torsdag den 10. juli 2014

HONNINGURT FORBEDRER JORDEN OG GØR BIERNE GLADE

KØKKENHAVEN

Bar jord i bedene er et "no go" i en have. Dels er der frit spil for flyvende ukrudtsfrø, og dels er det oplagt at tilføre jorden ny gødning, når man har halet noget op af den. Gør som naturen. Brug den ledige jord. Honningurt er genial til formålet.  

TEKST OG FOTO: MARIANNE
Når dine kartofler og salathoveder er høstet, kan du naturligvis genså nogle af de hurtige grøntsager som gulerødder, salat eller ærter. Men du kan også så grøngødning, som blomstrer til glæde for bierne, og som kan graves ned i jorden igen, når du skal bruge bedene. Derved forbedres jorden og bliver klar til næste omgang såning og høst.

Køkkenhaven

HONNINGURT
Grøngødningsplanten honningurt vil bierne, svirrefluerne og en lang række andre gavnlige insekter elske dig for at så. Den er smuk, og så sender den robuste rødder ned i jorden og bearbejder den, så den bliver mere luftig. Derved får de kommende nye planter meget nemmere ved at vokse. Desuden opsamler planten bedets eventuelle overskydende gødning, så det ikke udvaskes af for megen regn. Og gødningen, som bliver opsamlet i planten, frigives så igen, når du graver planterne ned i bedene efter endt blomstring. Og så er bedet klar til ny såning i et bed, hvor der er indbygget gødning. Ret cool, ikke?

Honningurt som jordforbedring

Blomstringstiden kan vare op til et halvt år, og hvis du plukker lidt til vaserne (for køn er den jo med sine svagt lavendelfarvede kronblade og en blomst, der kunne minde om den fantastiske kapersblomst med de lange støvdragere), ja, så frister du blot planten til at sætte endnu flere blomster. Jens Juhl fortæller, at den godt kan blive stående efteråret og vinteren over, og at den klarer let frost. Desuden er det langt smukkere end hvis du overfladekomposterer, hvilket jo ellers også er en mulighed ved bar jord. Det holder på fugten, nedbrydes langsomt og tilfører jorden ny energi og gødning.

Honningurt kan også sås som "mellemafgrøde", dvs. at du sår den som nabo til dine øvrige grøntsager mellem rækkerne. På den måde tiltrækker du aktive og nyttige insekter, som lever af bladlus m.v., og slår derved flere fluer (ikke svirrefluer, dog) med ét smæk.

Honningurt som jordforbedring

Læs mere om økologiske og bæredygtige tips her:

10 STEP TIL ØKOLOGI I DIN HAVE
Det er slet ikke så vanskeligt at tænke økologisk. Måske gør du det allerede på mange punkter, men mangler tips og tricks til, hvordan du  kommer om ved mange af de udfordringer en haveejer kan komme ud for. Her er 10 step til mere økologi i haven.


HVIDLØGSSÆBE MOD SKADEDYR
Hvidløg er et universalmiddel - også hvis du bruger det som skadedyrsbekæmpelse. Lav en spray. 
LAV LUSETE AF RABARBERBLADE
Når du har trukket dine rabarber, så gem bladene. De kan bruges til at lave en "lusete", som kan bruges mod lus i dine roser og andet i haven. Se her hvordan. 


4 kommentarer:

 1. Også er der duften, simpelthen henrivende! Såede honningurt af et par omgange sidste år, nogle nåede aldrig i blomst da, men til gengæld står den i blomst nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er så dejlig. På alle måder. Godt det lykkedes, Anette!

   Slet
 2. En smuk blomst med en gavnlig virkning, den vil jeg gerne så. Men hvor sent på sommeren kan den spire?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du da ret i... det har jeg ikke nævnt. Men det korte svar er: hele sommeren. Især varme gør, at den spirer meget hurtigt. Det er også relativt tørketålende, og så klippede jeg nogle tl små vaser på middagsbordet og stillede dem i flok - hold nu fest, det var smukt. Den er virkelig også en prydplante! Den er i hvert fald kommet i min have for at blive. Og godt at tænke på, når nu den også er jordforbedrende og at bierne er så glade for den. WIN WIN WIN.

   Slet

ANNONCE