søndag den 3. august 2014

TEMA: PRYDGRÆSSER

MÅNEDENS LEDER

Mange har en mening om dem. Prydgræsserne. Om emnet ved jeg hvor jeg står, og jeg kan finde mange argumenter, der taler for at bruge dem. Jeg elsker prydgræsser, og har gjort det siden min haveinteresse tog fart. Måske hører du til dem, der endnu ikke er overbevist, men følg nu alligevel med i denne måneds tema. Det kan jo være, at du ændrer mening undervejs.  

Prydgræsser kan noget hele året rundt, og uanset hvilken tid vi skriver, så skatter jeg dem højt. I foråret, hvor den nye vækst mænger sig blandt alle tulipanerne, og om sommeren, hvor de viser deres værd i staudebedene. Særligt uundværlige er prydgræsserne, for mig, om vinteren. I en tid, hvor alting ellers ligger brak og øde hen, står de gyldne strå tilbage og kærtegnes af rimfrost og vind. Nok er de visne, og nok er det blot saftforladte skeletter som står tilbage, men paradoksalt nok netop disse, og denne død, der bidrager med liv til vintersceneriet.

Høje som lave, i bede eller i krukker, giver prydgræsser både bevægelighed og karakter til haven - og i min har jeg mange favoritter. For blot at fremhæve et par stykker, så har den skønne elefantgræs vundet mit hjerte, da den giver højde og substans. Den mindre Carex Icedance, som i øvrigt er formidabel som bunddække, bliver jeg heller aldrig træt af at se på. Et hed affære har jeg også med den brogede rørhvene, som er så smuk sammen med de hvide tulipaner i foråret, og også i sensommeren, hvor de gyldne aks smyger sig let henover staudebedet. Marehalmen er jeg også ovenud forelsket i - selvom jeg har måttet sande, at den har en lettere aggressiv måde at gengælde kærligheden på!

Der er så mange dejlige derude, og møder jeg nye på min vej, kan det være svært at stå imod. Udover de græsser, som jeg allerede har, kunne jeg nemlig nemt fortsætte opremsningen af dem, som jeg med fornøjelse ville invitere ind bag havelågen. Den ønskeliste undlader jeg at underholde dig med, og i stedet for vil jeg bruge min snak på at fortælle, hvad du har at se frem til i denne måneds tema om græs.

Først og fremmest skal du med på et par virtuelle havevandringer. Vi tager dig med, både på dansk og på engelsk grund, og i haver, hvor prydgræsserne har en helt særlig rolle. I løbet af måneden stiller vi selvfølgelig også skarpt på nogle særligt udvalgte græsser - måske endda nogle, som du endnu ikke har stiftet bekendskab med? Hvem ved, måske er der en køn lille græs, du vil falde for efterhånden som måneden skrider frem, så bliv endelig hængende og glæd dig til et tema i græssernes tegn. 

Velkommen indenfor!

Månedens artikler om PRYDGRÆSSER:VILDE BEDE
Når jeg spoler i hukommelsen for at finde en god have med græsser, kommer jeg straks i tanke om denne. Den er vild og farverig på én gang, og det der gør, at det virker, er blandt andet tilstedeværelsen af græsser.MERRITMENTS
Den engelske planteskole Merritments har anlagt en udstillingshave i relation til plantesalget. Se her det afgrænsede haverum, hvor prydgræsserne har hovedrollen.


BLÅAKS I KRUKKER
I den minimalistiske have er prydgræsser i krukker et oplagt valg. Se her et simpelt eksempel med blåaks i store rå beholdere.


EN SJÆLDEN SKØNHED
På dansk har den, så vidt vides, intet navn, men på engelsk hedder den white topped sedge. Aldrig havde jeg set den før, men det var kærlighed ved første blik, da jeg sidste år fik øje på den - for mig - sjældne skønhed.


FRA UKRUDT TIL YNDLING
Da jeg for 15 år siden arvede en masse planter til min nye have, fulgte der en blind passager med - denne brogede græs. Siden har jeg luget og luget for at komme af med den, men da jeg for 2 år siden anlagde et hvidt bed, fik den pludselig et formål.DRAGENDE GRÆSSER PÅ BRØNSHØJ TORV
Mange byer er i fuld gang med at forvandle alle ledige pladser og arealer til grønne områder, de såkaldte lommeparker. Lige i den nordlige udkant af København ligger Brønshøj, en rolig landsby i byen, med torv og alligevel liv i gaden. Se her, hvordan de har indrettet med græsser.


HAVEARKITEKTENS BEDSTE GRÆSSER 
Harelort rullet ind i kokos, og løsslupne flamingoer. Lyder det lidt kryptisk, så læs videre her. Vi har nemlig spurgt havearkitekt Kjeld Slot om, hvilke græsser, der står på hans top 10 - og selvfølgelig med hans egne morsomme og eftertænksomme betragtninger.

GRÆSSERNE I CHARLOTTEHAVEN
Fra fabriksgrund til en moderne boligkarré. I dag skal du med til Charlottehaven i København i et helt unikt gårdrum, kun bestående af prydgræsser.


MAREHALM I KRUKKER
Marehalm vil de fleste nok forbinde med stranden, men den er efterhånden også begyndt at snige sig ind rundt omkring i de danske haver. Den er ret aggressiv og breder sig en del, og af samme grund måske også bedst egnet til krukker.

GRÆSSER - DER HVOR ÅNDEN KAN FLIMRE
Kender du det at lade sine tanker flyve med ud på vingerne af en sommerfugl? Det kan du også gøre med græsser. De flimrer og vibrerer og er levende liv i haverne. Flyv med her.
KOMMUNALE GRÆSRABATTER
Mange kommuner gør heldigvis noget for at forskønne de offentlige arealer. Min kommune har blandt andet på denne årstid nogle skønne blomsterenge.LØVEHALE
Den gule løvehale er et perfekt match til prydgræsserne - både under blomstringen, men absolut også i sensommer, efterår og vinter, hvor de brune frøstande står skulpturelt i bedet.
HER KØBER DU PRYDGRÆSSER
I månedens tema om græsser skal du selvfølgelig også have et par tips til hvor du kan shoppe nogle af de skønne sager, vi har vist. Se med her og find vej til 3 gode planteskoler, der har prydgræsser som speciale.


LANDSCAPES IN LANDSCAPES
Piet Oudolf, den hollandske bølges "Godfather", er en mand der har haft stor indflydelse på den moderne havekunst. I bogen Landscapes in landscapes inviteres du med ind i nogle af hans allerbedste haver og parker.
Læs eller genlæs: 


Great DixterBEDENES ROLLS-ROYCE 
Når vi kigger på bede kommer vi ikke udenom det element, som haven ved Great Dixter høster størst berømmelse for, The Long Border. Bedet er en sand farveeksplosion i stauder, løgvækster, sommerblomster, buske og prydgræsser.


The Courts Garden
NÅR BEDENE VISER VEJ 
For at se på et eksempel, hvor smalle bede viser vej, tager vi jer med et smut til The Courts Garden.
THE HIGHLINE - EN OASE I NYC
En godsbane i det centrale Manhattan blev nedlagt tilbage i 1980, og er nu - godt 30 år senere - et inspirerende, nytænkt og rekreativt område, som byens borgere har taget til sig som deres eget haverum. Her snakkes, spises, festes, slappes af, underholdes og sågar soppes der!

EFTERÅRSSTEMNING PÅ THE HIGHLINE
Vi har tidligere været på vandring gennem The Highline i New York. Har du lyst til endnu en slentretur, så følg med her, hvor efteråret er nået til den skønne oase.Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

12 kommentarer:

 1. Det glæder jeg mig til at læse mere om, jeg holder meget af græsser i haven.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glæder os Lisbeth, der er også en masse gode sager i vente :-)

   Kh. Karina

   Slet
 2. Jeg er en af dem, som trænger til et skub ind i græssernes verden - og jeg tror jeg er klar og parat!
  Glæder mig til at følge med. I hele taget er vækster, der har en lang sæson på sit højeste især i sådan en sommer særlig stor værdi. Alt for mange stauder med en relativt kort blomstringstid og derefter vissent løv som følge af tørke (og 3 ugers ferie) står og lider i mine bede.
  Især i forhaven har jeg mere og mere fokus på stedsegrønne planter og planter med prydværdi også i vinterhalvåret, så jeg vil suge til mig og måske se lyset...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 3. Hej Pia
  Det har du ret i.
  Med hensyn til græsserne så bliv endeligt "hængende". Tror nok at der skal dukke nogle overbevisende sager op undervejs;-)

  Kh.
  Karina

  SvarSlet
 4. Det glæder jeg mig til. Jeg mangler ideer til flere græsser i haven. Eller rettersagt hvilke der kan gro i min lerjord. Jeg har kun et par der vil gro og de er kun fine indtil juli måned, så takker de af. Jeg har prøvet flere gange med forskellige typer men de har aldrig overlevet vinteren,. Så nu vil jeg ikke investere i flere forsøg, det bliver for bekostelig.
  Men kan I komme med nogen sikre, så har jeg fød`sdag i sept. og jeg plejer at få et plantegavekort.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 5. Lækkert lækkert, har planer om mere græs, - og flere planter sniger sig ind hvert efterår! ;)

  SvarSlet
 6. Hvad blev der af "GRÆSSER - DER HVOR ÅNDEN KAN FLIMRE"?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jens, den ligger her - er fra d. 4/8: http://www.havefolket.com/2014/08/grsser-der-hvor-anden-kan-flimre_4.html

   Hvor er jeg glad for at du spørger! Skøn græsvenlig aften i Danmark fra mig til dig!

   Slet
  2. ps.
   - og linket er nu fikset :-)
   Tak for tippet, Jens.

   Slet
 7. Wah wah wah med dig, Lone. ;;;;-) Ej, teknik må der til - Og <3 - græslig tak fordi du er i den anden ende. Sammen er vi stærke. (osv).

  SvarSlet
 8. Er det mon nogen det kan anbefale et alternativ til Marehalm - sim jo er så aggressiv - men gerne i samme smukke grønne farve?

  SvarSlet

ANNONCE