fredag den 29. august 2014

TOMATKETCHUP - HELT UDEN NUMRE

OPSKRIFTER 

Hjemmelavet tomatketchup! Lyder det ikke godt? Da jeg fik en opskrift af Karina - helt uden "kemi" - gik jeg i gang.

OPSKRIFT: KARINA
TEKST & FOTO: LENEImit drivhus har jeg 8 tomatplanter, som jeg selv har lavet, og for mit indre blik så jeg dem fyldt med røde, solmodne tomater, som jeg bl.a. kunne lave tomatketchup af. Sol har der jo som bekendt været nok af, men bare ikke i mit lille drivhus, hvor bl.a. et stort æbletræ og fiberdug har taget lidt for meget af solen. Jeg regnede ikke med at det ville blive et problem, men det blev det. Derfor må jeg nok, i det mindste, fjerne fiberdugen, hvis jeg vil gøre mig forhåbninger om solmodne tomater i år. Jeg har i øjeblikket kun 2 røde tomater, og det bliver der ikke meget ketchup af. Indtil de sidste forhåbentlig bliver røde, har jeg været hos grønthandleren efter dejlige, økologiske tomater.

Tomatketchup
INGREDIENSER
1 kg solmodne tomater
1 løg
3 fed hvidløg
1 stilk bladselleri
1/2 chili
3 spsk olivenolie
1 håndfuld basilikumblade
3,5 dl vand
1 tsk peber
1 tsk salt
70 g sukker
2 dl æbleeddike

Tomatketchup

FREMGANGSMÅDE

 • Skær løg og bladselleri i små stykker.
 • Hak hvidløg og chili fint.
 • Hæld olivenolie i en gryde. Kom løg, bladselleri, hvidløg, chili, basilikumstilke, salt og peber i, og lad det simre ved svag varme i 10-15 minutter.
 • Tilsæt grofthakkede tomater og 3,5 dl koldt vand.

Tomatketchup • Bring ketchuppen i kog igen, og lad den simre indtil den er reduceret til cirka halvdelen.
 • Tilsæt basilikumblade og kom ketchuppen i en blender, eller brug en stavblender.
 • Blend ketchuppen til den bliver en jævn masse.
 • Sigt den gennem en si, så den bliver blød og ensartet.
 • Hæld den i en ren gryde og tilsæt æbleeddike og sukker.
 • Bring ketchuppen i kog igen, og kog den ind til en passende konsistens.
 • Smag til med salt og peber.
 • Skold opbevaringsglas med kogende vand, hæld ketchuppen i, og luk glasset tæt til. 

Vær opmærksom på, at der er begrænset holdbarhed, da der ikke er konserveringsmidler i, men denne ketchup smager så skønt, at det sikkert ikke bliver et problem. Hvis du vil, kan du naturligvis tilsætte Atamon, hvilket forlænger holdbarheden.

TomatketchupAf denne portion bliver der ca. 3 dl ketchup. Næste gang vil jeg helt sikkert lave en meget større portion. Jeg elsker ketchup, og jeg tror menuen i aften skal være spaghetti bolognese med hjemmelavet ketchup og friskrevet parmesan ovenpå - MUMS!

1 kommentar:

 1. Det lyder skønt og skal prøves :-)
  Mon ikke ketchup'en kan fryses ned i mindre portioner, så der er til himmerigsmundfulde i løbet af vinteren :)

  SvarSlet

ANNONCE