torsdag den 25. september 2014

UNDERSKØNNE SCHISANDRA

PLANTEPORTRÆT

For et par år siden finder jeg den lækre klatreplante i vandhaven ved Haveselskabets Have på Frederiksberg. Planten klatrer op ad én af galgerne langs vandbassinet, og straks må jeg høre, hvad det er for en skønhed. 


TEKST & FOTO: KARINA


Jeg gætter selv på Akebia, men heldigvis har jeg overgartneren lige ved min side, og han fortæller mig, at jeg gætter forkert. Planten er en Schisandra, som jeg hverken har set eller hørt om før. Som jeg husker historien, fortæller han også, at den faktisk er kommet til haven i en plastikpose som en venlig foræring fra en gavmild dame. 


Schisandra
SCHISANDRA
Schisandra rubriflora


Planten fås både med røde og hvide blomster, som springer ud omkring medio maj. Den vokser forholdsvis kraftigt og kan blive op til 5 meter høj. Et dansk navn på planten har jeg desværre ikke kunnet finde, men på engelsk kaldes den for Magnolia Wine. 

Schisandra har oprindeligt hjemme i Kina, men klarer også det danske klima med lidt hjælp fra et vinterdække og et godt dræn ved rødderne. Den skal stå i sol/halvskygge i en god, næringsrig jord, som skal være fugtighedsbevarende uden at blive alt for våd. 

Efter afblomstring begynder hunplanten at udvikle små dekorative klaser med bær, som i Kina anses som en vigtig sundhedskilde, på linje med ginseng. Blandt andet er bærrene rige på antioxidanter og siges at modvirke både dårlige nerver, stress og sågar også stimulere seksualiteten.

Schisandra


I Kina kaldes planten også for Wu Wei Tzu, hvilket betyder "de fem smage". Dette skyldes at bærrene både smager sødt, surt, bittert og salt, som også er grundsmagene i umami. 


FAKTA

NAVN: Schisandra rubriflora
DANSK NAVN: Schisandra
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØR: Hårdfør, men har det bedst med vinterbeskyttelse
JORDBUND: Veldrænet, næringsrig og fugtighedsbevarende
VÆKST: Klatreplante
STØRRELSE: 5 meter i Danmark, men kan blive højere
BLOMSTRING: Maj/juni
ANVENDELSE: Dekorativt

1 kommentar:

ANNONCE