mandag den 7. juli 2014

KOMPOST I BYEN

TEMA: BEGYNDERHAVEN

Nu er det bare om at komme i gang. I en ny lille bog, kan du lære at forvandle dine grøntsagsrester til næringsrig jord i en kasse i et skab. Jo, det kan du!

TEKST: MARIANNE
FOTO: VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET / MORTEN HOLTUM


Da jeg var studerende, sad jeg nogle gange med murstenstunge bøger og pløjede dem igennem, med følelsen af, at de gentog sig om og om igen. At de amerikanske professorer fik betaling pr. side forklarede en del, men de behøvede da ikke skrive det samme, som alle de andre. Ind imellem sad jeg med en tynd lille sag af en bog, hvor jeg "high lightede" stort set på hver eneste side, fordi den indeholdt så mange "one-linere" og ting, jeg gerne ville kunne huske og i den grad skulle bruge.

Denne oplevelse er ikke helt ulig oplevelser, man kan have, når man sidder med havebøger. De gennemgår også alle sammen planter, sygdomme, jordsammensætning og sådanne ting. Men samme slags lille indholdsmættede bog - nærmest i brochurestørrelse - som jeg nævnte før, skal du høre om nu.

Kompost i byen

Den er nemlig nærmest som en håndbog, og rent illustrativt dykker den ned i kompost i en plastkasse, du kan have stående i dit køkkenskab, på din terrasse eller altan. Det er drønsmart! Dels fortæller den ved sin egen miniaturefremtoning, at det kan alle lære at gøre, dels er det virkelig nemt og enkelt at gå til. Og det er ret intelligent, når nu kompostering ellers godt kan volde vanskeligheder for mange. For helt ukompliceret er det jo som bekendt ikke at lave sig en god kompost. Og det er en hobby, man kan dyrke ud i det sublime på permamåden med termometre osv.

Også rent indholdsmæssigt er bogen lige til at gå til, om jeg så må sige. Du behøver stort set ikke at kunne læse, for at lære at kompostere i byerne. Billederne giver dig en slags "man tager med pege- og tommelfinger"instruktioner, hvor der på nogle af billederne er lavet det trick, at det er den samme kasse, der er fotograferet, men hvor et stykke tid så bare er gået, så komposteringsprocessen er skredet frem. Så kan man se, at det bliver til noget. At det er til at komme i mål med. Genialt!

Kompost i byen

Om metoden holder er jeg ikke et sekund i tvivl om, skønt dette er én af de få brugsbøger, jeg ikke selv har afprøvet metoden efter. Til gengæld har jeg både mødt og set blomsten af dansk ungdom, der komposterede i plastkasser i skabene midt om vinteren.

Så nu er der ingen undskyldning (du ved, den, du giver dig selv, når du ikke rigtigt gider, men ellers er "for"). Frem med to stk. plastkasser og så i gang. Jeg tror faktisk du godt kan gå hen og synes det er rigtigt sjovt. Særligt når du så kan topdresse dine planter, og senere se dem strutte af bæredygtighed og sundhed.Kompost i byen
FAKTA

TITEL: Kompost i byen - altan, baggård & have
FORFATTER: Marianne Mark
FOTOS: Morten Holtum
UDGIVELSE:  2014
SIDER: 50
SPROG: Dansk
FORLAG: ForlagetVingefang

4 kommentarer:

 1. Det er alletiders lille bog men med stort indhold, du har anmeldt her. Jeg vil straks se at få fat i den til en kær veninde som bor med et lille frimærke af en have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Herligt, vi har også tænkt, at den vil være god som værtindegave eller lign.

   Slet
 2. Har jo ellers ment at jeg ikke har plads til den slags. Men kan forstå at den undskyldning ikke holder længere... Jamen så må jeg jo igang!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig det, du må! Off you go! God fornøjelse. Indberet endelig erfaringer og resultater. (Lyder helt som noget, man beder det arbejdende folk om) :-P

   Slet

ANNONCE