Første danske kogebog om havtorn er nu udkommet. Hør lidt mere om bogen her, før du springer ud i brug af det hippe, nordiske bær.


TEKST: LONE, FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET

At interessen for havtorn er stor, kan vi her på HAVEFOLKET se af statistikken på læste artikler. En opskrift på syltede havtorn – bragt i september 2013 – har været én af de allermest googlede artikler, og det er da ikke uden grund, for det lille gyldne bær er også utroligt velsmagende. Derfor fangede det også straks vores opmærksomhed, da vi fik nys om denne nye bog på markedet, “Havtorn, nordens citron”. Havtorn er med sin syrlige smag og helsebringende egenskaber et af den danske naturs små mirakler – naturens egen vitaminpille, propfyldt med antioxidanter og sunde vitaminer.

Ophavsmændene bag denne nye bog om havtorn er Kim Gravenhorst, køkkenchef, madpublicist og indehaver af Restaurant Beghuset i Dragør, og den anerkendte madfotograf Jacob Ljørring. Bogen indeholder – udover en lang række lækre og smukt illustrerede opskrifter – baggrundviden om det gyldne bær.

Havtorn

Du kan læse om, hvordan der både findes han- og hunplanter, så en enkelt busk i haven giver ikke nødvendigvis bær – der skal dannes par. Og så er det naturligvis hunplanten, der bærer frugter og siden bær. Hanplanten sørger for bestøvning via vinden. Det kan umiddelbart ikke anbefales at plante havtorn i mindre villahaver, da de breder sig aggressivt ved rodskud, men til naturgrunden, hvor man ønsker et smukt krat, kan den være velvalgt. Ønskes væksten begrænset, kan man evt. placere den i en ø midt i græsplænen, så rodskud kan holdes nede med plæneklipperen.

Høst af havtorn kan være en smattet sag, og derfor er høst allernemmest på denne enkle måde: Klip grene af med bær, put dem i fryseren, tag de frosne grene op og ryst bærrene af – så er du klar til kokkereringen.

Hører du til dem, der sanker havtorn i det fri, så rummer bogen også en vejledning i dette og en angivelse af, hvor i den danske natur, de forefindes. Naturvejleder Jes Aagaard beretter forstandigt, at der kun må sankes til eget behov, og fra gammel tid svarede det til, hvad man kunne have i sin hat. På nydansk svarer det if. naturvejlederen til at man må plukke tre-fire-fem grene. Skal man sanke professionelt, er det dog ikke tilladt uden en aftale med Naturstyrelsen.

Havtorn

Bogen rummer alverdens bud på, hvad man kan bruge havtorn til – saucer, lette retter, hovedretter, desserter, kompotter, marmelader, bagværk, drinks mv. En af bogens letteste retter er havtornsirup, der kan holde sig i køleskabet i et par måneder. Læs herunder, hvordan du gør.

HavtornHAVTORNSIRUP
INGREDIENSER
4 appelsiner – usprøjtede
1 kg havtorn
600 g rørsukker

FREMGANGSMÅDE
Riv skallen af appelsinerne og pres saften af. Der skal være ca. 3 dl saft, ellers skal der bruges nogle flere appelsiner. Hæld havtornen i en gryde sammen med appelsinsaften og kog det op. Lad det simre i 5 minutter. Hæld det hele i en sigte og brug en dejskraber til at presse væsken ud af bærrene. Hæld saften tilbage i gryden og tilsæt sukker og appelsinskal. Kog saften op og skum urenhederne af. Sigt saften igennem et ikke fintmasket klæde og hæld den på skoldede glas. Opbevares i køleskabet, hvor den godt kan holde sig i et par måneder.

Du får af opskriften ca. 1 liter. Siruppen bruges primært til desserter, kager og søde drikke.
Er dejlig som saftevand, blandes op ca. 1–6 med koldt vand eller dansk vand.

Har du fået mod på endnu flere opskrifter med havtorn, så forsyn dig endelig med bogen “Havtorn, Nordens Oliven” og du vil få massevis af inspiration til at kaste dig ud i madlavning med det sunde bær, der imponerende nok indeholder lige så meget C-vitamin som en halv citron.

HavtornTITEL: Havtorn, nordens citron til forretter, hovedretter, desserter og drikke

FORFATTER: Kim Gravenhorst og Jacob Ljørring
FOTOS: Jacob Ljørring
UDGIVELSE: 2014
SIDER: 188
SPROG: Dansk
FORLAG: Muusmann’forlag