fredag den 18. juli 2014

GRUNDUDSTYR FOR HAVEEJERE

TEMA: BEGYNDERHAVEN

Man kan købe alt. Men det er ikke sikkert, at du har råd til alt, eller at du får brug for det hele. Så udvælg ting, du ved, du får brugt. Her er nogle forslag. 

TEKST: MARIANNE & LENE
FOTO: LONE & LENE

Der er som sagt ikke grænser for alt det udstyr der findes til havefolk. Det meste giver én indtrykket af, at alt bliver nemmere og kan gøres i et snuptag, men det er for en stor del af redskabernes vedkommende falsk tryghed. Arbejdet i haven bliver sjældent mindre. Jo, hvis du gik med en håndskubber af en græsslåmaskine i træsko på en 5000 m2 stor grund, så er det vitterligt smartere med en havetraktor. Og hvis du har dårlige knæ, så kan det måske også godt betale sig med en kanttrimmer, men kanterne bliver lige så pæne med en kantspade og klør fem. Og så larmer det en kende mindre, du får rørt muskler, du med stor sandsynlighed sjældent gør, og du kan samtidig nyde stilheden, få ro i sjælen og høre fuglefløjt og barnelatter.

Det korte af det lange er, at du nemt kan komme til at føle dig fristet til at købe alt muligt, som bare står i skuret og fylder op. Det er surt! En anden ting er det naturligvis, hvis du elsker maskiner. Der skal jo være plads til, at vi dyrker haven på hver sin måde. Nogle nyder med stor fornøjelse at fremdrage sin primalækre trådløse hækkeklipper og smyge lidt af pelsen af den langhårede, andre gør det med høreværn og benzinmotor. Andre igen med en håndklipper på zen-måden. Men findes der en grundpakke? Det gør der - og der findes også ++pakken. Vi kommer med et bud på begge.

Grundudstyr

GRUNDPAKKEN
Her er en grundpakke af værktøjer, som du med fordel kan erhverve dig, når du har en have og gerne vil gå i gang med at trimme den og holde den. Vi tænker ikke anlæg her, altså etablering af din have. Vi tænker almindeligt dagligdags havearbejde året rundt. OG måske har du allerede arvet nogle haveredskaber? Dem kan du glimrende bare bruge fortsat, men det kan også være, du står med et gabende tomt skur og tænker: What to do? Så her kommer et par bud:

STAUDESPADEN
Det er en spade, der er noget mindre, lettere og har et smallere blad end almindelige spader har. Er der en hel masse jord, du skal have gravet, er staudespaden ikke særlig hensigtsmæssig, men er det planter, du skal flytte eller grave huller til er den mere end genial, da den nemt kan komme ned på steder, hvor der er knap så meget plads.

PÆLEBOR
Hmmm! Måske en underlig ting, hvis du da ikke skal sætte en masse pæle i jorden (til et lille yndigt stakit, fx eller en pergola). Men pæleboret er en glimrende hjælper, hvis du fx skal plante roser eller andre planter, der kræver et temmelig dybt hul.

GREB
Helt uundværlig! Hvis du fx skal lave bede i græsset, så kan du grave tørv af og ryste jorden grundigt fra med sådan en greb. Du kan også med stor fordel løfte planter op af jorden med en greb, når jorden er tjenlig (dvs. mellemfugtig og blød), og på den måde skåne planternes rødder fra at bliver hakket over af et spadeblad. En greb er også god til at bære en plante rundt med fra det ene hul til det andet i din have. Jeg benytter en greb to ud af tre gange i stedet for en spade. Den er også glimrende at bruge, når du skal dele en plante i to.

TRILLEBØR
Ikke strengt nødvendig, men praktisk. Til at fylde med vand og "drukne planter i" inden de udplantes, så rødderne har suget masser af vand. Til at flytte store tung ting med (sten, jord, ukrudt m.v.), til at tage en pause i (har du nogensinde lagt dig i en trillebør? Man ligger virkelig godt!) til at køre børn rundt i. Jo jo, der er masser af ting, du kan bruge en trillebør til. Men du kan også godt bruge en spand - den ligger man så bare knap så godt i.

MURERSPANDE
Nu vi siger spand, så er de billige murerspande, der fås i byggevarehuse geniale. De er lette (zink er smukt, men noget tungt) og de koster så at sige "ingenting". De kan gemmes under buske og anvendes som skraldespande til ukrudt, som du, når du er på vej ind med persillen i den ene hånd, lige skal have smidt fra dig.

ROSENSAKS/BESKÆRERSAKS
En saks i håndstørrelse til at beskære mindre grene med. Helt uundværlig. Men den bliver nemt væk, så sørg for at have faste pladser til den, for at have mange eller at have bukser på med lommer. Alternativt en lille kurv eller murerspand til alt det haveværktøj, der er småt. Også selvom du ikke lige har tænkt dig at beskære, så viser det sig meget ofte, at når du er i gang derude, så skal du alt muligt andet ud over det, du gik i gang med.

GRENSAKS
Det er ikke alt en rosensaks kan klare, og derfor er det også bedst at du lader være. Ellers risikerer du at ødelægge din rosensaks på de tykkere grene. Dertil har du så din grensaks - eller ørnenæb, som den også kaldes. Du kan selvfølgelig også save, men grene har det med at give efter, og så bliver det bøvlet at save frem og tilbage. Derfor er grensaksen handy.

Grundudstyr

GRAVESKE
Helt uundværlig. Der findes dem af plastik, dem af metal af en art, og så dem med metalblad og træskaft. Jeg har dem alle sammen, men holder mest af at bruge den af metal og træ. Når du sidder på knæ eller hug og planter et eller andet og har gravet et hul med spaden, og så lige mangler noget, så er graveskeen uovertruffen. Det er bøvlet at sidde der med spaden på hug. Og når det drejer sig om små huller eller plantning i potter, så er den også god. Jeg kommer oftest til at bruge klør 5, hvis jorden er løsnet, men en graveske kan jeg alligevel ikke undvære.

VANDKANDE
Også helt uundværlig. Med eller uden brusehoved. De fleste af mine er uden, enten fordi de er blevet forlagt eller også fordi jeg ofte sænker vandkanden ned i diverse store vandopsamlingsspande, og dér kommer altid lidt fnuller og blade med, som så sætter sig fast oppe i tuden. Det er kun, hvis det er meget sarte vækster eller hvis jeg vander med mit hjemmelavede skadedyrsbekæmpelsesmiddel, at jeg anvender brusehoved på mine vandkander. Og du lagde godt mærke til, at jeg nævnte dem i flertal, ikke? Det er fordi det er smart at have mindst to. Så går du med ligevægt i kroppen, og er mere effektiv.

VANDSLANGE MED BRUSEHOVED
Ja, eller uden, for man kan jo altid bare klemme spidsen af slangen sammen, så spreder den vandet i en bredere og blødere stråle. Men de koster altså ikke ret meget, de der brusehoveder på en metalstang af en halv meters penge. Og de er rigtig praktiske, da man kan komme ned mellem bladene på en busk eller plante og give jorden væde uden at "spilde" det på bladene.

KOSTEN
Sørg for at eje en stiv gadekost. Med den kan du både feje skidt, blade og jord sammen, men du kan også trimme dine fliser, så der ikke selvsår sig luftbårne ukrudtsfrø i mellemrummene. Hvis du vil have en pæn have og et pænt fortov, så er det nødvendigt at feje fliser og belægninger jævnligt. Det hører faktisk til almindelig vedligeholdelse, men de færreste fejer, med mindre de har tabt noget eller har renset rillerne op og skal have smidt ukrudt ud. Før i tiden var det at feje fortovet simpelthen en normal - om ikke dagligdags - så jævnlig foreteelse. Det er det ikke længere, heller ikke på de private veje. En indendørskost kan til nød bruges, men dens hår er for bløde, de slides hurtigt og den bliver uanvendelig til andet end udebrug. Næh, sørg for at erhverve dig en gadekost med stive børster.

KULTIVATOR ELLER HAKKE
De findes både på stang og som håndværktøj. Som klo eller som cirkelhakke. Jeg har begge dele og bruger også dem begge. Særligt den lille til hånden. Det skyldes, at jeg oftest håndluger for at sikre mig, at små toårige eller andre vigtige selvsåede planter ikke går tabt i lugningen. Den lange kultivator til at bruge i stående figur er god, hvis du anlægger bede og skal have rusket jorden løs. Eller hvis du har et større stykke, der skal luges. Så kan du altid efter at du har rusket, lægge dig på knæ og fjerne ukrudtet.

Grundudstyr

HÆKKEKLIPPEREN
Den fås både med batteri, kabelfri og det er smart, for det er en gentagen irritation at være i gang med at klippe hækken (endelig har man taget sig sammen), og så klipper man ledningen over. De findes også med benzindrevne motorer, og endelig kan du klippe med en gammeldags håndklipper på zen-måden. Har du hæk, må du vælge mindst en af slagsen.

PAPIRSÆKKE ELLER AFFALDSVOGN
Ja, sækkene, dem kan du ikke undvære. Køb dem i hobetal. Det er dumt at være i "nu skal der klippes ned og ryddes op" humør, og så mangler du sække. Det er også smart at købe sig en vogn, hvori mere balstyrisk haveaffald kommes i, brombærgrene fx. Eller skvalderkålsukrudt og ukrudt med frø. Det dur ikke i kompostbunken. Plastsække til haveaffald er no go.

SNESKRABEREN
Den er altså smart, selvom du da kan klare dig med en skovl. Og der findes vintre, hvor de bliver udsolgt på et øjeblik, og andre vintre, hvor du får dem i nakken, fordi det er en af de grønne. Men det er godt givet ud at eje sådan en. Og selvom den er hyggelig i træ, så vælg en i plast, der holder længst.

STIGE
Der er ret meget oppe i højden, der skal ordnes. Det kan være æbletræets grene, der skygger, hylden, der skal skæres bort, tagrenderne, der skal renses, vinduer, der skal males osv osv. En stige er uundværlig, og selvom du ikke tror, du skal bruge den i en have, så bliver du klogere, for det skal du.

HAVEHANDSKER
Du kan sagtens bruge de bare hænder, det er der mange havefolk der gør. Men du kan ikke undvære et par havehandsker, for der vil altid være noget, der klør og kradser, brænder eller ridser. Og så er et par handsker, eller mange - hvis du glemmer, hvor du lægger dem fra dig - meget meget rare at have. Særligt hvis du har roser eller andet med torne.

GRÆSSLÅMASKINE
Om det er rugbrødsskubberen, den benzindrevne, den elektriske, den på hjul og med sæde eller hvad det nu er. Har du græs må du slå græs. Græsfrø er meget, meget spiredygtige. Ønsker du dig langt græs, sådan på engmåden, så skal du bruge en le ind imellem for at kunne komme frem.

"DEN UDVIDEDE PAKKE"
Ja, og så er der alt det andet. Og der er som sagt meget. En motoriseret buksbomsaks, en vandingstromle, en æbleplukker osv osv osv. Du kan købe dig fattig, og du skal i øvrigt have god plads i skuret, hvis du lader dig friste. Du kunne også tale med nogle af dine naboer og slå jer sammen om nogle af dem.

Vi har besluttet os for at afprøve diverse både motoriserede og "unpplugged" haveværktøj i løbet af det kommende år, og så anmelde det. Vi glæder os, for vi er - synes vi selv - ret kræsne.

KAN DU BIDRAGE?
Har du haveværktøj, som du mener er basisværktøj, som ikke findes på denne liste? Så sig frem. Vi vil gerne have så mange erfaringer og holdninger som muligt. Du kan også fortælle os om det værktøj, du har haft stående i dit skur i årevis uden at du har brugt det. På den måde kan du også vejlede i forhold til, at man som ny haveejer undgår at bruge penge på noget, som viser sig at være unødvendigt.

8 kommentarer:

 1. Ja, jeg tænkt ofte på det da I havde tema "Godt grej" - jeg burde have nævnt min håndgreb eller gravegaffel. Min er ikke smuk og smagfuld - har håndtag i grå plastic og tænder i rustfrit stål. Tænderne er brede og flade og det er vigtigt. Den ligger godt i hånden, vejer ikke så meget og med undtagelse af når nå jeg lægger løg, hvor jeg bruger en graveske, så er det den jeg bruger i staudebedene når jeg løsner jord, planter om, graver op og deler stauder.

  SvarSlet
 2. Hej med jer.Godt informativt indlæg.Jeg vil lige supplere med en lang grensaks ca.1,60m.god til alt det man ikke kan nå f.eks
  roser.
  En anden ting som jeg har meget glæde af er et par plantepinde i træ som jeg har købt i London.
  Og er også rigtig glad for min lille elektriske Boch til at trimme alle mine buskbom...............og har også et langt håndtag til den, så man kan klippe kanter med den.
  God aften Jette

  SvarSlet
 3. Min nyeste bedste ting i haven er min blå stof haveslange, som udvider sig og trækker sig sammen. Den er 15 meter, sat sammen af to slanger, og med den kan jeg nå det fjerneste hvis noget trænger til et par dråber. Slangen trækker sig sammen når man tømmer den, vejer ingenting i forhold til de traditionelle haveslanger, som er irriterende at skulle rydde væk, og ligger efter brug pænt og roder ikke. Når man tænder for vandet næste gang, udvider den sig igen og er klar til brug. Den får topkarakter fra mig.

  SvarSlet
 4. Selv om jeg har kigget indlægget igennem et par gange, ser jeg ikke at I nævner hverken rive eller løvrive. Begge dele har altid stået i mit haveskur, men sjovt nok bliver de kun brugt begrænset. Da jeg startede med have for maaaange år siden rev jeg i mine bede... Det gør jeg så ikke mere, nu er den faktisk kun anvendelig på en lille grusgang.
  Løvriven mener jer heller ikke at kunne undvære, men at finde den helt rigtige model er faktisk svært. Bruger den til blade, nedfaldne æbler og ind imellem til græsset, hvis det er klippet i lang og fugtig tilstand. Men hvor tit har jeg ikke stået med en løvrive der trængte til en tandretning hvilket ikke ligefrem gør græsopsamling lettere. Nu har jeg investeret i en lidt dyrere model og håber den ikke mister "fortænderne" foreløbig.
  En anden lille uundværlig tingest, er en knæpude. Fordi fornemmelsen af våde knæ er træls (sagde jyden), når det rigtig går løs forår og efterår.
  Tak for et herligt indlæg, som sendte tankerne på tur i haveskuret og tilbage gennem haveårene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  2. Uhhhh, jeg manglede også riverne!

   Løvriver vil jeg rigtig gerne se en anmeldelse af, for dem jeg har af plast knækker tænderne og dem af metal bliver skæve og bøjede, men det kan måske skyldes at jeg er for energisk?

   En rosenrive (tror jeg det hedder) som er en almindelig rive, bare meget smallere, så man kan komme ind mellem roser og stauder har jeg uden held søgt længe, men nu har jeg arvet en....er det ikke noget man bruger længere?

   Så er der også mosriven hvis man har store træer og gerne vil have en fin plæne uden kemikalier.

   Derimod har jeg klaret mig fint uden hverken havevogn eller plastsække....!

   Og så har min dejlige mand lavet en fin lille transportkasse, hvor jeg har to par handsker (kraftige til når der skal ordnes roser og tyndere til når der skal plantes og "nusses"), en rosensaks, en lidt mindre saks til krydderurter og visne blomsterhoveder, noget opbindingstråd, et tidseljern, en planteske og så er der endda også plads til en kold øl.

   Slet
 5. Selv om det måske ikke hører under haveredskaber, vil jeg mene at en kompostbeholder er et must i alle haver. Så man ikke kører al haveaffald på genbrugspladsen. Og så har jeg stor glæde af mit løvfang til trillebøren. Bruger også til andet end løv. Fordobler rumfanget af børen. Men vi har altså også en stor landbohave.

  Og så har jeg har redskab, som jeg ikke ved hvad hedder, som jeg bruger til lugning. Det er vendbart, har to spidser på den ene side og et blad på den anden. Især bladet er velegnet til at få genstridige græsukrudt op med rod.

  SvarSlet
 6. Til den nye have (eller det nye bed) er et hakkejern uundværligt. I nævner det lige i forbifarten - men det, man hakker væk en gang om ugen det første år i et nyt bed, kommer aldrig igen. Det er ikke nødvendigt at rive, lad bare ukrudtet ligge, det gøder alt sammen. Og så er et hakkejern et udmærket fitnessredskab.

  SvarSlet

ANNONCE