søndag den 26. oktober 2014

KØKKENHAVE HELE ÅRET

KØKKENHAVEN

Oktober er høsttid, også i køkkenhaven. Men kan man i virkeligheden hente grøntsager i egen have hele året? Det spurgte jeg Merete Juul Chang om.

TEKST & FOTO: BIRGITTE SVÆRKE PEDERSEN


Merete har haft køkkenhave i 40 år. Henover tiden er der kommet flere og flere grøntsager til, og i dag er hun selvforsynende. Hendes tilgang til køkkenhave er i høj grad baseret på hendes lange erfaring, men hun holder aldrig op med at eksperimentere og forbedre. Hendes største udfordring er at have friske grøntsager i marts-april. En udfordring hun stadig arbejder med, men det vender vi tilbage til.

Køkkenhave

Lige nu bugner køkkenhaven. Store mængder af forskellige kål, rodfrugter, porrer, bønner og hårdføre salater udgør grundlaget for vinterens spisekammer. De fleste grøntsager står i haven vinteren over. Tegner det til hård frost, får rodfrugter og porrer et lille tæppe af blade, grangrene eller lignende isolerende materiale omkring sig. Det er svært at hive en porre op, når den er frosset fast til jorden. Det gælder altså om at holde jorden omkring den frostfri. Ellers klarer den og rodfrugterne sig fint langt ind i vinteren. Tomater, meloner og agurker spiser Merete og hendes familie i sæsonen. Græskar så længe der er. Forskellige bønnesorter tørres, inden de bliver gemt væk.

KøkkenhaveFrisk salat består om vinteren især af forskellige cikorietyper. Frosten mildner deres let bitre smag, og blandet med for eksempel æbler og nødder, udgør de en dejlig vintersalat. De asiatiske kåltyper som kinakål, pak choi og tatsoi står under net og venter på at blive blandet i salatskålen. Måske sammen med salatsennep. De tåler alle let frost.

Køkkenhave

Bladbederne står her i oktober og lyser op i køkkenhaven. De får også lov at stå. Selvom de ikke bryder sig om frost, så overlever de og udgør en tidlig afgrøde i køkkenhaven til næste år. I oktober lægger Merete vinterstikløg og hvidløg. Den vilde fennikel klipper hun ned. I det tidlige forår pibler skuddene frem, og de giver et frisk tilskud til middagsbordet. Ærter sår hun løbende sæsonen igennem. Her i oktober står de som små skud. En god smagsgiver til salatskålen. Og det gælder netop om, at så løbende hele sæsonen igennem, af alle hurtigt voksende afgrøder. Altså grøntsager, som har en udviklingstid på maksimalt 8 uger.Små portioner af gangen, så der hele tiden er noget at tage af. Det gælder også om at tænke fremad, til marts-april når køkkenhaven er ved at være tom, og de nye afgrøder endnu ikke er kommet op. I år eksperimenterer Merete med at så ærter i november. Måske giver det tidlige ærteskud. Men en tur ud i naturen giver også et tilskud til middagsbordet i det tidlige forår. Til den tid pibler mælkebøtter, brændenælder og skvalderkål frem.

Køkkenhave


Der findes ingen sikker opskrift på at have køkkenhave hele året. Vejret og klimaet i lige din egn af landet spiller ind. Ét er dog sikkert. Du får langt mere køkkenhave ved at så løbende. Altså ingen stress med at så lange lige rækker i marts-april. Lad salaten gå i stok og sprede sine frø. Så pibler den frem til foråret. Hold i det hele taget lugejernet i et fast greb, og lad det kun gå til angreb på decideret ukrudt, som du ikke kan spise. Lad naturen hjælpe til, og kast dig ud i eksperimenter. Det koster kun et par frø, og lykkes det giver det langt mere glæde end frøene koster.


Du kan følge Meretes køkkenhave på bloggen "VILD MED HAVE" ved at følge dette link. Du kan også læse flere artikler fra Birgitte Sværke Pedersen her i magasinet:


PLANT MASSER AF BÆRBUSKE I SOMMERHUSHAVEN 
Det er naturligvis ikke forbeholdt sommerhusejere at plante masser af bærbuske i haven, men i sommerhushaven giver det ekstra god mening. Både fugle, bier og mennesker vil elske dig for det.


køkkenhaven i sommerhushaven
KØKKENHAVEN I SOMMERHUSET
Alle kan opleve køkkenhavens velsignelser i sommerhuset. Selv den som synes, at en sommerhushave udelukkende består af en græsplæne med nogle buske og træer. Der skal i virkeligheden en meget lille indsats til. Men pas på. Du kan hurtigt gå hen og blive bidt af din weekendkøkkenhave.


TØRKETÅLENDE PLANTER TIL SOMMERENS KRUKKE
Der kan være mange grunde til at vælge tørketålende planter til sommerens krukker. Også selvom du har tid til at vande hver dag. Men i sommerhuset er det oplagt at gå efter planter, der ikke kræver meget vand. 

8 kommentarer:

 1. Tak for nogle gode tips.
  Hvis man har lyst kan det også lige nåes med en frisk portion radiser, om ikke andet så i en flamingokasse i drivhuset. Der er ikke noget mere kedeligt end en hul og sej radise i sommervarmen - men de små saftige og sprøde som man får i ydersæsonerne er de rene lækkerbiskner :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhhhhm, ja tak til sprøde radiser :-). God ide at så en portion mere i drivhuset her i oktober.

   Slet
 2. Der er hele tiden noget at lære, ja det gælder så meget her i livet, og altså også hvad angår køkkenhave. Det at lægge an til små portioner og gentage processen, den idé har jeg taget til mig - dog er jeg lidt i tvivl om, hvor næste hold sås. Opgiver man sædskifte og planter bare i samme bed eller hvad?
  Tak for en spændende artikel!

  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Merete har tegnet en plan over køkkenhaven, hvor hun skriver de forskellige afgrøder ind. Også de nye hun sår i løbet af sæsonen. Hun siger selv, at det kan være lidt svært at holde sig striks til sædskifte, men så vidt muligt forsøger hun at gøre det. Fordelen ved at så små portioner er, at du let kan klemme de nye afgrøder ind efterhånden som der bliver plads. Til næste forår er køkkenhaven så godt som tømt, og med planen fra forrige år kan du så tilpasse haven til sædskifte. Håber det giver svar på dit spørgsmål, Hanne.

   Slet
 3. Det er ganske rigtigt lidt svært at opretholde sædskiftet når man har flere afgrøder om året på et givet stykke jord. Jeg sår /planter så vidt muligt på samme stykke eller det stykke hvor afgrøden skal stå til næste år. Lidt afhængig af om det er en hurtig ting eller den skal overvintre. Hvis afgrøden er væk igen i løbet af 8-10 uger (f.eks. radisse eller asiatisk kål) gør det ikke så meget at den står på samme sted som det forrige hold. Det er ikke altid puslespillet går op, men så satser jeg på at planterne ikke står lige i samme række som før. Jeg har mange blomster mellem grønsagerne og det hjælper også lidt på sædskiftet.

  SvarSlet
 4. Tusind tak til Birgitte og Merete for jeres svar ang. sædskifte!
  Jeg er helt med på, hvordan sagen skal gribes an, så jeg klemmer på næste år og glæder mig allerede til det.

  Kh
  Hanne

  SvarSlet

ANNONCE