderhavenFor én ting er vi helt sikre på: Frisk luft og grønne omgivelser går vist egentlig aldrig helt af mode. Og nu vi siger mode, så er det ved at være rigtigt moderne at have en have. Det forbindes ikke i lige så høj grad med at være borgerlig eller sat mere, nærmest tværtimod. For de fleste, som stadig er under 40, er haver mere end hotte. Om de er på taget af et cykelskur eller ude i en fælles mark, hvor man hjælpes ad. En have er en have er en have. Ja, den er så. Det er stedet, hvor vi samles og i øvrigt hjælpes ad. Eller stedet, hvor vi forsyner os selv med afgrøder, som vi ved, hvordan er dyrket, og stedet, hvor vi lærer vores børn, hvad det vil sige at skabe sin egen kost.

Jo, haver er kommet for at blive, om vi så må sige. De er i sig selv tidløse, selvom tiden netop dér kan mærkes og opleves. Hele tiden. Så når vi nu kan konstatere, at der dels er flere og flere unge, der interesserer sig for haver, og vi samtidig også kan mærke, at der er rigtigt mange, der mangler nødvendig viden, så virker det oplagt at gribe greben og stikke den i jorden samtidig med at vi siger: Se her, sådan kan du gøre!

Derfor vil vi i denne måned komme med helt-nede-på-jorden-viden. Både i overført betydning og bogstaveligt talt. Er den viden så pinedød nødvendig? Næh, haverne er der jo alligevel, uanset hvad vi gør. Men det er alt sammen viden, som vi egentlig også gerne selv ville have haft, inden vi stod med foden på pedalskraldespanden og smed nogle af alle de fejlslagne såninger ud, kom til at gøde jordbærrene i april eller andre fejl, som selvfølgelig også følger med at have en have.

Jeg vil i øvrigt ved denne lejlighed gerne komme med en indrømmelse. På min bogreol stod i mange, mange år adskillige havebøger for børn. Det var “Mine første krydderurter” og deslige, for jeg forestillede mig, at det at holde en have var raketviden. I hvert fald viden, som jeg skulle have serveret med “legoklodser”. Børnenes havebøger stod så side om side med “Den danske billedhavebog” fra 1977, et digert værk med sort/hvide billeder og trin for trin beskrivelser af hvordan man lægger stabilgrus og den slags. Begge dele tilfredsstillede langt fra mit behov for at erhverve haveviden, men det var bedre end ingenting. Læst blev de – jeg kan dem næsten udenad.Nu vil vi på ingen måde hævde, at du i den kommende måned vil finde “de vises sten” i HAVEFOLKET, men du vil få forskellig grundviden og høre forskellige holdninger til, hvordan du kommer rigtigt godt “i vej” med din nye have. Og hvis du nu kender et par eller andre, du mener vil få glæde af vores artikler, så send dem frisk videre. Viden bliver kun større og bedre af at blive delt! Det gør glæden også!

Velkommen indenfor!

Månedens artikler om BEGYNDERHAVEN:

KEND DE USKREVNE REGLER I DIT NABOLAG// I HAVEN
Nogle steder er der en grundejerforening, andre ikke. Men lige meget  hvad, er det godt at kende de uskrevne regler. Vi kommer med få, men enkle tips, så du ikke kommer på kant med nogen.

KOMPOST I BYEN// BØGER
Kan man det? Kompostere selvom man bor på 5. sal? Ja, det kan man. I dette lille hæfte lærer du hvordan. Vi kigger med.

 

GRØNSPÆTTEBOG FOR NYE HAVEEJERE// I HAVEN
Dit flyttelæs er ankommet, og du vågner op for første gang i dit nye hjem. I den kommende tid har du måske renovering af de indre linjer i huset og udenfor. Nej, det må vente. God idé, siger jeg bare, og så er der i øvrigt flere råd at hente her.

KENDER DU AVISTRICKET?// I HAVEN
Du kan godt få planter til at gro i græsplænen eller i en skov af skvalderkål. Du skal bare kende avistricket!

POLITIKENS STORE HAVEBOG// BØGER

Som nybegynder i haven kommer man langt med et opslagsværk (nærmest leksikon) fra ét af de store forlag. Vi har kigget dybt i “Politikens store havebog”. Se med her, om det er noget for dig.

GRUNDUDSTYR FOR HAVEEJERE// GODT GREJ
Man kan købe alt. Men det er ikke sikkert, at du har råd til alt, eller at du får brug for det hele. Så udvælg ting, du ved, du får brugt. Her er nogle forslag.

 

DEN NEMME KØKKENHAVE // BØGER
Vi kigger på en bog, der hævder man kan have køkkenhave på den nemme måde.

DYRK DIN MAD I POTTER // BØGER
Har du baggård, altan eller terrasse, så kan du sagtens dyrke din egen mad! Dyrk den i potter.





Læs eller genlæs også:

HVIS PLANTER SKULLE VÆLGE VANDING // I HAVEN
At vande, er det ikke bare at hælde fra vandkanden eller at sprøjte lidt med haveslangen? Det kan der da ikke være så mange ben i! Nej, det er der heller ikke – og alligevel. Du kan faktisk både komme til at drukne dine dyrt indkøbte (eller hjemmefremstillede) planter, eller lære dem dårlige vaner.

KEND DIT UKRUDT // I HAVEN
Genkend og fjern ukrudtet før det smider frø! Vi viser vejen til at finde de små ukrudtsplanter og skille skidt fra kanel.

Krukker i haven

KRYDDERURTER I KRUKKER // KRUKKERNE
Mange går og drømmer om store krydderurtebede, men du kan sagtens dyrke dine krydderurter i krukker på terrassen eller altanen. Her kommer nogle praktiske tips.

FIND HAVEPLANTER // PLANTER
Har du overtaget en gammel have og er i tvivl om hvad det er for nogle planter du har.  Eller er du på udkig efter en busk i en vis højde med violette blomster til det tørre bed, så er der hjælp at hente her.

BYT EN PLANTE // PLANTEBYTTERI
Plantebytte får verden til at vokse, og din beholdning af favoritplanter i bedene gør det samme.
Und dig selv den glæde!

SÅDAN DELER DU EN STAUDE  // I HAVEN
Parat, start, nu! Find spaden, saven og øksen frem fra skuret, og udvælg dig de stauder, du synes blomstrer mindre end de plejer. At dele dem er nemlig en ren foryngelseskur, som vitaliserer dine stauder, så de fremover blomstrer frodigt og villigt. Se her hvorfor og hvordan du gør.

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.