tirsdag den 16. september 2014

LAV ET INSEKTBO PÅ 10 MINUTTER

DIY

Ja, det der med de 10 minutter kræver, at du har fundet alle småtingene frem. Men hvis du gør det hen ad vejen, har du et hyggeligt lille weekendprojekt til dig og dine unger. Få lidt inspiration her.

TEKST & FOTO: MARIANNE


Har du et skur, som bugner af ting og sager, skrammel og dimser, som du godt ved du skal huske at køre på genbrugsstationen? Eller har du måske nogle itugåede kurve og spande med gamle potteskår, som du ikke har fået afsat som dræn i bunden, når du potter planter i krukker? Det kan bruges. Det kan også kogler, småsten, gammel fiberdug, jute og frøstande, som er på vej ud. Ting, som du har gemt (og glemt) uden at vide, hvor du skal gøre af dem (endnu) - ja, så har vi fundet løsningen til dig. Du behøver ikke at smide dem ud - nu kan de gøre nytte.

Insekthotel


InsekthotelET STED TIL DINE NYTTIGE INSEKTER
InsekthotelDu skal lave et insekthotel, bare et lille et. Ikke nødvendigvis et, der fylder 1½ x 1½ m3 og er lavet af paller ligesom på TV. Heller ikke sådan et, du har set i vores tidligere artikel om overvintring til dine nyttedyr. Nej et, der er dekorativt, nyttigt og ultranemt og hurtigt at konstruere. For du ved det jo godt. Insekterne er gavnlige og hjælper med at holde skadedyr nede. De kryber i skjul, de putter sig mellem sprækker i kroge og gamle gardiner.

Måske vil du have krydderurter igen på din altan eller i din gårdhave til næste år, og de tiltrækker jo svirrefluer - du ved de små, der ikke gør en kat (eller havefolket) fortræd, men de bestøver dine æbletræer og blomster.

InsekthotelMåske har du haft lus i dine dahlia, roser eller andre planter i år? Jamen, så er det en god idé at lave et overvintringssted til dine nyttedyr. Ja, så er det bare om at gøre det behageligt for fx mariehønen, som jo guffer bladlus i sig, som var det nordisk gastro.

Jo jo, et insekthotel er godt at have, for så har du et sted til de små insekter, hvor de kan overvintre, måske formere sig, så der kommer mangefold af dem til næste år. Så du har den bæredygtige insektløsning lige indenfor rækkevidde. Når de først er i gang, gør de ovenikøbet arbejdet selv, uden du skal røre en finger.

Gitteret, du ser her til sidst, er et tætmasket hønsenet. Det skal klippes i størrelsen på kassen plus ca. 1½ cm, så du kan bukke det om og hæfte. Her bruger du en hæftepistol eller små dykkere, som du banker i og bøjer omkring. Du kan også, hvis du inget hønsenet har, blot lægge dit lille insekt-B&B vandret på et bord eller en hylde. Så finder de selv vej - dine helt private nyttedyr.

REDSKABERNE, JEG HAR BRUGT
 • En sættekasse eller en kasse med rum i. 
 • Alverdens organisk materiale
 • En bidetang
 • Et stykke hønsenet, der passer til kassen + 1½ cm til ombuk
 • Dykkere (små søm) og hammer
InsekthotelLæs også:

LUKSUSOPHOLD TIL DINE NYTTEDYR
Insekterne er dine venner. De  hjælper dig med at holde bestanden af skadedyr nede. Lav et luksusophold med spa til dem i din have.svirreflue, blomsterbi
SVIRREFLUEN
Svirrefluen er vores ven. Selvom den ligner en hveps er den harmløs. Samtidig er den én af de store hjælpere i en have, hvor man vil undgå anvendelse af gift.


HØST OG TØRRING AF FRØ FRA HAVEN
Ind imellem har vi altså en solrig dag eller to her i efteråret. Og så er det bare om at komme ud med kaffefiltrene.

5 kommentarer:

 1. Smuk og dekorativ lille sag - den passer vist glimrende til en altan :-)

  SvarSlet
 2. Rigtig god ide! Elsker når det kun tager 10 minutter :-)

  SvarSlet
 3. Kære Marianne,
  Jeg ved ikke om jeg har skrevet det før, men jeg synes simpelthen at du skriver så hyggeligt og meget levende. Det er en fornøjelse at læse det du skriver herinde og på din egen blog i øvrigt - også selvom jeg synes, at et insekthotel er lidt for feminint til mig.
  - Og det siger jeg kun fordi vi bor i skovbrynet, hvor tusindvis af insekter kribler og kravler lige uden for døren. Sådan ret bogstaveligt talt!
  Men en meget god idé, som bestemt ville gøre lykke ved flere af mine haveveninder. Måske tilmed som en værtindegave :-)
  Mange gode hilsner fra det Nordfynske,
  Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, Mathias, det er skønt at få at vide, at ens ord kan bruges. Og netop hygge og liv er en af vores top-ambitioner med sitet her. Er helt sikker på at det vil gøre glæde og gavn som værtindegave til en haveveninde.

   Slet
 4. danke für die anleitung des insektenhotels!!! liebe grüße von angie aus deutschland

  SvarSlet

ANNONCE