mandag den 21. juli 2014

POLITIKENS STORE HAVEBOG

BØGER

Som nybegynder i haven kommer man langt med et opslagsværk (nærmest leksikon) fra ét af de store forlag. Vi har kigget i "Politikens store havebog".


TEKST: LONE
FOTO: BOGEN GENGIVET MED TILLADELSE AF FORLAGET


Den står på min hylde og har stået der længe! Indrømmet, jeg har et par stykker af slagsen. Altså - af de der bøger, der nærmest er et slags haveleksikon. Da jeg var barn, slog man alt op i Lademanns Leksikon - i dag bliver det hele googlet. Men når det kommer til basishaveviden, så sker det faktisk tit, at jeg griber til et af de store opslagsværker, og her er dette - "Politikens store havebog" - et af de gode.

Jane Schul og Laila Sølager udgav i 2006, i samarbejde med Politikens Forlag og Det danske haveselskab, denne bibel af en havebog, og hvis du er det sted i dit haveliv, hvor din interesse for haven er tændt, men hvor du helt sikkert mangler basisviden, så kan du med fordel tage denne bog med på læselisten.

Bogen kommer omkring mange af de emner, man har behov for at vide noget om, når man er haveejer. 4 sektioner er den opdelt i: Haveliv, havens planter, haven som gartnerens værksted og årets gang i haven. Nogle større end andre. Man kan læse hele bogen fra ende til anden, eller man kan læse afsnittene efterhånden som man har brug for dem.

Politikens store havebog
Min anbefaling er dog - hvis du orker det - at læse det hele. Det kan godt være, at du ikke har brug for ret meget af det lige i starten af dit haveliv, men der kan være mange øjenåbnere iblandt, og måske finder du ud af, at du tænder på noget helt andet, end det du forventede. Måske kunne du falde for at pode frugttræer eller have din egen kompost.

Politikens store havebog

Måske er det byggerier i haven, der er hittet hos dig? Eller måske er det køkkenhaven, der trækker - meget mere end græsplæne og hækklipning.

Politikens store havebog

Havebogen her giver både næring til havedrømme, beskriver gode haver til børn, og gennemgår flere temahaver, så der også er mulighed for at blive klogere på netop sin egen have.

Politikens store havebog

Der er også et langt afsnit om havearbejde - om hvordan man planter, flytter, formerer, beskærer, luger og vander. Om skadedyr og forebyggelse. Info om hvordan man opbygger belægninger, og hvordan man passer på sin jord. Og meget meget mere!

Politikens store havebog
De sider, der er mest slidt i min udgave af bogen, er helt klar siderne om havens planter. Her slår jeg op, når jeg skal så, når jeg skal finde inspiration, når der skal planlægges køkkenhave og meget mere.

Politikens store havebog

Plantesektionen rummer de gode danske planter, som vi alle kender så godt, men allerbedst er gennemgangen af grøntsager - især for en køkkenhaveentusiast som jeg. Der er mange tidspunkter, sådybder, gødningsanbefalinger mv. at holde styr på, og så er det rart lige at kunne slå op og opfriske hukommelsen.

Politikens store havebog

Så, står du og mangler et haveleksikon, er denne bog bestemt en anbefaling værd.


Politikens store havebogTITEL: Politikens store havebog
FORFATTER: Jane Schul og Laila Sølager
UDGIVELSE: 2006
SIDER: 598
SPROG: Dansk
FORLAG: Politikens Forlag

2 kommentarer:

  1. Politikens store have bog er også en af de bøger der er i min bunke af have bøger og sammen med bogen, hvilken plante hvor og Politikens bog om plante formering er den blandt mine fauritter.

    SvarSlet
  2. det er mine havebøger jeg kikker i først når jeg søger en oplysning. Computer kan være så drilsk og irreternde at bruge. Og man kan heller ikke sidde mageligt i en lænestol og hyggelæse med sådan noget teknik.
    Bare nu har jeg forsøgt 2 gange at få sendt kommentar afsted, alle gode gange 3
    mange sommerhilsner Gunvor

    SvarSlet

ANNONCE