Dit flyttelæs er ankommet, og du vågner op for første gang i dit nye hjem. I den kommende tid har du måske renovering af de indre linjer i huset, og dét udenfor – nej, det må vente. God idé, siger vi bare, og så er der i øvrigt flere råd at hente her. 


TEKST & FOTO: MARIANNE & LONE

 

BegynderhavenGrønspætterne – det er de der små spejdere fra Andeby ved navn Rip, Rap og Rup. De klarer alt og ved de ikke, hvad de skal gøre, så slår de lige op i Grønspættebogen. Så her kommer de første ti bud i din personlige “Grønspættebog for nye haveejere”. Tag den som en slags opslagsbog, hvor du hurtigt lige kan kigge, hvis du er i tvivl. Læs gerne mere om de enkelte emner i andre artikler her på HAVEFOLKET.

Tjikke likker tjikke likker tjaw tjaw tjaw. Og god tur i haven.

 

Begynderhaven

# 1 VENT
Inden du går i gang med buskrydder, motorsav og fræser – så lær først din have at kende. Nyd den ganske som den er, med mindre det er en brakmark, som gør dig nedtrykt. Lad faktisk helst et helt år gå – dvs. en hel sæson –  for på den måde begynder du at vide, hvor der er rare opholdssteder, hvor solen går, hvor der er dyb skygge og hvor jorden måske er knasende tør. Det kan også være, at den visne, mærkelige uformelige busk, du har stående, om et par måneder viser sig at være et pragteksemplar af en dronningebusk eller andre helt bedårende vækster, som det vil være drønærgerligt at fjerne. Mange gamle træer giver fx haven et helt personligt og lidt eventyrligt præg. Det tager altså mindst 25-30 år for et gammelt træ blot at se lidt gammelt ud, men blot et par minutter at forvandle det til en stub, som I så også skal have taget stilling til.


Begynderhaven# 2 HAV EN PLAN
Mange anbefaler nye haveejere at have en plan for hvad der skal være hvor, og hvad haven skal anvendes til. Hvilke funktioner den skal have, og derved også valget af planter og belægninger, hegn og andre elementer i din have. Det er en rigtig god idé, hvis man er lidt i tvivl, hvis I ikke er helt enige eller hvis I har travlt med andre gøremål. Sådan en konsulent er ofte rigtig god til at stille “de rigtige” spørgsmål og gør, at I får mærket efter hvad der er vigtigt for at få et godt haveliv.
Men du kan også bare bebo hus og have, og så gå i gang med lidt ad gangen, hvis du synes, der skal ske noget andet i haven end der gør allerede. Der er stor forskel på om du flytter ind i et ældre hus, hvor haven allerede er anlagt, eller om du står med en brakmark med et splinternyt hus på. Hvis det er  sidstnævnte er det næsten som at stå med en ren tavle, som du kan tegne på. Er der allerede indrettet i haven, kan du alligevel godt udarbejde en plan, eller få en havekonsulent på besøg.

Begynderhaven

# 3 GÅ IKKE SHOPAMOK 
Du har selvfølgelig lyst til at købe hele trailerlæs fulde af planter, og de skal i øvrigt alle sammen helst være i blomst NU, så man både kan se og mærke en forskel. Men så siger vi altså: Tøv nu lige lidt. Dels er det ikke helt billigt at shoppe igennem på en planteskole eller i et plantecenter, dels kan planterne være på det sidste af deres blomstring, og så varer det som regel et helt år, før du får glæde af dem igen. Men selvfølgelig skal du have blomster, hvis du står og trænger – du skal blot vide, at køber du dem i blomst, så er de noget mere sårbare overfor at blive plantet om. De kan jo ikke både bruge kræfter på at etablere rødder og så på at blomstre. Udvælg derfor et par stykker, du kan gå og nyde nu, og sæt dig så til at læse om forskellige blomster eller se på haveportrætter, hvor du kan inspireres til at finde andre planter, du ønsker i din have. Husk at notere navnene på dem – og helst både de danske og de botaniske navne. Du kan også se andres haver og finde ud af, hvad dine yndlingsplanter hedder, og hvor de gror bedst. Endelig kan du bytte planter med andre eller finde dig en plantetante, der gerne vil dele lidt ud af det, hun har. Så har du altid lidt byttekapital, hvis du fortryder planten. Der findes mange grupper på nettet, bl.a. på Facebook, hvor man kan bytte planter.

Begynderhaven

# 4 VAND
Det kan godt være du tror, du har vandet. Det gjorde du i onsdags i sidste uge, og nu hænger alle de planter du købte i dyre domme fra plantecentret ned ad de smukke, nye potter. Hvad hulen er nu det, tænker du måske. Eller, det er nok nogle dårlige planter, jeg har købt. Sidstnævnte kan være forklaringen, men oftest er det vandmangel, der er årsagen. Det tager jo et stykke tid for planten at etablere rødderne i den jord, den er udplantet i, og det kræver fugt for at den kan udvikle rødder. Hvis der er andre planter i nærheden med et veludviklet rodsystem, vil de vinde kampen om næring og vand. Derfor må du hjælpe dem. Vand derfor grundigt, også i regnvejr, hvis der har været en periode med tørt vejr længe. Derved øger du mulighederne for at vandet når ned til rødderne. Vanding af græsplæner er en personlig sag, men det er også en samfundsmæssig (og meget, meget dyr) sag, og græsset kommer stort set altid igen, selvom det når at blive gult. I mange kommuner er det decideret forbudt i sommerperioden.

Begynderhaven

# 5 DEL
Det kan være du køber småplanter i supermarkedet eller på planteskolen. Det er en potte med en hel masse mindre planter, der er sået meget tæt, som fx basilikum fra supermarkedet. Dem kan du ikke bare plante ud som de er uden at nogle af dem går til. Du skal huske at dele dem, så de kan udvikle sig og ikke står og maser hinanden. De hænger som regel lidt, lige når de er plantet ud, men så retter de sig, når deres rødder har fået fat.

 

Begynderhaven#  6 SPØRG TIL RÅDS
Om det nu er din far, din nabo eller nogle venner, der skal på banen. Du kan også spørge fx på nettet, hvor du finder folk, der har lidt erfaring med planter. Det er fx rart at vide, hvad der vil trives på en tør og solrig plads eller i dyb skygge mod nord. Der findes smukke planter til alle afkroge i din have. Det er bare om at finde ud af, hvilke du kan forvente vil overleve og som vil leve op til dine forestillinger og drømme. Du kan ikke risikere at vide for meget, blot måske at blive forvirret, for moster Iben sagde noget andet – og sådan er det altså med planteråd. Der er ikke noget eksakt. Det er retningslinjer, som du kan følge, og derefter gøre dig dine egne erfaringer. Vær ikke flov over at spørge andre til råds. Alle har været nybegyndere, og de fleste vil gerne snakke have. Ja, jeg har faktisk aldrig mødt havefolk, der ikke ville dele viden og udveksle erfaringer. Tag alle råd som anvisninger på, hvad der k.a.n gøres. Ikke hvad der s.k.a.l gøres.

Begynderhaven

# 7 GØD
Mange ønsker ikke at bruge gift eller kunstgødning i deres haver, og så lader de blot være med at gøde. Blandt dem var jeg. Men hvis du vil ha’ en have med fx blomstrende roser og frodige grøntsager, så er der ingen vej udenom. Du skal gøde. Der findes imidlertid rigtigt mange metoder til at gøde uden brug af gift. Dels kan du købe bæredygtige gødninger i handlen, dels kan du lære selv at lave din gødning. Det kan du her i magasinet (se nederst) eller du kan finde forskellige metoder i økologiske communities på nettet.

 

Begynderhaven

# 8 SLÅ IKKE GRÆS I TØRKE
Hvis det ikke har regnet længe, og hvis det ser ud til tørvejr, måske fuld sol den næste tid, så undlad at slå græs. Du risikerer at det hele bliver gult og grimt, og i værste fald udtørrer. Som regel kommer græsset igen, men en gul græsplæne skæmmer og stikker under dine fødder. Hvis skaden er sket, og græsset er blevet gult, så væbn dig med tålmodighed og indstil dig på at se på en noget mat græsplæne. At vande græsset er både forfærdeligt dyrt, det er unødvendigt, old school og uetisk. Desuden er der i de fleste kommuner vandingsforbud under tørke. Græsset skal nok komme og blive smukt og grønt igen, stol på det.

Begynderhaven

# 9 PLANT IKKE UD I TØRKE ELLER REGNVEJR
Der er flere grunde. I tørke bliver jorden hård som sten (næsten) og rigtig svær at komme i. Hvis det regner kraftigt og måske har gjort det længe, bliver jorden iltfattig og derved rådner rødderne på dine planter. Alt vejr midt imellem – og selvfølgelig allerhelst i efterårssæsonen fra september indtil frosten binder jorden, er det bedste udplantningstidspunkt.

 

Begynderhaven# 10 HVAD ER HVAD? 
Måske står du der og synes, at den plante der, den kan du godt lide. Men skranter den ikke lidt? Den får sådan nogle underlige gule pletter fx. Og her kommer vi til en form for viden, du nok skal få tilegnet dig, men hvor du må være tålmodig med dig selv. Det skal nok komme, hvis du er interesseret og indstillet på at spørge vidt og bredt. Google, læse, huske og evt. skrive ned. I en bog, på en lille sten, du lægger ved planten eller på plantepinde, som du skriver på med en permanent tusch. For ved du først, hvad det er der gror i din have, så har du også muligheden for at finde ud af, hvordan dine planter trives, hvad du skal gøre ved dem eller hvor de står bedst.

Begynderhaven
Her kan plantetanter, naboer, veninder og andre haveinteresserede være helt fantastiske at gå tur med. Men du kan også bruge nogle af alle de sociale platforme, der findes. Facebook er godt – eller HAVEFOLKET.