Jeg har altid troet at løvehale kun fandtes i gul, men for et par år siden faldt jeg over den rosa – og den er skøn!


TEKST & FOTO: LENE

Da jeg første gang så denne staude var det kærlighed ved første blik. Den er så underlig og alligevel fascinerende med de små, næblignende blomster, der sidder i etager rundt om den stive, rødlige stilk. Jeg købte mit eksemplar på en Havefestival hos Kjeld Slot for 3 år siden.

Løvehale, phlomis tuberosa

Jeg havde skam læst at den kunne blive ret høj, men for at få den i jorden så hurtigt som muligt efter hjemkomsten, satte jeg den i forgrunden af bedet, der hvor der var plads. Man må sige, at det var en fejl, og den står der såmænd endnu! Til efteråret vil jeg flytte den bagerst i bedet, så den ikke dækker for stauderne bagved.

LØVEHALE

Phlomis tuberosa

Det første år blev den ikke rigtig til noget stort, og derfor blev jeg meget overrasket, da den året efter skød med raketfart.

Den har en kraftig vækst, og sunde, lidt lodne blade, og det, der senere bliver til blomster, ligner små, grålige pomponer. Når regndråberne lægger sig på disse pomponer glimter det som tusind diamanter.

Løvehale, phlomis tuberosa

Løvehale, Phlomis tuberosa, ynder en solrig vokseplads og kan blive op til 2 meter høj. Den kommer til at fylde en del i bredden – omkring 1 meter – så den skal have god plads.

Løvehale, phlomis tuberosaNår løvehale afblomstrer, falder de små rosa blomster af, og den har stadigvæk en stor prydværdi, når den står der som en skulptur i haven.

 

FAKTANAVN: Phlomis tuberosa
DANSK NAVN: Knoldet løvehale
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØRHED: Staude
JORDBUND: Almindelig, ikke for fugtig, havejord
VÆKST: Høje, stive stængler med blomster i etager. Kræver ikke opbinding
STØRRELSE: 100-200 cm høj
BLOMSTRING: Juni-juli
ANVENDELSE: I staudebed, smuk i buketter.

Løvehale, phlomis tuberosa