Vinteren lader vente på sig. I hvert fald kulden og dermed også den første frostnat, de følgende storme, bladfald og potteflytninger. Mange af de frostfølsomme er måske allerede sikkert i hus, men nu er det allersidste chance for at få dem trygt ind. Lad os derfor sige ordentligt farvel og på gensyn.


TEKST & FOTO:  MARIANNE

Vi er mange, der er kommet til at købe og holde af vækster, der hører til i den sarte ende af skalaen. Fuchsia, engletrompet, oliven, citrustræer, myrter, laurbær, petunia, asters, pelargonie, syrisk rose, frugtsalvierne, chili, citronverbena samt alle sommerløgene, som fx kalla, gladiolus og duftlilje. Der er faktisk mange – og mange flere. Og ikke alle havefolk har en opvarmet udestue eller drivhus til at overvintre i.

Frostfølsomme planter

Frostfølsomme planter

De fleste vækster kan klare sig helt ned til frysepunktet, hvis blot de langsomt tilvænnes – både fra og til, og sådan som vintrene her i Norden svinger, er det mere end svært, hvis man står og skal mingelere – dvs. bruge forhåndenværende søms princip og se om man kan klare sig igennem.

Frostfølsomme planter

Det allerletteste vil være at sende hele molevitten på plantehotel, men det koster jo også. Så hellere se om det “ka´ la´ sig gi sig”. Mange har gode erfaringer med at nedgrave de sarte vækster i jorden i et kolddrivhus. Det være sig enten et lille eller et større. Og når jeg siger lille, så dur også de små, der står op ad væggene, mistbænke og andre af samme slags. Det, at der er tag over, så frosten ikke direkte lægger sig på planten og at jorden ikke fryser til, det gør, at planten får bedre overlevelsesmuligheder.

Frostfølsomme planterMange laver små isolerede ekstrarum i drivhuset med bobleplast eller fx flamingokasser – alt der kan isolere lidt. Camilla Plum lærte mig også for nogle år siden, at hun har gode erfaringer med at stille store bloklys i hvert hjørne af drivhuset ved frostvarsler. Det har jeg afprøvet og suppleret med, hvad jeg fandt af lanterner. Det har virket ok i de vintre, der ikke var helt så fimbul som de to forrige år og for tre vintre siden. Det er i øvrigt fantastisk at kigge ud på lysene i de lange, kolde vinteraftener, og det gør, at jeg kommer i haven tidligt og silde – eller omvendt, faktisk. For de skal jo både tændes og slukkes. Men turene gennem haven frem og tilbage har sin egen charme. I øvrigt er vi i redaktionen blevet gjort bekendt med en smart SMS-service, som hedder Frostalarm, som jeg hermed vil videregive til jer. Jeg har tilmeldt mig og er spændt på servicen.

Frostfølsomme planter

Tilbage står udfordringen med at holde planterne fri for skimmel, mug, svamp og andre grimheder. Og her er det at vi gerne vil høre fra jer – havefolket. Hvad gør I? Kom glad med erfaringer og løsningsmodeller.

Frostfølsomme planter

I mellemtiden vil vi herfra sige på gensyn til alle de skønne, sarte vækster og glæde os til et gensyn til foråret. Billederne her er taget på Sophienholm, som ligger lige ovre på den anden side af søen, som jeg bor tæt på i Bagsværd. Vi har været der før, og du kan genlæse artikler derfra ved at søge eller følge links nedenfor. På Sophienholm har de store drivhuse, hvori alle væksterne samt dahliaknoldene er sat til overvintring nu. Men jeg nåede lige at få foreviget dem, så vi kan have nogle af dem på nethinderne inden vinteren sætter ind for alvor.

Frostfølsomme planter