Vi har lokket Dorthe med bloggen “Frøken Solhat” til at skrive om, hvordan hun og familien laver mad over bål. De har en stor erfaring, og artiklen er meget inspirerende.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST & FOTO: DORTHE STOUGAARD
Bål i haven er altid et hit og bliver hurtigt samlingspunktet for en god havefest eller afslappende hygge før sengetid i en stresset hverdag.  Børn og voksne er alle dage blevet draget mod de slikkende, flotte, orange flammer, og en næsten meditativ tilstand opstår, når mørket falder på og farverne fra bålet bliver mere og mere intense og stemningen mættet af hygge og nærvær.

Bålpladsen i vores have har altid haft en central placering og er ofte midtpunktet, når vi har venner og familie på besøg, og sådan har det altid været – også hjemme i mine forældres have. Ja, selv hjemme hos bedstemor – dengang sommeren altid var varm og uendelig lang – da lavede mine søskende og jeg, sammen med mine fætre og kusiner, ofte bål henne under det store egetræ. Her kogte vi spaghetti i lange baner, lavede snobrød, brændenældesuppe eller kogte lysegrøn heksedrik med hønsetarm og andre for os, den gang, ukendte urter.
Bålmad

 

Vores bålplads ligger lige op til terrassen ved udekøkkenet.  Bunden er belagt med store betonfliser og bålpladsen er omkranset af marksten. Fliserne i bunden er bestemt ikke en nødvendighed, men hos os har de en funktion. Vi kan nemlig godt lide at bage en lækker pizza på bålet, og her fungerer stenene som bunden i en meget varm ovn når du sætter en pizza på dem og sætter en gryde hen over.

For nogle år siden købte vi en trefod fra Bonfire med rist, pande og gryde – et udstyr vi er rigtig glade for. Vi har haft det med på ødegårdsferie i Sverige, og her blev samtlige måltider i en uge tilberedt over bål. Havregrød kogt i skovens dybe, stille ro smager fantastisk, og det er stadig én af de ferier, der står klarest i erindringen hos mine børn og for den sags skyld også hos os voksne.

Bålmad

 

Et bål kan sagtens ”stå alene”, og gør det også ofte her, bare for hyggens skyld. Det vil sige, at det ikke nødvendigvis er planen, at der skal laves noget over det, men i takt med at ungerne er blevet ældre, er de ikke sene til selv at komme med ideer, finde frem og krydre hyggen  med  lidt hurtigt mundgodt. De fleste har nok prøvet at riste en skumfidus og spise den søde karamelagtige masse imellem et par mariekiks, bage et snobrød, poppe en håndfuld popcorn i en gryde eller bage en pandekage over de sidste gløder. Alle sammen gode, gamle klassikere, der er et must at prøve når bålet er tændt.

Bålmad

Lige for tiden er det et stort hit hos os selv at bage sin croissant på en pind, gerne over svag varme, for derefter at fylde den med en skefuld Nutella – det er lige så englene synger. Croissantdejen køber vi bare på dåse, hvorefter det er en hurtig snack at finde frem, når bålet er klar. Man vikler dejen på med den brede ende ind mod pinden, så den får den karakteristiske croissantform.

Bålmad

 

Til midsommer bliver pandekagerne, inden de bliver vendt på panden, pyntet med en hel klase nyudsprungne hyldeblomster, som bliver bagt med. En super let og lækker måde at give pandekagen et ekstra pift af sommer på.
Bålmad

 

Skal bålhyggen  mere ligne et måltid, så prøv at forstege nogle hakkebøffer (ikke gennemstege), læg dem på et par stykker stanniol og top med hvad du kan lide af grøntsager – gulerødder, ærter, porre, majs, bladselleri, tomater, champignon m.m. Krydr med salt, peber og andre krydderier – her er vi vilde med karry og chili. Slut af med en lille spiseskefuld smør og pak det hele godt ind. Herefter stilles foliepakken på de varme gløder og steges færdig i 10 -25 min. Mere præcist kan det ikke angives, for med bålmad er det sådan, at man må prøve sig frem, da alt afhænger af vejr og vind og hvor tykt et lag gløder, der er. I sæsonen for ramsløg smager en ordentlig portion ramsløgpesto himmelsk til denne udgave af bøf.

Bålmad

 

I årenes løb har vi efterhånden fået samlet en del båludstyr sammen – det meste købt i vores lokale genbrugsbutik. Her er det værd at holde øjnene åbne efter ét af de gode gamle vaffeljern, I ved dem med hjerter og uden ledning, robuste støbejernspander og -gryder, toastjern og æbleskivepander mm.  Alt sammen udstyr, der når det kommer over gløderne, kan fremstille den lækreste aftensmad eller dessert.

BålmadSom udgangspunkt kan man lave alt over bål, og det har man gjort lige siden de første flintesten slog ild i et par tørre kviste. Så min opfordring skal lyde:
KAST JER UD I DET! Mad lavet i det fri smager bare altid bedre og appetitten er større. Alle der har prøvet at lave mad på bål ved at det er fantastisk at opleve, hvordan børn er villige til at smage på næsten hvad som helst, der er tilberedt over bål i en mættet atmosfære af nærvær.