Det lyder lovende og nemt at dyrke sin mad i potter. Det er også meningen, og det kan vi godt lide i HAVEFOLKET, for det skærper interessen og lysten til at gøre det. Dur bogen så? Hør her, hvad vi synes.


TEKST: MARIANNE, FOTO: GENGIVET FRA BOGEN MED TILLADELSE FRA FORLAGET

Selvom forfatteren Kathryn Hawkins selv har dyrket alle sine fremviste grøntsager i potter og beskriver dyrkningen af dem alle sammen, er idéen om, at man kan dyrke al sin mad i potter ikke holdbar i længden. Den mængde af potter, der skal til blot for at holde en familie med kartofler, eller ærter for den sags skyld, kræver en meget, meget stor tagterrasse. Men hvis du bruger bogen som opslagsbog er den fortrinlig – ja, både til dem, der er garvede pottedyrkere, garvede grøntsags- og frugtdyrkere og så til den absolutte nybegynder.

Bagest er der – som i stort set enhver havebog, der vil være lidt med på beatet – en samling opskrifter. Skal man lave mad efter dem, skal man vente meget længe, inden man kan få maden i hus, da grøntsagerne ikke bliver modne på samme tid. Disse to ting taget in mente fortæller mig, at det er en forfatter, der har tænkt bogsalg og dermed også koncept, før der er tænkt i gartnerens praktiske gøremål, dyrkning, høst og tilberedelse af spiselige planter, der kan blive til dejlige retter. Men bliver den ubrugelig eller dårlig af det, bogen? Nej, egentlig ikke.

Når det så er sagt, kommer jeg til at gøre mig “skyldig” i det samme, som jeg nu vil hævde om bogen: Man kan nogle gange sige rigtigt meget om meget lidt. Således også om at plante ud i potter. Denne bog fra Turbine bruger 146 sider på det.

MEGET OM LIDT
Man kan virkelig sige meget om lidt, når man som her vælger at tage læseren ved hånden og trække ham fra den ene krukke til den anden. Først radiser, her gør du sådan og sådan, så tomater, der gør du sådan og ved bønner, ærter osv osv. sådan Nyt dobbeltopslag til hver plante. Bortset fra når man kommer til krydderurterne, så bliver de samlet i et fælleskapitel, og der er ikke billeder af hver plante. Temmelig upraktisk, hvis man er nybegynder, synes jeg, da det dels er krydderurterne, der vitterligt kan gøre en forskel i et måltid, dels er deres dyrkningsbehov yderst forskellige.

En anden ting, jeg ville have nydt  at se er, hvordan samlingen af potterne står samlet på en altan eller en terrasse. Det tror jeg ville have set rigtig godt ud. Samtidig ville man kunne få et indtryk af, hvor mange der egentlig skal til for at lave et måltid. Jeg ville også gerne have haft et afsnit om, hvorfor man med fordel kan vælge terrakotta som potte til nogle planter og plastik til andre. Altså fordele og ulemper ved valg af containere af forskelligt materiale. Og dræn skal der jo til i en potte. Af hvad, hvor meget, hvorfor. Det ville også have været spændende at høre om.

HVAD ER GODT VED BOGEN?
Jamen, der er meget godt. Den tager som sagt en absolut nybegynder nænsomt og pædagogisk ved hånden og følger med hele vejen. Den har gode, illustrative og realistisk, naturligt billedmateriale. Det er rigtig vigtigt, synes jeg, så det hele ikke bliver rosenrødt og glansbilledagtigt, for sådan er virkeligheden jo aldrig. Den er også rigtig godt formidlet, og den omtaler også mulige problemer med dyrkningen samt mulige løsningsmetoder. Det er utrolig sympatisk, og gør, at den faktisk blev valgt som en bog, vi gerne vil anbefale – dét at den er realistisk og funktionel. Det er faktisk tilsammen mange gode ting, så ser vi lige bort fra det konceptuelle islæt i bogen og de nævnte mangler, så er det vitterligt en god og nem indførsel i, hvordan du dyrker din mad i potter.

 

TITEL: Dyrk din mad i potter

FORFATTER: Kathryn Hawkins
ILLUSTRATIONER/FOTOS: New Holland Publishers Ltd.
UDGIVELSE: 2013
SIDER: 146
SPROG: Dansk, oversat af Lise Alring
FORLAG: Turbine