tirsdag den 7. oktober 2014

OVERVINTRING AF SKÆRMLILJER

HAVEBREVKASSEN

HAVEFOLKET har fået et spørgsmål fra Janne, der har sået frø af skærmliljer. Nu har hun en masse småplanter, der også gerne skulle kunne klare den kommende vinter. Men hvordan?

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONEJanne skriver følgende:

Kære Havefolket
Jeg har taget frø af agapanthus (skærmliljer, red.) på en rejse til Sydafrika. Alle frø er kommet og stortrives i potter i haven. Jeg er klar over, at de ikke må få frost til vinter, men skal de have vand og lys? Jeg vil blive glad for et svar, for jeg har ikke kunnet finde ud af andet, end at de skal stå frostfrit.

Venlig hilsen
Janne
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Svar fra Marianne, HAVEFOLKETs redaktion: 

Kære Janne 
AgapanthusJa, skærmliljer er helt vidunderlige, og der hersker mange forskellige beretninger om, hvordan de skal overvintres. Jeg har konsulteret både garvede havefolk og bekendte, der har god erfaring med planten og overvintring af den. Det korte svar er, at der er flere veje til god overvintring med efterfølgende blomstring. Frostfri overvintring synes at være vejen frem. Dog har Vagn, hvis svar vi skal høre nedenfor, succes med overvintring ude, blot de dækkes grundigt. Og hvad er frostfri overvintring så? Ja, de kan både stå halvmørkt i garage eller kælder, og mere lyst i udestuen, hvis man har en sådan. De skal vandes ret sparsomt vinteren over, og nedvisning af bladene skal man ikke tage så tungt. De kommer fint igen, når de får vand, lys og gødning igen om foråret. Nogle af mine havevenner overvintrer dem som indeplanter, og gør man det, skal de naturligvis (pga. den øgede varme) have lidt mere vand. Temperaturmæssigt er reglen, at jo lunere overvintring og jo mere lys, desto mere vand har planten behov for. Dvaletilstanden, som de har brug for, opnås ved sparsomt (eller intet) lys, køligt, dvs. 5-15 grader. Herfra vækkes de så igen til foråret.

Vagn Krogholm, som har hjemmelavede, meget frodige agapanthus, overvintrer både ude og inde, og fortæller følgende:

"Der er flere arter af agapanthus (skærmlilje) og mange underarter og sorter. De fleste krydser indbyrdes, og der er mig bekendt lidt forvirring omkring de forskellige underarter. Jeg har to arter; agapanthus campanulatus 'minor' og agapanthus campanulatus 'alba'". Den første er den mest almindelige. Den er blå med forholdsvis smalle blade. Den visner helt ned om efteråret og er den mest hårdføre. Den kan overvintre udendørs, men skal dækkes, så rødderne ikke fryser. Roden må ikke stå i vand om vinteren. Den anden har lidt bredere blade, hvide blomster, og er stedsegrøn, hvis den opbevares frostfrit indendørs i et lyst rum. Mine hvide agapanthus har stået i en lys udestue i vinter ved ca. 5-10 grader, og kommer derved tidligere i blomst.  De blå agapanthus har stået ude i jorden, dækket med Rockwool og plast. For at opnå en god blomstring det følgende år, skal planter tildeles gødning flere gange i løbet af sommeren. Planten har en stor kraftig rodklump, der på få år kan fylde potten helt ud. I varmt og tørt vejr er det nødvendigt at vande ofte."

Jeg vil supplere med at huske på, at de skal gødes efter blomstringen, så der er kraft til blomstring året efter. Og selvom det siges, at de har bedst af at stå trangt, så er det en fin idé at ompotte til en potte, der blot er få centimeter større en gang imellem. Og hvornår er det? Hvert tredje-femte år. Måske andre har god erfaring med slet ikke at gøre det eller gøre det oftere. Det vil vi naturligvis gerne høre om, fx herunder, hvis det er.

Rigtig god fornøjelse!


Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet.

Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.

7 kommentarer:

 1. Hej
  Jeg har omkring 30 forskellige Agapanthus, og er stort set enig med Vagn i hans råd. Dog tager jeg alle krukkerne ind i min frostfri garage om vinteren (temperatur omkring 3-5 grader celcius) da min erfaring er at selv de smalbladede (de såkaldte hårdføre) ikke kan klare sig udendørs i de ekstreme vintre vi har haft for 2 og 3 sæsoner siden. Mine står mørkt og tørt i perioden 1/11-15/3. Det bemærkes at de ligesom andre løg og knoldplanter skal visne ned af sig selv. Jeg er også enig i at de en gang imellem bør deles, men mener også at de blomstrer bedst i trængsel, men bliver de for kompakte, kan de være meget svære at få ud af potten. Jeg har hørt at man bør omplante de løvfældende hen på efteråret og de stedsegrønne om foråret. Dette råd har jeg fået af Ian Scroghgy som er indehaver af "Bali-Hai Nursery i England, som er ekspert i Agapanthus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gode råd at få med i debatten - tusind tak :-)

   Slet
 2. Hej. Jeg har fået en skærmlilje i år og har nu en del frø som jeg gerne vil så. Jeg vil meget gerne tage imod gode tips og erfaringer så jeg får mest ud af dem: Mánge tak

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sanne
   Lene har tidligere skrevet om såning af agapanthus - du kan læse det her: http://www.havefolket.com/2012/11/sa-selv-dine-agapanthus.html. Har du spørgsmål til det, skriver du bare til hende i kommentarerne under teksten. Så giver hun gerne besyv med til dine kommende såninger :-)
   God aften til dig,
   Lone

   Slet
 3. Jeg har et par blå skærmliljer, som blev plantet ud i haven sidste forår. Efter Vagn Krogholms model overvintrede de overdækket med rockwool og blomstrede fint allerede denne sommer, til min store overraskelse. For jeg troede faktisk, at planterne ville have svært ved at klare sådan et indelukket klima, jeg tænker især på fugt.
  Jeg har på fornemmelsen, at jeg bare har været heldig sidste vinter, og derfor vil jeg meget gerne høre om havefolks erfaringer med overdækning med vintermåtter.
  Mange tak!

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er depechen hermed givet videre til andre havefolk med erfaring ud i at overvintre Agaphantus ude under måtter. Fortæl fortæl.

   Slet
 4. Jeg har med held overvintret de smalbladede i jorden udenfor, også i de 2 meget kolde vintre. De blev bare dækket med gran.

  SvarSlet

ANNONCE