Chili er mere end hot – også blandt danskere nu. Men hvilke sorter er de bedste, hvordan dyrker man dem, hvad gør man, når det alligevel brænder på, kan man bruge dem i andet end mad osv. osv.? Alt har vi brug for at vide. Og nu er bogen kommet, som viser dig vej ind i chiliens forunderlige verden, uden at det behøver at gøre ondt.


TEKST: MARIANNE, FOTO: UDLÅNT AF FORLAGET KOUSTRUP

Chilien har eksisteret i Mellem- og Sydamerika i op mod 10.000 år, og er kommet til den vestlige verden relativt for nyligt, sammenlignet med alle de øvrige krydderier, vi kender til og bruger. Og selvom jeg med held har sået og fremdrevet dem, så er det stadig lidt af et mysterium for mig, hvilke sorter, der egentlig er hensigtsmæssige at bruge til hvad, hvilke jeg bedst kan lide, hvordan man opbevarer dem mest praktisk osv. Derfor lander Lene Tvedegaards bog på et tørt sted, om jeg så må sige. For selvom der er gået mere eller mindre “Chili-Claus” i den, og mangen en mand og kvinde, med hår på brystet,  afprøver sig selv og sin egne grænser for smertepåvirkning af smagsløg og mave/tarmsystemsreaktioner – på TV endda, så er vi mange, der også faktisk godt kunne tænke os både at dyrke og at spise den sunde og velsmagende og aromatiske frugt uden at det gør alt for ondt.

Smagen af chili

Hånden på hjertet. Jeg er et værre pjevs til sådan noget som stærk mad – i hvert fald hvis den er meget, meget stærk. Det er faktisk rigeligt, hvis jeg får svedperler på overlæben. Jeg husker en aften for en 20 års tid siden. Jeg sad på en indisk restaurant i Istedgade med mine kolleger, og velvidende om mine sarte smagsløg, bad jeg om den allermildeste ret. Det fik jeg så, og alligevel stod ilden ud af munden på mig, og jeg fik ikke noget at spise den aften.

Smagen af chili

Før i tiden, dvs. for de der 20 år siden, fandt man stort set kun mad med chili i asiatisk eller mellem- og sydamerikansk mad, men nu har chiliens popularitet  med stor hast bredt sig til hele verden. Og vi spiser det i andet end olie og mad – vi finder det også i honning, flagesalt, chokolade, is, tyggegummi, desserter og meget andet. Besynderligt nok virker det som om vi lader andre om at tilberede dem, eller også tager vi chancen, og nogle gange bliver maden ualmindelig stærk, andre gange mærkværdig mild, selvom vi da brugte en 8’er. Hvordan nu det?

Smagen af chili

Jo, for det har nemlig både noget med sort, styrke og tilberedning at gøre. Og alt det lærer Lene Tvedegaard os om i “Smagen af chili”. Og nu jeg siger 8’er, så hentyder jeg til den skala, som med et tal fortæller om, hvor stærk man kan forvente at en chili er. Lene er grundig og formidler storartet på samme tid. Fx forklarer hun også hvorfor og hvordan skalaen er blevet sprængt med op til mange plusser. Møder du således en chili på 10++++, så kan det godt være, du skal takke pænt nej, med mindre du har lyst til at gå op i røg!

Smagen af chili

Ja, det er jo så meget sagt. Op i røg går du ikke, men det føles jo sådan, og Lene Tvedegaard forklarer også med en lethed, som samtidig er grundig, hvad man skal gøre, hvis det pludselig “brænder på”, og hvad det er, der sker med én rent fysiologisk. Desuden giver hun også en enkel og tydelig forklaring på, hvor mange  af de allerstærkeste chilier, der skal til, før det kan siges at være farligt for et menneske. Meget betryggende.

Lene har på sit gartneri Toftegaard ved Køge på Sjælland gennem mange år oparbejdet erfaring med at dyrke, smage på og sælge chili. Af alle de sorter, hun har haft gennem sine kyndige hænder, har hun til bogen valgt de allermest eftertragtede og anbefalelsesværdige sorter ud og beskriver dem nøje, både hvad angår aroma, styrke, holdbarhed, dyrkning og anvendelse. Det er altså rigtigt rart. Dels fordi der findes mange, mange tusinde sorter, og nye opstår hele tiden. Dels fordi det er yderst begrænset, hvilke man kan købe, selv hvis man går til en etnisk købmand. Så vejen frem er at gå i gang med at dyrke dem selv. Eller – naturligvis – at købe sig til planterne.

Smagen af chili

Gourmetkok og køkkenchef på Rønnede Kro, Jimmi Weber og “Chili-Vivi” alias Vivi Nordestgaard har frembragt et udvalg af delikate og tillokkende retter. Der er både “det helt store nummer” og de mindre og nemt tilgængelige retter. Desuden er du heldig at finde opskrifter på chilibrændevin og andre spændende ting, der ikke lige er set så ofte.

Forlaget Koustrup har valgt tegner Anne Hviid Nicolaisen til at illustrere chilierne, og de bliver for størsteparten af dem gengivet i 1:1, hvilket er så gennemtænkt og praktisk. Ikke lige Pinnochios næse, som er så lang, så lang, men ellers. Anne tegner med en kyndighed, kærlighed og alligevel nøgternhed helt ud over det sædvanlige. Lidt synd er det imidlertid, at hun ikke tydeligt krediteres bag i bogen sammen med de øvrige medvirkende.

Hvis du på nogen måde drages af chili, tanken om dens høje forbrændingsevne, alle antioxidanterne, aromaerne, vitaminerne, smagen, plantens skønhed, samt tanken om at de rent faktisk er ret så nemme at dyrke, så er det her en bog, du vil sætte pris på. Jeg gør i hvert fald!

Smagen af chili

TITEL: SMAGEN AF CHILI
FORFATTER: Lene Tvedegaard

UDGIVELSE: 2014
SIDER: 144
ILLUSTRATIONER: Anne Hviid Nicolaisen
FOTO: Bjarni Jacobsen, Lene Tvedegaard, m.fl. 
SPROG: Dansk

FORLAG: Forlaget Koustrup & Co