mandag den 22. september 2014

FULD FART PÅ EN FRODIG HAVE - NEMME SENSOMMERPLANTER

TEMA: SENSOMMERHAVEN

Der findes en hel del temmelig nemme planter, du kan have glæde af hele sensommeren. Vi giver et overblik, rørt godt op med en portion tips.

TEKST: MARIANNE
FOTO: MARIANNE & LENEDet er faktisk ikke så vanskeligt at skabe farver og liv i haverne i sensommeren. Der er et utal af planter, der topper på den tid af året, og frodigheden er en ven, du kommer til at glædes over, hvis bare du vælger planter, der liver op nu. Her er en liste, men det er blot idéer. Der er hundredevis af andre planter, der bare giver liv og glade dage i haven i sensommeren. Måske har du nogle idéer? Så sig endelig til. Og hvis du har lyst, så skal du være velkommen til at lægge dem på HAVEFOLKETs facebookside.

SOMMERBLOMSTER

FrøkenhatFRØKENHAT
Bare et eksempel på en sommerblomst, der varer rigtigt længe. Den skaber fryd og glæde, både hvor der er knopper på vej, og når de blomstrer, hvilket de gør længe. De er rigtigt nemme at så, og hvis du gør det i april, så har du glæde af dem i hele sommersæsonen. For glem ikke, at det også er skønt at glæde sig.Klokkeranke
KLOKKERANKE
Denne plante er så skøn, at selvom den kan volde nogle havemennesker store problemer, så er den værd at genså. Den findes i blå og cremehvid, hvilket du ser her på billedet, og hvis du blot sår den tidligt om foråret, omkring marts, så skal du nok få glæde af en overdådig blomstring. Folk, som sår denne sommerblomst bliver afhængige!


Chokoladeblomst
CHOKOLADEBLOMST
Denne formidable sommerblomst købes som regel i supermarkederne, hos blomsterhandlerne eller i havecentrene. Chokoladecosmos er vanskelig at overvintre, selvom det altså kan lade sig gøre. Men den er uovertruffen sammen med sensommerfarverne. Sørg blot for at pudse de afblomstrede blomsterstande af.


Stolt kavaler
STOLT KAVALER
Stolt kavaler bærer sommeren igennem med sin glade og omfangsrige blomsterpragt. Og den bliver ved og ved, lige indtil frostens komme. Det eneste du må love ikke at gøre, er at give den gødning, for ellers vokser den i et væk uden at sætte blomster. Sørg i stedet for at "deadheade" den, dvs. at klippe de visne blomster af. Så kan du få glæde af en stor blomstring meget meget længe. 

Kæmpeverbena
KÆMPEVERBENA 
En plante, der som violfrøstjerne danner overstandere over de andre planter i din have. Dens gennemtrængende blålilla farve er, når man  først har den i haven, på det nærmeste uundværlig. Kæmpeverbena har vanskeligt ved at overvintre, men når du først har den i din have, så kan du være heldig at den selvsår sig. Ellers kan du nemt finde den på planteskolen eller sågar så den selv. STAUDER

AstersASTERS
Dem skal man virkelig kunne lide for at have dem. Og selvom man så ikke kan, så gælder det om at have dem samlet i stor mængde. For i samlet flok ser de helt formidable ud i sensommeren. Særligt sammen med græsser.

RudbeckiaRUDBECKIA
En meget, meget høj staude, som kommer igen og igen og igen. Den har det med at brede sig, men den er glimrende til at skabe solskin i en mørk krog.

SolhatSOLHAT
Ja, solhatten er uomtvistelig i en sensommerhave. Dens blomster er så indtagende, at den ikke er til at undvære, og har du den først, så vil du bare have flere. Den kan sås, men ellers kan du købe den eller dele med en veninde. Den fås både i rød, rosa, hvid, grøn og sart gul. Såmænd også den solgule. En rigtig nydeplante af de stabile.

HjortetrøstHJORTETRØST
Mandshøj er den, hjortetrøst. Smuk og robust. Den kan man bruge til at skabe rum i haven med. Forestil dig en have, hvor sådan en fætter står og fylder i en m3 + lidt mere i højden. Det er skønt at kunne gå rundt om sådan en. Den findes også i rødbladet.
Sankthansurt
SANKTHANSURT
Det kan være du tænker, at den da ikke ser sådan ud, når du ser på fotoet. Men sankthansurt findes i flere forskellige slags, og denne er rødbladet og med hvide blomster. Normalt er den grønbladet og med limegrønne blomster, der modner til rosa. Selve modningsprocessen er fantastisk at iagttage, og derfor er det en storartet sensommerblomst. Desuden er den spiselig og ultranem at formere.

  

Rødbladet kløver
RØDBLADET KLØVER
Nogle gange kan det, der skaber liv i haven, også godt være bunddækket. Her er det en kløver, der sætter lidt fut i dit bed. Den breder sig fint, men er nem at trække op, hvis den indtager områder, som den ikke hører til i. Er også smuk i krukker.

FloksFLOKS
Utrolig stabil og smuk plante, der når dig til omkring navlen eller derover. Den kan i gode somre blomstre og genblomstre i månedsvis, og den er let at formere, hvis du skulle have lyst til det - både ved stiklinger, såning og ved deling. Desuden trives floks i almindelig havejord, og den kan både lide fuld sol og halvskygge.Violfrøstjerne
VIOLFRØSTJERNE
Vidunderlig overstander, altså en blomst, der svæver hen over de andre planter. Den bliver mandshøj eller højere, og skaber en lilla sky i din have, hvilket er med til at give den et eventyrligt islæt. Violfrøstjerne er nem, bare sneglene ikke forelsker sig i den.
HøstanemoneHØSTANEMONE
Findes i rosa, hvid, pink, enkelt og dobbelt. Er lidt lang tid om at etablere sig, men breder sig kraftigt, når den har fået fat. Giv den god plads, og du vil elske den resten af dit liv. Holder længe og er meget, meget smuk i sensommersolen. Høstanemonens frøstande er også rigtigt smukke og kan tørres og bruges i dekorationer.

BUSKE OG GRØNNE VÆKSTER

HortensiaHORTENSIA
En busk, der vinder mere og mere frem. Du kan have hortensia i mange, mange år, og den kan blive kæmpestor, der hvor den trives. Glæden ved blomstringen varer lige fra de første blomsteranlæg til de for længst er afblomstrede. Kræver en del vand og kan sagtens stå i halvskygge til skygge.Hjortetaktræ
HJORTETAKTRÆ
Et dekorativt og specielt træ, der skaber glæde hele året. Får helt fantastiske sensommer- og efterårsfarver. Hjortetak er også vidunderlig at kigge op i. Sørg dog for at holde eventuelle rodskud nede, ellers breder den sig. 


BuksbomBUKSBOM
Busken kan både bruges til hæk og som solitær busk, altså stående alene, enten i potter eller i bede. Den kan blive oldgammel og klippes i alle de former, du har lyst til. Den skaber ro og "pause" i dine bede, og giver et pust af luksus. Buksbom trives i almindelig havejord.
Rådhusvin
RÅDHUSVIN
En frodig og hurtigtvoksende klatreplante, der er grøn hele sommeren, og som i sensommeren og ud mod efteråret rødmer som en ung kvinde ved sit første bal. Her fotograferet i museumshaven på Ordrupgård. Rådhusvin vokser langt og meget og skaber farve i sensommeren, der hvor du vælger at plante den.Kæmpeverbena

Følg også med i den kommende tid, og læs reportagen fra Københavns Universitets Lifegarden. Det er en have, der er eminent at besøge, hvis du gerne vil vide, hvilke blomster, både stauder og sommerblomster, der blomstrer i sensommeren.

4 kommentarer:

 1. Jeg har haft glemt zennia i flere år, men har den endelig i år , fundet i en blandet pose. Jeg vil prøve at tage frø, men lige nu ser det ud til at frøsætningen mugner æv. Nå men ikke alt kan lykkes.
  Sensommerhilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, det er et spørgsmål om at være på pletten. Selvom jeg tager frø, er det ikke altid jeg husker at så dem. Enten er de blevet forlagt eller også har jeg glemt at navngive dem.

   Har selv besluttet mig for Frøkenhatten til næste år. Dette foto er taget i haven i Hune.

   Slet
 2. Amei conhecer o seu blog, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  Obrigada.

  Beijos Marie.

  SvarSlet
 3. Kan se, at jeg heldigvis har mange af ovennævnte planter i min have :o) . Synes bare, at det allerede nu er slut med hjortetrøst, purpur solhat, floks og violfrøstjernen. Men så er der jo alle de andre smukke at glæde sig over - dahlia, flere slags storkenæb, mynten, sølvlys og tallerkensmækker … for blot at nævne lidt flere.

  SvarSlet

ANNONCE