lørdag den 15. november 2014

CAMPANULA PUNCTATA 'RUBRA'

PLANTEPORTRÆT

Ved en tilfældighed faldt jeg over denne staude forrige år. Jeg kendte den ikke i forvejen, og måske gør du heller ikke. Læs mere om klokkeblomsten.

TEKST & FOTO: LENE
Campanula Punctata
På forårsplantemarkedet i Lyngby i maj 2012, faldt jeg over en undselig lille staude. Dvs. jeg faldt faktisk mest for det medfølgende billede, for selve stauden var ikke noget særligt at se på. Sælgeren roste den i høje toner - det skal man jo for at få solgt noget - men han havde altså ret. Det er virkelig en dejlig staude.

KLOKKEBLOMST
Campanula Punctata

Campanula Punctata bliver også kaldt for klokkeblomst, og det er jo et meget indlysende navn, da blomsterne er forholdsvis store, nedadhængende klokker. Klokkerne er 5-6 cm lange. Da jeg ikke fik hele navnet på stauden, har jeg googlet mig frem til at det må være den, der hedder 'Rubra' eller 'Rubriflora'.

Den trives i helt almindelig havejord i både sol og halvskygge. Min står i flimrende halvskygge hele formiddagen, og først lidt efter kl. 12.00 får den fuld sol i 3-4 timer. 

Den breder sig ret kraftigt ved rodskud, men det er nemt at grave de nye, små planter op, og plante dem andetsteds. Det er også dejligt at have nogle ekstra planter at forære væk af. Hvis du ikke vil have den til at brede sig, er den også velegnet til krukker. Så bliver den i hvert fald hvor den er!

Den yndige klokkeblomst har de skønneste pletter indvendigt. Den minder lidt om fingerbøl, digitalis. Så, hvis ikke man skal gå og vende blomsterne hele tiden, må man ned på knæ.

Campanula Punctata

Klokkeblomst blomstrer i juni-juli, og kan blive op til 60-70 cm høj. Selvom både blade og blomster ser lidt sarte ud, er den bestemt robust, og selv en hård vinter rører den ikke.

Campanula Punctata


FAKTA:

NAVNCampanula Punctata 'Rubra'
DANSK NAVN: Klokkeblomst
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Ja, staude
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Opret med hængende klokker. Vil godt støttes lidt.
STØRRELSE: 60-70 cm
BLOMSTRING: Juni-juli
ANVENDELSE: I staudebedet eller i krukker

4 kommentarer:

 1. Der findes mange skønne klokkeblomster, de bruger mange forskellige i England, og der faldt jeg totalt for dem. Denne her er yndig - bestemt en aspirant til en af mine krukker næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla,
   Ja, du skulle prøve den. Måske kan jeg tage en aflægger med til dig, når vi mødes i Geografisk Have igen :)

   Slet
 2. Hej Lene
  Der findes både rosa, blå og lilla sorter af Campanula, der ligner din i blomstringen. Har fx set dem flittigt brugt på Hampton Court Flower Show. Prøv at Google Campanula Sarestro. Den er vildt flot, synes jeg.
  Mvh Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lotte,
   Tak for inspirationen. Nu har jeg googlet Campanula Sarastro - MUMS! Den blå variant måtte meget gerne komme og bo i min have. Jeg må finde den til foråret.

   Slet

ANNONCE