lørdag den 12. juli 2014

TØRKETÅLENDE PLANTER TIL SOMMERENS KRUKKER

KRUKKERNE

Der kan være mange grunde til at vælge tørketålende planter til sommerens krukker. Også selvom du har tid til at vande hver dag. Men i sommerhuset er det oplagt at gå efter planter, der ikke kræver meget vand. 

TEKST & FOTO: BIRGITTE SVÆRKE PEDERSEN


Med de rette planter ser krukken lige så frisk ud, som da du forlod den for 5 dage siden. Og der er mange planter at vælge imellem.

STENBEDSPLANTER OG SUKKULENTER
Stenbedsplanter er et sikkert valg. De er vant til at leve en tør og mager tilværelse. De tidligt blomstrende stenbedsplanter fylder krukkerne fra april-maj måned. I starten af juni flytter de til stenbedet, og de sent blomstrende stenbedsplanter overtager pladsen. Sukkulenter er suveræne til at give kontrast. Især de grålige. På dette tidspunkt af året behøver du ikke tænke på om de er vinterhårdføre, og udvalget er stort.

Eksempler på stenbedsplanter der blomstrer i juni-juli:
- Bakkenellike (Dianthus deltoides)
- Stenfrø (Lithodora diffusa)
- Sæbeurt (Saponaria ocymoides)
- Lewisia (Lewisia cotyledon)

Bland med grå sukkulenter, fx
- Gråmeleret stenurt (Sedum sieboldii)
- Pudret stenurt (Sedum spathulifolium)

Tørketålende planter

SOMMERBLOMSTER
Sommerblomster er i dette tilfælde det som vi normalt betegner potteplanter. Alle potteplanter har i princippet godt af at komme ud i sommerperioden. De har, ligesom os, godt af den friske luft. Men ikke alle er lige tørketålende. Ligesom det selvfølgelig er vigtigt at tage hensyn til lysforholdene. Blandt de tørketålende sommerblomster finder du mange gammeldags potteplanter. Lad dig ikke afskrække, for der er sket meget siden bedstemor var ung, og mange af dem kommer i nye forædlede udgaver.

Sommerblomster som blomstrer fra juni-juli:
- Pelargonie (Pelargonium)
- Flittiglise (Impatiens Walleriana)
- Begonia (Begonia tuberhybrida og Begonia semperflorens)
- Brændende kærlighed (Kalanchoe)

Bland med smukke blade:
- Bladbegonia (Begonia rex)
- Alunrod (Heuchera)

Tørketålende planter

KRYDDERURTER
Krydderurter er skønne at have stående i krukker på terrassen. Det er så meget nemmere at bruge dem i madlavningen, når du ikke skal gå langt. Og duften kan bringe enhver i himlen. Mange krydderurter blomstrer i juni-juli. Resten af tiden kan du nyde bladenes forskellige farver og nuancer af grønt og gråt. Tænk derfor lige så meget i blad- og blomsterfarver som i smag, når du køber nye krydderurter. Bland med lavendel, som du også kan bruge i madlavningen. 

Tørketålende krydderurter:
- Timian (Thymus)
- Oregano (Origanum)
- Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
Salvie (Salvia officinalis)

Har du forslag til tørketålende planter til sommerens krukker?6 kommentarer:

 1. Mine fineste krukker er plane
  plantet til med skt hans urt som fås i mange blad farver. De starter om foråret med turkestana tulipaner, som følges af de spinkle Allium sphaerochaephalon indtil skt hans urten blomstrer.begge løg kan lide en tør sommer, og skt hans urten er fin med de visne blomster om vinteren. Andre gode sommeroverlevere i potter er iris germanica, eller personskildring. Få store potter overlever længere end mange små.

  SvarSlet
 2. Personskildring???? Dumme stavekontrol, jeg mente perowskia!!!! Og lavendel forresten :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, stavekontrol kræver tungen lige i munden ;-). Rigtig gode forslag til tørketålende planter !

   Bedste hilsner
   Birgitte

   Slet
 3. Jeg har faktisk alvorligt overvejet at sætte mine iris germanica i potte. De kan jo ikke li nærgående naboer, og det er et problem her ihaven. Er der nogen der har prøvet at sætte purpursolhat i potte ?? de er jo lige så enespænder, i hvert fald når de skyder frem om foråret.
  Jeg har husløg i lave krukker af hypertorfu,(opskrift herpå Havefolket) det er rigtig fint.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har set flere steder hvor purpursolhat står i krukke, så det lader til at være en god ide. Husløg er helt klart også et hit i krukkerne som ikke kræver meget vand. Det har jeg også selv. Dog ikke i de fine krukker af hypertufa. Skulle nogen få lyst til at støbe med hypertufa så ligger artiklen her: http://www.havefolket.com/2014/04/stb-med-hypertufa.html

   Slet
  2. he he hypertorfu eller hypertufa ,, godt du vidste hvad jeg mente
   Gunvor

   Slet

ANNONCE