Vi bringer en advarsel! Det er i dag HAVEFOLKETs to års fødselsdag, og i de følgende minutter vil vi gå helt over gevind og tale om os selv. Det er altså ikke din skærm, der kammer over i begejstring, men vores tastatur. Tag endelig del i festen.


TEKST OG FOTO: REDAKTIONEN

Fortæl os lige: Hvad får 4 kvinder i deres bedste alder – tilhørende hvert sit årti – med hver sin havesmag – til, dag efter dag, i to år at skrive, fotografere og udgive den ene artikel efter den anden? Uden løn (endnu – vel at mærke), med forskelligt syn på sagen, og deraf drøftelser, søvnløse nætter, tænders gnidsel og lange, lange skypemøder. Med tårepersende latterbrøl, frisættende fnis og fjas, skøre indfald, dybsindige reflektioner og en fortælle- og formidlingslyst, der næsten ikke er til at styre. Hmmm! Svaret ligger og blafrer lige her. I kan godt høre det, ik´?

For magasinet HAVEFOLKET er nemlig blevet en del af hvert eneste redaktionsmedlems familie, sindstilstand og liv. Det løber i vores årer, vi taler HAVEFOLKET, vi ånder HAVEFOLKET, vi drømmer HAVEFOLKET og vi er HAVEFOLKET. Og fornemmelsen af, at I derude på den anden side af skærmen vitterligt har lyst til, og får noget gavnligt ud af, at læse med, det er vores absolutte drivkraft. Det, at vide, at vi kan være med til at gøre en forskel, gør, at vi konstant gør os umage for at holde kadencen.

FART PÅ
Kadencen, ja. En og anden har måske også i sit stille sind gået og tænkt: Kan de nu det? Holde kadencen? Og det har vi såmænd også spurgt os selv om fra tid til anden. Sjovt nok ofte samtidig med, at vi har søsat det ene projekt efter det andet. Uden at være uddannede i det og uden at vide, hvordan. Bare gjort det. Sådan ret så Pippiagtigt, når hun siger: “Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt.”.

Der er da også forskellige tiltag, som holder små pauser ind imellem, fordi andre og vigtigere ting er kommet ind foran. Det at få et ambassadørkorps op at stå, så ringene kan brede sig, frøene sprede sig og kendskabet til vores lille magasin kan gøre nytte, sprede glæde og give inspiration hen over endnu flere hække. Det er vigtigt, og det gik så lidt ud over havevideoerne, fx som lige for øjeblikket ligger lidt stille. Her ville en kamera- og redigeringsglad nabo have været helt i top at have, ligesom et professionelt udstyr ville kunne gøre en vældig forskel (på lydkvaliteten og optagefrekvensen).  Derfor går der lidt tid inden vi fortsætter med samme fart ud af den sti.

Konkurrencerne er også et eksempel på noget, der er stilnet lidt af, og det er fordi skattelovgivningen sætter visse begrænsninger for festen. Det er jo helt hen i vejret, men vi skal betale flere tusinde gode danske kroner for at gøre alverden glade. Derfor lægger vi nu vores “æg” i flere og andre “kurve”. Vi er begyndt at udgive de populære e-magasiner, og går med en inderlig drøm om at udgive dem “live”, analogt, IRL eller hvad vi nu kalder det, når vi gerne vil efterkomme jeres ønsker om at sidde med et virkeligt HAVEFOLKET i hænderne. Den drøm kan kun realiseres ved reklameindtægter og sponsorater, og det er så bl.a. dér, noget af vores arbejdsindsats bliver lagt. Dels er vi kræsne, dels tager det selvfølgelig lidt tid, før vores haveomverden lærer os at kende, og ved at vi er kommet for at blive.

Et tiltag, som vi er rigtigt glade for, er vores splinternye havepanel. Det har netop set dagens lys og kan nu hjælpe hele haveDanmark med diverse spørgsmål, der nu kan gå og rumstere oppe under havehatten. Det er en meget, meget stor ære for os, at kapaciteter i haveverdenen gerne vil stille deres erfaring til rådighed. Måske vokser det – panelet. Det vil alt sammen komme an på, hvilke typer af interessante havespørgsmål, I rumsterer med.

EKSISTENSBERETTIGELSE?
Har magasinet så sin berettigelse i mediebilledet? Har det læsere, der interesserer sig for det stof, magasinet indeholder? Det kan vi heldigvis hurtigt svare et stort og rungende JA til! Hen over en tilfældig måned læser mellem 20 og 25.000 havefolk med herinde + alle dem, der altså læser med over skuldrene. Og det hele året rundt. Ja, hele døgnet rundt. Ikke blot de par måneder om foråret, hvor de allerfleste valfarter til planteskolen eller sår et par solsikker. Ikke blot i frokostpausen på jobbet eller før eller efter dagens dont. Læselysten er ganske jævnt fordelt over dagen. Året rundt. I sol og regn og ferier, til påske, pinse og jul. Og det er jo også takket være alle jer læsere, at vi findes. Alle jer, ambassadører og andre, der fortæller det videre til havevenner. Alle jer, der deler jeres haveerfaringer, fortæller jeres mening, og hvad der sker ude i det ganske danske haveland. Og alle jer, der anvender jeres tid og energi til at hjælpe med at besvare havespørgsmål. Alle er vi havefolk – alle er vi HAVEFOLKET, og den fællesskabsfølelse er helt umulig at sætte akkurate ord på. Den er bare go´, er den.

Så for at svare på, hvorfor HAVEFOLKET stadig findes her to år efter, så er det dels fordi vi simpelthen ikke kan lade være, dels fordi det giver os sådan en grundlæggende tilfredsstillelse at tænke på, at endnu flere går ud i deres have, på deres altan, ud i et grønt område eller bare ud og nyder alle de glæder der findes derude. Og at I derude med mudder på gummistøvlerne og vind i håret vil være sammen om at dele haveglæderne, spekulationerne og passionerne.

I en tid, hvor det flygtige, det forfængelige eller det forfærdelige får en uforholdsmæssig stor opmærksomhed i mediebilledet, er det at tale om haver lidt som at gøre verden til et lille smule bedre sted at leve i.

Har du lyst til at genopfriske nogle af tiltagene (eller fravalgene) her på HAVEFOLKET over det sidste år, så læs med herunder:

HAR DU HUSKET?
Man studser lige lidt, når man bliver stillet det spørgsmål. For man kan måske ikke altid huske, om man har husket, eller om man bare tænkte på at huske det. Sådan er det ofte, når man har mange jern i ilden. Kender du det?

 

SIDEN TIL DEN VISUELLE LÆSER
Nu har vi igen fundet på noget!
Vi har samlet en ny side til dig, der er ultra visuel – og det er rigtig mange havemennesker jo. Siden giver overblik over magasinets indhold.

 

HÅNDHOLDT TV TIL HAVEFOLKET
Vil du med ud i haverne sammen med HAVEFOLKET? Så tag en tur på YouTube, hvor vi nu starter en håndholdt HaveTV-kanal op. Du finder også HAVEFOLKETs TV her med udgivelser ind imellem artiklerne og i menulinjen under TV.

 

VI HOLDER IKKE LAGERSALG
I nogle af de større jyske byer kan man nu finde skilte, hvor der står HAVEFOLKETS lagersalg. Hvad går det mon ud på?

haverådgivning

NYT TILTAG – ÅBEN HAVERÅDGIVNING
Nyt tiltag: Rådgivning til havefolk!
Rådgivningen på havefolket.com er for alle haveinteresserede – uanset om du er med i kundeklubben eller ej – om du har sommerhushave, villahave eller altan. Ønsket er blot at kunne hjælpe endnu flere med at få haveglæde ind i deres hverdag.