Susan har skrevet til brevkassen, da hun er på udkig efter noget helt særligt. En afløser til en nu fældet magnolie. Se billederne fra Susans have og hør Grethe Heides spændende forslag. Giv evt. dine egne besyv med, hvis du også har gode idéer til Susan.


SVAR: GRETHE HEIDE, HAVEPANELET, FOTO: SUSAN DURUP
Hej I skønne HavefolkSkønt at ha´ fået muligheden med at stille spørgsmål, for jeg har nemlig et, som jeg rigtig gerne vil have hjælp til at finde svar på.

Vi har netop fjernet en stor magnolie, som i mange år har stået tæt op ad vores hus. Da den for mange år siden blev plantet, havde jeg ikke så meget haveinteresse som nu – og jeg havde ikke nogen ide om, at jeg ville komme til at synes den ville blive for stor og for “grøn”. Den blev plantet med dén tanke, at den skulle dække nedløbsrøret ved huset, og med den “ofring”, at den skulle klippes ned, så den ikke ville blive højere end vinduesrammen. I de mange år den har stået der, er den blevet studset flittigt – og den har vokset godt. Men efterhånden blev studsningerne så voldsomme, at der ikke kom flere blomster, og vores lille “magolie-bonsai” var blevet alt for stor.

Huset set fra havesiden. Foran nedløbsrøret står den, nu fjernede, magnolie. 

Nu er den fjernet,og vi vil gerne plante noget andet i stedet – men hvad? Udfordringen med stedet er, at der til tider er ret fugtig jord. Nedløbsrøret løber i et betonrør, hvor vandet så synker fra på almindelig vis. Altså ikke nogen faskine eller afledning. Jeg ved, at det ville være godt for meget at få lavet én af de ting, men det er ikke aktuelt. Dage med meget regn står der også vand i bedet – men i meget tørre perioder er det super godt, da det sjældent tørrer helt ud.

Bedet vender mod syd/øst, har sol fra tidlig morgen til sidst på eftermiddagen. Og så er der jo lunt – dér op ad huset.Jeg er ret glad for hortensia, som vi også har mange andre af i forvejen. Vi har også tænkt på den dér nye minisommerfuglebusk, da vi gerne vil have sommerfuglene i haven – men den kender vi ikke, og kan ikke finde så meget info om den. (Før magnoliens tid stod der faktisk en sommerfuglebusk på dette sted, men den blev også alt for stor og blev flyttet.) Måske den er for lille, eller måske den slet ikke vil kunne lide den fugtige jord. Men måske I har andre gode ideer, som vi slet ikke har tænkt på?
Vi er helt klar over, at planter generelt ikke kan lide “våde fødder”, men vi tager gerne chancen og prøver, hvis I kunne guide os til “bedste bud”.

Stemningsbilleder fra haven, der viser havens stil og øvrige plantevalg.

Vores have beskrives vel bedst som frodig, romantisk, vild og “ubekymret”, og uden gule og røde blomster.  I samme del af bedet står der en stor, gammel engelsk rose, og forskellige andre mindre stauder. Foran karnappen af huset står der primært pæoner, hortensia, violfrøstjerne, digitalis. Lidt for “grønt” efter min smag, efter pæonerne har afblomstret. Endnu en grund til at jeg gerne vil have noget der blomstrer i stedet for magnolien.

I øvrigt er nedløbsrøret blevet skiftet til en “pænere model” – så behovet for at dække den er ikke vigtigt længere.

Mange havehilsner fra
Susan
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Kære Susan

Jeg kan foreslå dig Hydrangea serrata  ‘Blue Bird’, som bliver ca. 1,2 m høj og har blålige-rosa randblomster. Den får rød høstfarve.
Lidt mere neutral er Hydrangea paniculata  ‘Bobo’ – en ny hortensia med hvide blomstertoppe, der ved afblomstring bliver rosa. Busken er 1-1,5 m høj.
De blomstrer begge i juli-september og kan lide jordbunden som beskrevet, og de modsvarer fint hortensia på den anden side af karnappen, men er nogle andre typer.
En plante, som ikke virker grøn, kunne være Caryopteris clandonensis ‘Heavenly Blue’, da den har gråligt løv og får blå blomster i august-oktober. Den ønsker en vokseplads som sommerfuglebusk, altså ikke for fugtigt – kunne der vokse sommerfuglebusk, må den også kunne trives selv om jorden kan blive fugtig. Den er meget letløvet og fin samtidig med, at bladene har en aromatisk duft.
Rigtig god fornøjelse i haven.
Med venlig hilsen
Grethe Heide

Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet.

Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.