Vi skal have fundet de alternative midler frem, ikke osse? Det er på tide, og nu skal vi bare vænne os til det – og få det til at virke. For utøj som svamp, der bare er “sygt” irriterende, når man nu har sådan nogle dejlige planter og blomster! Derfor gør vi her en dyd ud af en nødvendighed og bruger ukrudtet til “afskrækningsmiddel”. Genialt ikke!


TEKST OG FOTO: MARIANNE

Padderokken – forhadt i æoner. Jo, intet mindre – eller – nej, nu tager jeg vist munden for fuld. Den har været på jordkloden i æoner, da den jo har figureret i naturens eget “foot print” i forsteninger sammen med dinosauerklør og andre fortidsuhyrer. Men ligefrem forhadt lige så længe, det tror jeg egentlig ikke den har været i alle disse år. Blot i live, og det er den jo så stadig. Derfor kan vi roligt tro på, at padderokken bare er en meget klog “overlever” af en plante, selvom den kan være noget af et bæst at have i et staude- eller grøntsagsbed.

Men altså: Noget må den kunne. For smuk er den ikke og godt smager den heller ikke ligefrem. Lad os derfor lige dvæle ved; hvad. Jo, for de kan jo “noget”, som min mor ville have sagt, hvis vi talte om mennesker, der bare er for trælse eller for ubehagelige at omgås. Den læresætning har jeg taget med ind under huden, og den har gjort mig nysgerrig på, hvordan den kan bruges.

Jens Juhl, vores forstadskommunes økologiske geni, som jo sammen med sin viv Sølva Falgren er mestre for nogle skønne, økologisk funderede havebøger, fortæller at padderokke kan anvendes som svampemiddel. Tak, godt at vide, når havens højbede er blevet ekstra grønne og fulde af netop padderokker. Det er nu afprøvet, og jo tak, det virker! Især, hvis du er påpasselig og kontinuerligt passer dine “sprøjteture” rundt til de angrebne eller sårbare i haven. Det skal ske i skumringen, og du behøver ingen maske eller andet beskyttelsesudstyr. Det er jo “naturens vidundermiddel”. Indstil dig på at du skal tage runden en gang hver uge i sommerhalvåret. På den måde når du faktisk også at bruge de padderokker du har, mens de er i vækst. Smart!

OPSKRIFT PÅ SVAMPEMIDDEL: 
Jens Juhl skriver, at man skal samle 1 kg padderokker og blande med 10 l vand. Så mange har vi altså ikke i vores lille forstadsvillahave. Men halvdelen eller en fjerdedel, dét har vi, dvs:

500 g padderokker og 5 liter vand eller
250 g padderokker og 2,5 liter vand.

Lad det stå i 24 timer og trække. Kog det så, siger han, til en te i ca. ½ time og brug det umiddelbart efter afkøling. Brug din albue, og tænk på, at det skal være ca. 37 grader, dvs. ikke føles varmt, ej heller koldt.

Op i en sprøjteflaske med det. Skriv på den, hvad det er, for hvis du sprøjter med alt muligt andet, så er det altså nemt at glemme, hvad den der grønne sjat vand egentlig er lavet af – og til. Gå en skøn aftentur i haven mens resten af familien vasker op eller laver lektier. Lyt til solsorten og glæd dig over, at du nu ikke sprøjter med gift. Du medvirker til at bierne og andre gavnlige insekter overlever, og du bruger af naturens skatkammer af gode løsninger, som vi bare igen skal lære at benytte os af.

TIP
Og nu vi lige er ved de der alternative midler til gødning og skadedyrsbekæmpelse, så husk lige, at du ikke skal gøde

  • salat
  • bønner
  • løg
  • ærter
  • hvidløg

med nældevand. Brug hønsegødning (fortyndet) eller Animix i  stedet for.