torsdag den 7. august 2014

HIMMELBLÅ FLIRT

I HAVEN

Hvad står egentlig til lilla? Ja, det gør både lyserød, bourgognerød og bordeaux på den ene side, og så himmelblå, kongeblå, dueblå og havblå på den anden. Begge er farveskalaer, der hver især ligger ved siden af lilla. Og selvom blå længe har været forment adgang til min have, så er den på vej ind. Se her, hvordan blå og lilla kan klæde hinanden.

TEKST & FOTO: MARIANNEDer er masser af violet i min have, men knap så meget blåt, bortset fra skærmliljerne, der denne sommer har helt optimale betingelser. De blomstrer og blomstrer og strækker deres lange stængler mod den himmelblå, som om de kan se, hvor de hører til. Og fordi jeg igen og igen betages af den måde de blå er blå på, må jeg give mig. Nu skal der blåt i haven.

Skærmlilje, agapanthus

Jeg har sat skærmlilje på et gelænder der omkranser terrassen i vores forhave, og på den måde rækker den hovedet i vejret - op, hvor sommerfuglebuskens lange grene rækker. De danner nemlig behagelig skygge, og det, plus at vi har en markise monteret på huset gør, at forterrassen har fået en gevaldig renæssance. Sommerfuglebusken er særlig mørkviolet og har navnet Buddleja davidii, 'Black Knight'. Jeg klipper den ned hvert eneste forår, også selvom den har skudt. Det giver en lidt senere blomstring og det er skønt. Så sker der lidt mere i sensommeren.

Skærmlilje, agapanthus, sommerfuglebuskPå terrassen vokser også en syrisk rose ved navn Hibiscus syriacus 'Marina', som er lavendelblå. Den har en lilla midte, som bare står så godt til den nye kombination med skærmlilje og sommerfuglebusk. Om aftenen er den endnu mere blå at se til, hibiscussen, men den sart blå farve, som den har om dagen, er også smuk. Humlebierne tumler beduggede - eller rettere bestøvede rundt og fornøjer sig. Det er en god lyd at lytte til.

Skærmlilje, agapanthus, sommerfuglebusk

Hibiscus 'Marina'Skærmlilje, agapanthus

Læs også: 

DEN UUNDGÅELIGE SOMMERFUGLEBUSK
Mange haveejere mener, at ingen have må undvære en sommerfuglebusk. Jeg har tendens til at give dem ret. Sommerfuglebusken forvandler fra juli-august din have til et inferno af flagrende sommerdrømme, så luk den endelig ind.


skærmliljer
SEPTEMBERPASNING AF SKÆRMLILJER
Brug lidt ekstra krudt på dine skærmliljer her i det tidlige efterår, så planterne er godt rustet til blomstring næste år.
DE SKØNNE BLÅ
I vores have topper det blå staudebed i maj-juni måned. De senere år har jeg arbejdet med at forlænge blomstringen ind i efteråret, og vi har nu de blå nuancer i haven fra deførste perlehyacinter springer ud i det tidlige forår til stormhatten slutter af.

1 kommentar:

  1. Egentlig - er jeg kommet i tanker om - står orange også til lilla. Det skal altså prøves i min have til sommer!

    SvarSlet

ANNONCE