På den sidste solbeskinnede sensommerdag i august besøger vi Egeskov i Kværndrup på Sydfyn. Jeg har kun været der én gang før, for mindst 25 år siden, så når vi alligevel er i nærheden, er dette besøg absolut et must.


TEKST & FOTO: LENE

Ved mit første besøg på Egeskov, for snart længe siden, husker jeg kun en labyrint og nogle gamle biler i en lade. Godt nok var det på en firmatur, men jeg var hverken fuld eller tosset – og heller ikke havetosset på det tidspunkt, og det har helt sikkert været årsag til, at jeg ikke har været mere opmærksom på have og park. Så hold da op, hvor blev jeg overrasket, allerede fra første kig på herlighederne. Her er en lille smagsprøve på lidt af det vi så. Følg med!

Hele Egeskov Gods har et areal på 1.150 HA, hvoraf slottet og parken dækker de 20 HA. Slottet ligger smukt i det sydfynske landskab, omgivet af voldgrave på alle sider. Voldgraven er 5 meter dyb, på det dybeste sted! Man kan godt komme ind og se slottet, men det er nu haverne, vi er kommet for at se, og dem er der mange af; staudehaven og den grå have, fuchsiahaven, urtegården, Baronessens have, renaissancehaven, hvilehaven, den engelske have, dufthaven, humlehaven, vandhaven, den hvide have og rosenhaven.

Allerede ved indgangen mødes vi af smukke blomsterarrangementer i nogle af mine yndlingsfarver.

Egeskov

Vi drejer straks til højre for at følge den anbefalede, grønne rute rundt i parken, og kommer først gennem denne indgang, hvor der står den skønneste, patinerede urne med krydderurter.

Egeskov

 

Egeskov

Det næste haverum, vi kommer til, er staudehaven, og selvom jeg ikke er til gult, må jeg modstræbende indrømme, at lige netop den farve her er indbegrebet af sensommer sammen med de andre glødende farver. De stramt klippede hække i baggrunden danner en skarp – og smuk – kontrast til de lidt vilde staudebede.

Egeskov

 

Egeskov

Læg mærke til den kæmpestore hjortetrøst i baggrunden, og læg også mærke til, hvordan farverne er afstemt efter hinanden, og hvordan solhattene, på billedet længere nede, passer perfekt i denne farveholdning.

Egeskov

Det skønne ved disse staudebede er, at de består af store grupper af den samme blomst. Det ser fantastisk ud. Jeg bliver meget inspireret af disse staudebede, og overvejer om jeg selv skulle prøve at plante på den måde – bare i lidt mindre målestok. Jeg har nemlig et helt nyt, jomfrueligt bed, der skal tilplantes her i efteråret.

Egeskov

Egeskov

 

Urtegården ligger med et smukt kig til slottet, og der er både urter og blomster i dette dejlige haverum. Alt dyrkes økologisk i urtegården som blev anlagt i 1973. Som der står på Egeskovs hjemmeside, bliver der kun brugt håndkraft, rive, gasbrænder og tålmodighed.

Egeskov

 

Egeskov

I hvert hjørne af urtegården står der en jernsøjle med en skinnende messingkugle ovenpå. Hvis man kigger op på disse messingkugler, får man et overblik over meget af parken!

Egeskov

 

Slottet spejler sig smukt i voldgraven på denne solskinsdag sidst i august.

Egeskov

 

Et lille kig ind i Baronessens Have, som er en lille trekantet barokhave, hvor der i 1800 tallet blev plantet to store platantræer. Haverummet bliver i dag brugt som en “nyhedshave”, hvor der bliver præsenteret nye grøntsager og snitblomster. Baronessens have gør ikke det store væsen af sig, men er en dejlig fredfyldt plet.
Egeskov

Her ses lidt af Renaissancehaven tæt på slottet. Motivet er en fransk lilje, og langs siderne er der formklippede buksbom i sjove figurer.

Egeskov

 

 

Egeskov

På vej ned mod den engelske have, går vi gennem en gammel allé med store, gamle træer med knudrede stammer. For enden af alleen ligger der et skønt, gammelt lysthus, hvor trappen er flankeret af to stenskamler.

Egeskov

 

Egeskov

Den engelske have har store græsplæner og flere store træer, der giver en dejlig skygge en varm sommerdag. Her kan man indtage sin medbragte mad, eller tage sig et lille hvil i de komfortable liggestole.

Egeskov

Bag ved slottet, og lige op ad den engelske have, står Piet Heins superæg, som en meget moderne kontrast til renæssanceslottet.

Egeskov

 

Piet Hein var ofte gæst på Egeskov, og i 1989 skænkede han det ni meter høje solur, Helix Helios, til familien Ahlefeldt-Laurvig-Bille. Omkring soluret er der en forsænket have med masser af roser, stauder, buske og slyngplanter. Vi nåede desværre ikke at se dette haverum, men jeg har planer om at komme tilbage til Egeskov næste år.

Egeskov

De ældste hække på Egeskov er 280 år gamle og 8 meter høje. På et skilt læser vi, at det tager Egeskovs gartnere ca. 800 timer at klippe alle hækkene.

 

Egeskov
Egeskov
Egeskov

I udkanten af parken finder man et stille område, med flimrende skygge på hyggelige stier, og en portal, enkelt lavet af rionet.

Egeskov

 

Egeskov

 

Egeskov

En af de smukke udstillingsbygninger. Denne huser en udstilling om mennesker og mekanik fra 1860 til 1910. Egeskov er jo kendt for sine mange udstillinger af forskellig art, og der er både veteranudstilling med biler og fly, motorcykel- og knallertudstilling, Falck museum og en gammel købmandsbutik. For børnene er der et lege- og aktivitetsområde, og man kan “gå” i trækronerne, ligesom der er en segway bane. Der er tænkt på hele familien.

Egeskov

Bag cafeen, hvor man kan købe dejlig, italiensk mad, ligger den hvide have, hvor der bl.a. er en stor rosenportal. Her kan man også sidde og spise, og nyde synet af de mange buksbomkransede bede. Det må være et smukt syn, når roserne står i fuldt flor i juni/juli måned.

Egeskov

 

Egeskov

Rundt om cafeen, ud mod de store græsarealer, er der et bredt bed af dahlia i alle farver. Bedet er indrammet af en lille “hæk” af lavendel. Det er en skøn farveklat midt i alt det grønne.

Egeskov

Tilbage ved indgangen ligger gartneriet, hvorfra der også er plantesalg, og hvor man nemt kan lade sig friste. I den tilhørende butik er der også lokale lækkerier, som fx rapsolie.

Egeskov

I gartneriet står denne ildkrone, som vist ikke er til salg, og i baggrunden er det blyrod, plumbago.

Egeskov
Jeg er meget imponeret over de smukke haverum og parken, og det er der også andre der er, for Egeskov er præmieret med The European Garden Award, ligesom CNN i 2013 har omtalt Egeskov som en af de 12 mest spektakulære haver i verden.
Egeskov

HER ER VI

Egeskov
Egeskov Gade 18
5772 Kværndrup