Når jeg fortæller min mormor, at alle de planter, hun havde i sin have, nu er blevet hypet og moderne, så ryster hun på hovedet og siger: “Arrr, nu ar du widst fjale”. Når jeg fortæller, at hendes kogekunst nu også er en ting, vi “unge mennesker” har taget til os griner hun og siger: “Amen sårn ært med guer maj Karina”.


TEKST: KARINA, FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET

Og ved Gud, hvor har hun ret. Sådan er det nemlig med god mad. Mad som er frembragt i kærlighed, fra hjertet og fra bunden, er for mig fin spise – også selvom det blot er en frikadelle eller en god omgang biksemad. I bogen Mormors Mad er der også tale om god mad. Maden, som vi alle kender, men som gennem et par årtier er blevet overhalet af det thailandske, det japanske, det indiske, det marrokanske – you name it-køkken. Sådan er det heldigvis ikke mere. Mormors gryder har fået sit comeback, og for opstandelsen skyldes en del af æren blandt andet Camilla Plum, som også står bag bogen her. Bogen Mormors Mad er tidligere udgivet under titlen Umoderne Mad – fortsat med de allerbedste retter, man kan tænke sig. Retterne er traditionelle, i ordets bedste forstand, og opskrifterne i udgaver, som vi kan forholde os til i dag. Men mad indsmurt i margarine skal du altså ikke være bange for at glide i. Margarinen er nemlig blevet skiftet ud med smør eller madolie, og så sniger der sig da også lidt nutidige ting ind, så som kokosmælk, tamari og rød peberpasta. Mormormaden har altså fået et let og moderne løft, og der er nok af retter at gå i krig med.

Af opskrifter støder vi både på den gode, gammeldags kyllingesteg, på den stegte rødspætte og på de benløse fugle. Wienerschnitzlen med dreng (dreng: ansjos, kapers og peberrod), kommer vi heller ikke udenom, og for de der tør gå linen ud, er der også blodpølse på menuen.

Mormors Mad
Tv: Kyllingesteg med skilt sauce / Mf: Stegt rødspætte / Th: Agurkesalat med dild

 

 

Født ind i en bundtraditionel familie er jeg bekendt med mange af opskrifterne, men der er da også et par stykker, jeg aldrig har haft tænderne i. Lammenyre med sennepsauce har jeg aldrig smagt, og heller ikke tunge i Maderia og oliven. Jeg vil tro, at der for selv de mest garvede kendere udi traditionel mad, er nyt at opdage. Nogle af metoderne, er i hvert fald nye for mig, og ligeså er konstellationen af ingredienser. For at vende tilbage til de benløse fugle, har de fx fået selskab af hyldeblomst, og blodpølsen af ahornsirup fremfor sukker.
Mormors Mad
Tv: Benløse fugle med hyldeblomst / Mf: Blodpølse med æblekompot / Th: Wienerschnitzel

Omkring 250 opskrifter er der i bogen, så vi kommer godt rundt. Teksterne er lige på og uden dikkedarer – ja, som man måske også forventer det af fru Plum, der er kendt for at være godt skåret for tungebåndet. De smukke fotos er af Anne-Li Engström, og derudover er bogen også illustreret med de skønneste annoncer og udklip fra damemagasiner fra dengang, man satte en ære i at være husmor. 

 

TITEL: MORMORS MAD

FORFATTER: Camilla Plum
FOTOS: Anne-Li Engström
UDGIVELSE: 2008
SIDER: 295
SPROG: Dansk
FORLAG: Politikens Forlag