mandag den 27. oktober 2014

ÆBLESALAT MED JOMFRU I DET GRØNNE

TEMA: HØST 

Når æblerne hober sig op, leder vi efter opskrifter for at undgå runkne æbler resten af året. Her er en hjemmekomponeret opskrift, som familien blev begejstret for.  Vi spiste den til dampet vildlaks marineret i honning, men den går også godt til kød og asiatisk mad. 

TEKST & FOTO: MARIANNE
Det er godt at have noget at bruge alle sine æbler til, og man kan måske godt gå hen og blive lidt træt af æblegrød, æblekage og æblechutney. Nu har vi fundet en salat med æbler, der bare siger spar to i menu-kasinospillet.

Æblesalat

Frem drager du skærebræt, kniv, viskestykke og skål. Fra haven eller fra køleskabet salat; her er der brugt romani også kaldet hjertesalat, men du kan sagtens anvende andre salattyper. Der må imidlertid godt være lidt crunch i biddet.

Æblesalat
TIL 4 PERSONER SKAL DU BRUGE:

  • 1-2 æbler, discovery, pink lady eller andre halvsyrlige søde æbler
  • Romanisalat eller babyleaf-salatblanding
  • Rødløg
  • Forårsløg
  • Persille
  • Valnødder
  • Et drys frø af jomfru i det grønne - vær varsom, det er en gennemtrængende smag
  • Olivenolie og æblebalsamico dryppet med let hånd

FØRST
Skyl alle grøntsagerne og slyng salaten godt. Riv den i mindre, mundrette bidder.
Finhak rødløg og persille og snit forårsløgene.
Hak valnødderne semifint.
Del æblerne med en æbledeler eller skær dem i både og udkern dem. Læg dem derefter i en skål med vand tilsat citron eller hvidvinseddike. Bare et par dryp i vandet, det modvirker iltning og dermed brunfarvning af æblestykkerne.

Hvis der er lang tid, til I sætter jer til bords, så kom alle grøntsagerne i hver sin lille plastpose eller boks og stil på køl. Lad æblerne blive liggende i skålen.

Æblesalat


LIGE FØR SERVERING
Tag alle grøntsagerne ud, dræn æblerne i et dørslag og læg dem i et rent viskestykke og dup let. Bland det hele sammen. Jeg bruger et fladt fad, så alle farvene fint kommer til deres ret. Desuden er det lidt nemmere at tage af salaten - fx med en kagespatel. Jeg har også for vane at tage lidt af pynten fra og så drapere den øverst på salaten til sidst. Her er det rødløg, persille, valnødder og 'jomfruerne' ikke at forglemme - som modsat, når de skal gennem døren til balsalen, skal på til allersidst. Lad være med at være alt for ødsel med de sorte små damer, de er stærke, særligt hvis de som her er nyhøstede.


SERVERINGSFORSLAG
Honningmarineret laks er meganem at lave. Et laksestykke uden ben. Flydende honning hen over. Kværn med salt og peber, drys med mandler eller som her valnødder. Sølvpapir over. I ovnen ved 225 grader. Vupti. Lækker sund og hurtig middagsret på de berømte 20 minutter.


VELBEKOMME!

1 kommentar:

ANNONCE