onsdag den 19. november 2014

EFEU ÅRET RUNDT

PLANTER

Jeg har ikke så meget stedsegrønt i min have, udover de lave buksbom- og takshække. Ja, og så lige bortset fra den store, brede takshæk i indkørslen! Derfor er jeg meget glad for efeu i min have, både sommer og vinter.

TEKST & FOTO: LENE


I midten af maj måned 2013 viste jeg her på HAVEFOLKET, hvordan jeg flettede en kugle af pileflet i en krukke og plantede efeu deri. Her, godt halvandet år efter, får jeg lyst til at vise, hvordan den ser ud nu.

Efeu, efeukugleDer er virkelig sket noget på forholdsvis kort tid. Krukken har stået udenfor i sne og frost uden nogen beskyttelse, men det har ikke forhindret den i at gro som besat. Efterhånden som efeuen gror, snor jeg de lange ranker rundt om pilestativet, og den er nu meget tæt. Det kan være det ender med at den skal formklippes ligesom buksbom,

Efeu, efeukugleI det hele taget er jeg meget glad for efeu. Jeg har netop for et par måneder siden fjernet to roser fra en portal ind til haven. De havde det ikke så godt på den plads, og vi rev tråde ud af vores tøj, når vi gik igennem - nok fordi portalen er lidt for smal. Der er nu plantet efeu i hver side, og jeg glæder mig til, de dækker det hele og mødes på midten højt over vores hoveder.

Da vi flyttede ind i huset for over 25 år siden, var der ind til en af vores naboer et meget grimt flethegn, og noget af det første vi gjorde var at plante efeu med en meters afstand opad hegnet. Det tog lidt tid før der rigtig kom groning i efeuen, men allerede efter 5-6 år begyndte det at ligne noget. Og nu er det helt vildt, som den gror. Efeuen har nu også nået en alder, hvor bladene ændrer form, og der kommer de skønneste "blomster".

Efeu

For at efeuen ikke skal overtage det hele, klipper vi den én gang om året med hækkesaksen. Grenene er efterhånden som små træstammer, og inde i "hækken" gemmer der sig forskellige ting, som er helt overgroet, bl.a. en hylde og en fuglekasse, ligesom det er en godt sted for fuglene at bygge rede.


Læs også:

FLET EN KUGLE AF PIL TIL DIN EFEU
Flet en efeukugle af pil. Den er smuk, både mens den gror til og når den er blevet rund, grøn og flot. Vi viser her hvordan du fletter.
HEDERA HELIX
Eppik, ræveløv, reve, vintergrøn, rendeløv, eviggrøn, borgranke, kravl-op, omløber, rendekælling og immergrøn. Kært barn har mange navne, men på dansk kender vi planten under navnet vedbend, eller det tyske navn efeu.


HAVESELSKABETS HAVE
Selvom "Haveselskabets have" på Frederiksberg næsten har 200 år på bagen emmer haven stadig både af ungdom og vitalitet. Det skyldes blandt andet alle de stedsegrønne elementer, som kan opleves overalt i det gamle anlæg.

5 kommentarer:

 1. Efeu er virkelig en smuk plante og findes i mange skønne farvevarianter og bladstørrelser. Når de bliver så gamle som din og sætter de smukke blomsterstande er de helt på toppen. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette,
   Ja, efeu er en skøn plante, og især god til at dække mindre pæne hegn.

   Slet
 2. Har en kæmpe stor kærlighed for efeu. Elsker bare den vækst, og har den selvfølgelig i haven.
  Kærligheden kommer fra mit aller første job - som lille pige, 13 år gammel, arbejde jeg på et gartneri som formerede efeu. Hold op hvor har jeg formeret dem i stakkevis og bundet dem på bøjler i lange baner.
  Gartneriet eksistere ikke længer, men min kærlighed er stadigvæk lige så stor som dengang.

  Hilsner fra Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heike,
   Tænk, at du som 13-årig allerede elskede efeu. Det lyder som om, det kan blive en livslang kærlighed :)

   Slet
 3. Enig.
  En fantastisk og universel plante!

  SvarSlet

ANNONCE