HAVEFOLKET har fået et spørgsmål fra Gerd vedrørende beskæring af figen- og mandeltræer.


SVAR: MIMI HVASS FRA SITAS, HAVEPANELET, FOTO: LONE

figenKære HAVEFOLKET

Jeg har et figentræ – brun tyrkisk – som i denne sommer er vokset meget og har givet en masse dejlige figner. Det er snarere en stor busk end et træ, idet alle grene kommer fra jordhøjde. Den er blevet vældig bred, små 2 m på hver led siden foråret. Hvornår og hvordan skal jeg beskære den for at den forbliver en busk, og holder sig i en rimelig størrelse?
Jeg plejer at dække den med granris om vinteren og skære det forfrosne døde bort om foråret, men hvis vi nu igen får en varm vinter bliver den for stor næste år. Er der tidspunkter, hvor den vil bløde fx, eller er der andet at tage hensyn til?
Jeg fik for 4 år siden et mandeltræ. Det ser ud til at være podet 20 cm over jorden, så er der ca. 1 m stamme og så en pjevset krone. Det står ikke godt ude i haven, det er aldrig lykkedes at få blomster på det, så nu spørger jeg, om jeg kan skære kronen af og provokere det til at skyde fra stammen, så jeg kan omdanne det til en lavere udgave, som jeg kan plante ind under terrassetaget og håbe på blomster og mandler.
Hvis ja, hvornår skal det så gøres?

 

v.h.
Gerd, Kildebrønde
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Svar fra Mimi Hvass / HAVEPANELET:

Kære Gerd
Hvis man spørger figentræet, vil det helst beskæres i sensommeren august/september. Da er træet stadig i vækst, og kan derved nå at lave en forsvarsbarriere inde i såret før vinteren. Beskær træet årligt, så det ikke udvikler for store grene. Beskæring af store grene giver store sår, hvilket gør mere ondt. Betragt træet på afstand og vurder, hvor bredt du ønsker det. Derefter beskær lidt og måske lidt mere – i små bidder, så du ikke kommer til at “barbere det helt”, hvilken kan ske, hvis man går for hurtigt til værks. Beskær grene tilbage lige efter en udadvendt knop. Brug korrekt beskæringsværktøj – f.eks ARS beskæringssaks og ARS stangsaks, som kan nå de høje skud uden brug af stige.
Vedr. mandeltræet, så er det hård kost at få skåret hele kronen af. I kronen sidder bladene, som er energimodtagerne fra solen – det er livsnødvendigt med blade, især for så sart et træ. Desuden vil du påføre træet et slemt sår. Træet vokser ikke naturligt her i DK og skal plantes et beskyttet og solrigt sted. Jorden må gerne være varm, dvs. sandblandet og porøs.
Hvis træet ikke er placeret rigtigt, og jorden ej er velegnet, vil jeg tro, det er der, du skal forbedre. Grav træet op efter løvfald og giv det gode vækstforhold. Grav op med en god rodklump, som er væsentlig større, end da du købte det. Plant så træet og sørg for, at rodklump er i niveau med terræn – der må ej komme jord op ad stammen. Så skal du vande træet næste sommer fra maj til oktober 1 gang om ugen med 10-15 liter. Hold området omkring træet fri for græs m.v. I øvrigt vil jeg ikke mene, du skal drømme om mandler med det klima, vi har her i DK.
Held og lykke med det hele.
Med venlig hilsen
Mimi Hvass




Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd til Gerd, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet.

Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.