mandag den 14. juli 2014

DEN NEMME KØKKENHAVE

BØGER

Vi kigger på en bog, der hævder, at man kan have køkkenhave på den nemme måde. Ka' det nu også passe?

TEKST: MARIANNE
FOTO: BOGEN ER GENGIVET MED TILLADELSE FRA FORLAGET

Det vrimler med dem, bøgerne om den nemme have. Denne gang er det en opskrift på, hvordan du etablerer og holder en ultranem køkkenhave. Og lad det være sagt med det samme. Man behøver ikke gøre det mere besværligt end det er i forvejen, og her i denne bog er der mange gode forslag og metoder, der letter opgaven. Men arbejde, det er der altså i en køkkenhave. Uanset hvor lavt vi sænker barren. Bare så det lige er på plads. At det så er balsam for sjælen og god motion for kroppen at mosle rundt derude, og at det derudover er prima at dyrke sin egen kost, at det er smukt at se på og styrker livsglæden, det skal man slet ikke kimse af. Man kan faktisk gå hen og blive helt grebet af det og begynde at forstå, hvorfra begrebet "lykke" stammer.

Den nemme køkkenhave


Når vi alligevel er blevet lidt begejstrede for denne bog, så er det fordi forlaget Turbine har set rigtigt her. Amerikaneren Clare Matthews har selv afprøvet hele molevitten og desuden været på besøg mange steder, hvor der er gode tips og god inspiration at hente til dyrkning og indretning af bede. Som alle andre havebøger med respekt for sig selv er bogen smækfyldt med gennemgang af planter og det hele er "konceptualiseret" ved bl.a. at anvende anmeldergenrens stjerner og give de meget nemme tre stjerner, de nemme to og de relativt nemme en stjerne. Ret så morsomt, synes jeg.

Men den beskriver også ting, som man ikke ser så tit i en havebog, og det borger for kvaliteten og afslører, at forfatteren selv har haft fingrene i jorden og deler ud af sine erfaringer. Fx er der afsnit som problemer med skygge, og en gennemgang af, hvordan man kan etablere bede på en - nogen ville nok kalde det doven - måde. På med nogle aviser, smid jord og kompost ovenpå, og så går vi i gang. At det virker, kan jeg selv bevidne, og vil man perfektionere og konceptualisere lidt mere, kan jeg i samme åndedrag nævne "Kvadratmeterhaven" af Mel Bartholomew fra samme forlag.

Den nemme køkkenhave

"Den nemme køkkenhave" har gjort sig fortjent til flere stjerner, og den billedmæssige side af sagen er i top. Jeg holder faktisk rigtigt meget af bøger, som har den der matte overflade, som giver billeder og tekstflade det let støvede touch. På én eller anden måde virker det hele mere autentisk. Særligt selvfølgelig, når så fotografi og beskæring er i top. Selve layoutet er også delikat og hjælper på overskueligheden (og følelsen af at det hele er så nemt).

Jeg kan kun sige: God fornøjelse ude i køkkenhaverne. Denne bog skal nok få det til at blive både nemt, ligetil og sjovt. Men vær alligevel forberedt på at TTT (ting tager tid).


Den nemme køkkenhaveTITEL: Den nemme køkkenhave
FORFATTER: Clare Matthews
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Clive Nichols
UDGIVELSE: 2012
SIDER: 228
SPROG: Dansk - oversættelse af Henrik Ægidius og Lars Thomas
FORLAG: Turbine

1 kommentar:

  1. Jeg bliver altid lidt træt når jeg høre og nemme haver og hurtig mad...Ting Tager Tid - som du så rigtigt skriver :)
    Men bogen gør mig nysgerrig og vi kan altid få ny inspiration og lære mere

    SvarSlet

ANNONCE