Aftenen lugter af jord. På græsset står der en fyldt trillebør, og redskaber ligger ovenpå haveaffaldet. Trætheden kan mærkes i hele kroppen, og foran mig ses friske staudebede med mørk muldjord, hvor stauderne netop er placeret, og den sidste vanding er i gang. Det er havefryd, så det basker.


TEKST & FOTO: LONE

Havepassionen har snappet mig i haserne, siden jeg var helt lille. Der blev klappet kager i sandkassen. Blomsterhoveder og græsstrå blev inddraget som dekoration. Allerbedst var det, hvis jeg kunne få lov til at “købe” en gren buksbom i vejens “købmandsbutik” (Ekspedienten var min nabo, som var et par år ældre end mig, og hendes mor havde en stor buksbom i haven). Buksbom fandtes nemlig ikke i vores egen have, men naboen havde rigeligt. Og når vi legede købmand, var varen i højeste kurs. Bladene var store, mørkegrønne og blanke. De kunne holde i sandkagerne i dagevis, når de stod på sandkassens bænk med klap. Pyt med at morgenfruen visnede hurtigt – buksbom holdt stand.

Haveglæde om efteråretMåske er det disse tidlige minder fra haven, der gør, at arbejdet med staudebedene er en sand indsprøjtning af haveglæde i min havesjæl. At få ryddet op og kultiveret jorden, så den overalt er mørk og lækker uden ukrudt – og at få plantet om, så planterne får nye pladser. Som jeg havde tænkt mig det. Det er næring til vinterens havedrømme.

Men det er ikke kun synet, der gør glad. Det er også duftene. Duftene er den humusrige jord, forstærket af den netop overståede vanding, så planterne kan falde godt til på deres nye placering. Duggen er faldet, og med det samme falder der også en særlig ro over hele haven.

Haveglæde om efteråretTrillebøren med den sidste omgang afklip og ukrudt køres til kompostbunke eller ved overflod til trailer – destinationen er genbrugsstationen. Men det bliver i morgen, for den er for længst lukket.

Har dagen været tør, smider jeg gerne et par stykker brænde på bålet og tænder op. For hyggens skyld. Måske kommer der et familiemedlem ud og vil være med – man ved jo aldrig.

Haveglæde om efteråretEnkelte staudetoppe ryger med på bålet. Det lugter bare så godt. Kroppen er træt efter en hel dag i haven. Et helt bed har været endevendt – alt er flyttet rundt. Snerler har været jagtet, padderok ligeså.

Mens det sidste ryddes op, går jeg rundt og nyder synet. Jeg ser nok egentlig slet ikke det, der er der i bedene lige nu – men det der vil komme. Drømmene om de bugnende staudebede. For mit indre blik er prydgræsset højt og fyldt med piberensere, der smukt falder udover græsplænen. Måske næste år det er virkelighed. Tanken er motiverende og giver energi – energi til næste weekend at tage fat på nye drømme.

Haveglæde om efteråretEfteråret er årsafslutning for alt det i haven, der vokser, gror og blomstrer – men det er bestemt også drømmenes årstid. Drømme og havefryd lige til det sidste.