tirsdag den 24. juni 2014

VOKSURT

PLANTER

Voksurt er som levende zink med små yndige, lilla, selvlysende klokker. De står til alt i haven og er formidable i buketter. Vi kigger lige lidt nærmere på planten. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE 

VoksurtJa, planten, hvis navn på dansk er voksurt, skønt den mig bekendt ikke kan spises, og derfor ikke har noget med urter at gøre, er bare dejlig. Den er nem at forspire og har store håndterbare, spirevillige frø, der minder en smule om peberkorn. Som regel kommer der to stængler op af pottemulden, så der er dobbelt fornøjelse ved dem. Her vil både børn og forældre kunne glæde sig over succesen. Den er relativt nem og er hurtigt i vækst efter spiring, hvorefter den skal plantes ud i krukker eller bede, når du er absolut sikker på at der ingen frost kommer.

VOKSURT 

Cerinthe major purpurascens


Det er virkelig en plante, der inviterer til nærkigning, også fordi blomsterne er så undseelige, men ikke desto mindre meget yndige. Bladene er sprøde og "læderagtige", og heraf kommer det danske navn nok. Farven på både blomst og blad er næsten ubeskrivelig, men jeg vil alligevel give det et forsøg:

Voksurt
FARVEBEVÆGELSE
Bladene er metallisk, næsten selvlysende turkisgrønne, med flirterier over mod det zinkfarvede og matte turkisgrå. Der er små, matte prikker på bladene som medvirker til at skabe det levende udtryk.  Blomsterne er ligeledes metalliske, men i dyb blåviolet/lilla. Afhængigt af vinkel og lys samt fugt i luften og på planten, bliver både blomst og blad matte, men da det ofte med planter er sådan, at noget af den er tør og noget er fugtig, changerer den imellem metallisk og selvlysende og mat og støvet. Man bliver så rørt. Det er formidabelt, simpelthen!

Voksurt

Planten er glimrende i et bed, da den godt kan gå hen og blive lidt ranglet i væksten. Det kunne jo godt lyde som en skavank, men er det ikke, for netop derfor smyger den sig yndefuldt ind og ud imellem de andre planter i bedet. Samtidig er planten formidabel i en buket, fordi den danner en levende og spændende baggrund, samtidig med, at den farvemæssigt spiller op til andre violette nuancer, du nu kunne have i dit bed eller buket.

Voksurt


Den stammer fra Sydeuropa og er i mildere klimaer flerårig. I England fx kan du være heldig at se den som et fast indslag. Dér er den i øvrigt også blevet et vanvittigt hit, og det er den da vist også ved at blive her i Danmark.

Voksurt
Frøene er uforholdsmæssigt dyre, men når du først har den, er den mere end nem at tage frø fra. Desuden kan du som med flere andre sommerblomster, fx lathyrus og ærteblomster, godt se, at den gensår sig. Du kan med fordel så den to gange hen over sommeren, så du har den til langt ud på efteråret.FAKTA:

NAVN: Cerinthe major purpurascens
DANSK NAVN: Voksurt
LYSFORHOLD: Solrigt/halvskygge
HÅRDFØRHED: Etårig
JORDBUND: Almindelig veldrænet havejord
VÆKST: Buskende med lettere, ranglede stilke og nikkende små blomster
STØRRELSE: 40-60 cm høj
BLOMSTRING: Juni-august. Kan med fordel gensås i juni og dermed forlænge sæsonen

8 kommentarer:

 1. Hmmmm jeg synes nu jeg har problemer med at få den til at spire, selvom jeg lægger frøene i blød, men smuk er den. Har overvejet om den kan knibes så den bliver kanpt så ranglet

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har aldrig lagt frøene i blød, holder blot jorden meget fugtig. Til gengæld udvælger jeg nu med grundighed, hvem jeg køber frø af.

   Slet
  2. Jeg har for første gang voksurt i år. Ellers har jeg kun kendt den fra billeder, men jeg har været heldig og få frøene .
   Der spirede 5 planter ud af 6 frø så jeg er stolt. De er nu godtnok plantet i krukke for jeg kendte den ikke. Nu er jeg spændt på at samle frø, en hel masse for den er bare sjov. Men hvornår kan man være sikker på de er modne?
   mange hilsner Gunvor

   Slet
  3. Fantastisk plante. Jeg så den første gang på en havetur i England for mange år siden i Merriment´s Garden. Heldigvis solgte de planter og jeg havde da en med hjem. Tog frø og har siden haft den hvert år. Oplever også at den selvsåer sig - hvis man ikke luger for meget.
   Jeg vil også tilslutte mig dem, der harmes lidt over hvor dyre frø kan være. Jeg har i alle årene solgt frø af bl.a. voksurten.
   Hilsen Helga

   Slet
 2. For et par år siden købte jeg også en lille dyr pose frø, men har slet ikke fortrudt! Voksurten sår sig lidt rundt omkring og kommer op selv i kanten af græsplænen. Planterne sætter mange frø, så det er ikke helt til at forstå, at frøene er så forholdsvis dyre. Det er en fin lille plante med et meget lækkert løv!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 3. Den ser godt nok fin ud, måske skulle jeg prøve den :-)

  SvarSlet
 4. Jeg har den også for første gang i år, jeg har fået frø af en veninde, de spirede heldigvis fint. Blot stukket ned i et bed.

  SvarSlet
 5. Som levende zink. Jamen det er jo lige præcis sådan, den er! Og den er ellers svær at beskrive for folk, der ikke har set den IRL. Den kan nemlig ikke gengives på billeder, så man oplever dens fantastiske nuancering. Jeg har selv netop plantet de sidste af årets forkultivering ud. Jeg kniber toppen/toppene af den samtidig med udplantning for at få den til at buske sig endnu mere. Og tager naturligvis også frø. Fatter overhovedet prisen på dem, for den er så flink til at sætte og modne mange frø.

  Hjerteligst

  SvarSlet

ANNONCE