lørdag den 2. august 2014

KENDER DU AVISTRICKET?

TEMA: BEGYNDERHAVEN

Du kan godt få planter til at gro i græsplænen eller i en skov af skvalderkål. Du skal bare kende avistricket! 

TEKST & FOTO: MARIANNE


Idéen med avistricket er at skabe en "mur", eller membran, mellem det indtrængende og aggressive ukrudt - det være sig græs, skvalderkål eller andet, så planten får et forspring og kan nå at etablere sig og blive stærk, inden den skal tage kampen op med det omkringliggende ukrudt. Selvfølgelig er det en god idé at luge omkring plantestedet, så din nyplantede vækst får ro til at etablere sig, men det er strengt taget ikke nødvendigt. Bare en god idé, så du sikrer dit projekt succes. Og så er vand også en del af nøglen.

Det hele er ret enkelt. Se bare her:

INGREDIENSER
Foruden frisk mod og beslutsomhed skal du bruge en vis optimisme. Det har hjulpet mig hver eneste gang, jeg har lavet tricket. Og jeg er vis på, at optimisme og en tro på ideen er gavnlig for lysten til at huske at vande og dermed at få det til at lykkes. Desuden skal du bruge: Trillebør, spand med planter, greb, spade, en pose jord. Ja, frisk gødet jord er et must, da den jo dels er ukrudtsfri (det er din jord ikke, selvom du har luget), dels er gødet og indeholder en "madpakke" (læs: næring) til starten af plantens nye liv i trange vilkår.

BESLUT HVILKEN PLANTE, DER SKAL PLANTES UD
Det er ikke helt ligegyldigt, hvilke planter du vælger på¨trods af, at de får hjælp via avistricket. Det er væsentligt, at du planter dine planter der, hvor de har chance for at trives. Altså planter til sol sætter du mod syd og vest, hvor der er fuld sol uden skyggende, vandslugende træer. Planter til skygge eller halvskygge, planter du, hvor de får det og så fremdeles.


GRAV ET HUL, LUG DET, VAND DET
Når du har fundet stedet - også selvom det er midt i en skvalderkålsskov, så grav jord op (læg det i trillebøren) og lug omkring det. Lug også jorden i trillebøren og tilfør evt. lidt gødet jord, kompost eller andet næringsrigt. Husk ingen dyremøg uden at det har været komposteret.

VAND AVIS
Ja, det lyder måske lidt mærkeligt at jeg beder dig stå der og vande alle nyhederne, men det er fordi papir jo suger, og da planten helst skal have glæde af fugten, og ikke avisen, så vandes den i forvejen, så den ikke suger fra den fugtige jord inde i avisen.

FYLD JORD I OG VAND
Derfor vander du også den jord, du fylder i, godt igennem inden planten plantes ud. Det er jo noget af idéen, at den får mulighed for at være et skridt foran i forhold til den øvrige beplantning, som ellers altid vil være en konkurrent.


I MED PLANTEN OG FYLD PÅ MED EKSTRA JORD
Så planter du din plante - du ved - graver ud, sætter plante, sørger for at rødderne peger nedad, graver jord hen over. Hvis du ikke har jord nok, kan du sagtens bruge noget fra en potte, som tidligere har været tilplantet. Dens næringsindhold er minimal, men hvis du sørger for at gøde den nyplantede plante, så gør de gamle rødder fra den tidligere plante i potten bare, at der tilføres mere organisk materiale, som kan omsættes og dermed også medvirke til at gøre jorden frugtbar.


TRÆD HÅRDT TIL OG VAND IGEN
Det her må du ikke springe over. Du skal træde til med hele din vægt omkring planten. Ikke på planten, altså, men omkring, så dens rodnet får fæste med den fugtige jord. Herefter vander du igen. Ikke i omvendt rækkefølge, for så bliver dine træsko så ekstremt mudrede, at du mister lysten til at tage dem på igen. Det var det.Lad nu være med at glemme alt om din nye plantning i håb om at den bare klarer sig. Hvis du virkelig vil have succes, så sørg for at håndluge i det mindste omkring planten og tilse den med vandkanden i ny og næ. Så skal den nok tage over, så du kan få tid og overskud til andre gøremål.   


Læs også:

HVIS PLANTER SKULLE VÆLGE VANDING
At vande, er det ikke bare at hælde fra vandkanden eller at sprøjte lidt med haveslangen? Det kan der da ikke være så mange ben i! Nej, det er der heller ikke - og alligevel. Du kan faktisk både komme til at drukne dine dyrt indkøbte (eller hjemmefremstillede) planter, eller lære dem dårlige vaner.

HOLD PÅ VANDET MED JORDDÆKNING
Jordens fugt fordamper hurtigt i dage med varmt og solrigt vejr, eller i blæst. Og sådanne dage har vi jo trods alt nogle stykker af i Danmark. Derfor er det en glimrende idé at anvende jorddækning i form af bladaffald, afklip, sten, kogler eller andet. Se her, hvordan du gør.


SLAGET MOD SKVALDERKÅLEN
Du ved det godt! Skvalderkålen skal holdes nede. Helst helt væk! Også nu, hvor de jo kan nå at vokse sig kraftige. Men hvordan? Kunne vi ikke snart få en effektiv "kur"?

2 kommentarer:

  1. Jeg har med held brugt aviser mod skvalderkål under hækken, så det kan anbefales og nu spørger jeg dumt, men kun fordi jeg ikke har prøvet dette trick. Pakker du avisen hele vejen rundt om klumpen så den har begrænset område at vokse i?

    SvarSlet
    Svar
    1. Undskyld, Lisbeth, det her har jeg aldrig fået svaret på. Ja, det gør jeg - eller pakker - det er nu så meget sagt. Jeg laver en "båd" af aviserne og planter deri. Når planten så gror til, vil rødderne sagtens kunne forcere avisen og tage kampen op med det omgivende.

      Slet

ANNONCE