tirsdag den 5. august 2014

GRÆSSERNE I CHARLOTTEHAVEN

TEMA: GRÆSSER

Fra fabriksgrund til en moderne boligkarré. I dag skal du med til Charlottehaven i København i et helt unikt gårdrum, kun bestående af prydgræsser. 

TEKST & FOTO KARINA På en gammel kryolitgrund, tæt ved Nordhavn Station i København, ligger den moderne boligkarré Charlottehaven. Bygningerne omkring den store atriumgård er tegnet af arkitektfirmaet Lundgaard og Tranberg, og haverummet af SLA.


Græsser i Charlottehaven


Allerede ved indgangen til Charlottehaven, som ikke ligger langt fra havet, bliver vi mødt af græsser og et bølgende landskab, som giver associationer til strand og eng.

Græsser i Charlottehaven
Græsser i Charlottehaven
Græsser i Charlottehaven


De imponerende mængder prydgræsser i forskellige højder er plantet i massive grupper, som kurver sig gennem den store rektangulære grund. Udover de amøbe felter af plænegræs, består beplantningen blandt andet af blåsvingel, bjørnegræs, blåaks, dværgpibegræs og elefantgræs.

Græsser i CharlottehavenBygningerne ved Charlottehaven byder, foruden det smukke gårdrum, på 178 eksklusive udlejningsejendomme med glasaltaner og tagterrasser, og dertil også en café samt en række hotellejligheder med fitnesscenter og indendørs swimmingpool.

Græsser i Charlottehaven

Caféen byder om sommeren på udendørsservering, så haven kan nydes på første parket i de små, møblerede lommer.

Græsser i Charlottehaven

Vi befinder os på Østerbro, som har ry for at være et kvarter med mange børnefamilier. Nok af samme grund er der selvfølgelig også plads til de små poder, for udover den børnevenlige café, findes også en fin naturlegeplads i den centrale del af haven.

Græsser i CharlottehavenGræsser i Charlottehaven
Et haveanlæg helt uden træer går naturligvis ikke, så selvfølgelig er der også træer at finde i Charlottehaven, men turen i dag handler kun om græsserne.

Græsser i Charlottehaven

Græsser i Charlottehaven
Græsser i CharlottehavenMange steder står træerne med fodposer af lave græsser. Underbeplantningen består her, blandt andet, af den stedsegrønne blåaks.

Græsser i Charlottehaven


Samspillet med bygningernes kulbrændte tegl, de rustfarvede elementer af jern og græssernes årstidsbestemte farvepalet, giver en fin variation af varme og kølighed. Ligeledes veksles der mellem det solide og det lette, når vi kigger os omkring, og tilsammen udgør dette en meget fin og balanceret helhed.

Græsser i Charlottehaven

Som året skrider frem, bevæger farverne på de grønne græsser sig over i smukke og brændte nuancer. Om sommeren rammer de rustbrune jernkanter de friskgrønne græsser inde, som kontrast, hvor de om vinteren er med til at definere havens former.

Græsser i Charlottehaven


Materialerne, havens layout og den dristige beslutning om kun at anvende græsser. Charlottehaven er et fint eksempel på et moderne, funktionelt og naturligt haveanlæg - og måske netop det, der gjorde, at Mies Van der Rohes Awardkomité indstillede SLA's have i 2004. Uanset hvad er det velfortjent.

Græsser i Charlottehaven
Græsser i Charlottehaven


Vi er ikke et øjeblik i tvivl om, hvor smukt græsserne i Charlottehaven tager sig ud om vinteren, og hvem ved, måske går turen tilbage hertil, når den tid kommer. Har du selv lyst til at aflægge haven et visit, finder du adressen herunder.

HER ER VI
Charlottehaven
Hjørringgade 12C
2100 København Ø4 kommentarer:

 1. Tak for turen! Blåaks? - stedsegrøn?
  Har du navnet på den? :-)

  bedst
  Kjeld

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har et skarpt øje Kjeld!
   Selvom SLA's hjemmeside oplyser at det er heufleriana, har jeg nu undersøgt det nærmere og tror, som du selv antyder det, at det er en anden sag vi har fat i nemlig: Sesleria autumnalis.

   Slet
 2. Hej Kjeld
  Sesleria heufleriana

  SvarSlet
 3. Det ser vildt godt ud, det ville være skønt hvis flere boligselskaber ville tage det til sig. Har selv en del græsser i haven og vi nyder dem :-). Iøvrigt tak for jeres altid gode og flotte indlæg, hilsen Margit

  SvarSlet

ANNONCE