torsdag den 6. november 2014

SØLVLYS I EFTERÅRSHAVEN

PLANTEPORTRÆT

I min have har jeg en efterårsstaude, som jeg holder rigtigt meget af. Både på grund af dens højde, men så sandelig også på grund af duften. Læs mere om sølvlys, som er blomstens navn.

TEKST & FOTO: LENESølvlys
Når jeg skal investere i nye stauder til havens bede, er jeg efterhånden blevet ret god til også at tænke på efterårsblomstrende stauder. For det er vigtigt, at der er noget skønt at kigge på i hele havesæsonen. Her er sølvlys, Cimicifuga racemosa 'Brunette' slet ikke til at undvære.

SØLVLYS
Cimicifuga racemosa

I juni måned begynder de savtakkede rødbrune blade at sætte fart på, og senere skyder de lange blomsterstængler op. Blomsterknopperne sidder som små perler i toppen af stænglen, og når de i september springer ud, ligner de nærmest flaskerensere - dog nogle meget bløde af slagsen!

Sølvlys

På de lange blomsterstængler er der både "perler" samt halvt- og heludsprungne blomster på én gang. Jeg er ikke én af de blomsterelskere, der stikker næsen i alle blomster. Faktisk skal jeg gøres opmærksom på, at huske at dufte til blomsterne også. Jeg vælger dem mere ud fra udseende end duft. Men med denne kan jeg slet ikke undgå det, da sølvlys udsender en kraftig, berusende, sød duft, som kan duftes på lang afstand.

Sølvlys

Sølvlys blomstrer i september-oktober, og kan blive op til 150 cm høj. Ja, faktisk er den i nogle somre blevet over 2 meter høj i min have. Den trives bedst i halvskygge i en god fugtighedsbevarende havejord, I denne tørre sommer udviklede den sig ikke helt som den plejer, og hvis ikke de står fugtigt nok, kan bladene godt blive lidt kedelige og halvvisne at se på. Så er det med at have nogle nabostauder, der kan dække lidt for bladene.

Sølvlys

Jeg købte i sin tid fire sølvlys på en hollandsk planteskole, hvor jeg gik amok blandt stauderne. Den ene af de fire viste sig senere at have grønne blade, men det skal den altså ikke høre et ondt ord for. Den er nemlig næsten endnu tættere i blomsteraksene, og så er bierne i øvrigt meget glade for sølvlys, og der er en summen og et leben af den anden verden rundt omkring blomsterne.

Sølvlys

FAKTA:

NAVNCimicifuga racemosa 'Brunette'
DANSK NAVN: Sølvlys
LYSFORHOLD: Trives bedst i halvskygge
HÅRDFØRHED: Ja, staude
JORDBUND: Almindelig fugtig og næringsrig havejord
VÆKST: Opret vækst, der ikke behøver opbinding
STØRRELSE: Op til 150 cm, ofte højere
BLOMSTRING: September-oktober, meget duftende
ANVENDELSE: Velegnet til afskæring

10 kommentarer:

 1. Kære Lene, tak fordi du har gjort mig opmærksom på sølvlys, den kendte jeg ikke. Den kunne jeg godt tænke mig at have i haven, for jeg har lige stedet til en staude, der blomstrer i efteråret. At den så også gør opmærksom på sig selv med skønne dufte og er en plante, som bierne elsker, det er jo bare tillægsgevinster!
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne
   Ja, sølvlys kan absolut anbefales, og som skrevet kan den i "gode" somre (for planten altså) blive helt op til 2 m, så det er en staude, der absolut gør opmærksom på sig selv.

   Slet
 2. Det er virkelig også en af mine yndlings stauder, den har hele pakken med det fineste mørke løv, lange stængler som ikke skal bindes op, fine svagtrosa blomsterstande og den lifligste duft af den slags bobletyggegummi jeg elskede som barn.
  Sommertørke er den desværre ikke så glad for - denne sommer var ikke optimal for sølvlys.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Pia,
   Nej, du har ret i at sølvlys i år har "skrantet" lidt i forhold til de andre somre, hvor vi ikke har haft langvarig tørke som i år. De har ikke været så kraftige, og ej heller så høje - men skøn har den nu alligevel været. Jeg vil prøve at tænke på bobletyggegummi, når det bliver tid til at dufte igen :)

   Slet
 3. Sølvlys har jeg ofte stået og luret på i planteskolen. Men men den siges at være fugtighedskrævende. Så et spørgsmål ? Hvor krævende er den egentlig? Kan den klare alm god havejord med en spand vand til hjælp en gang i mellem? Den èr jo ikke helt billig så jeg vil ikke bruge gavekort på den hvis den går ud pga tørst. Men den er fristende især når den osse dufter.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Kære Gunvor.
  Hvis jeg skal være helt ærlig, og du lover ikke at sige det til nogen, var det først da jeg researchede til dette planteportræt, at jeg fandt ud af, at den kræver en fugtig jord :). Jeg har haft mine i ca. 5 år, og de var 2 år om at komme rigtigt i gang, men siden da har der aldrig været problemer. De fire jeg har står lige så meget i sol, som i halvskygge, og de er plantet i helt almindelig havejord, som i øvrigt sjældent bliver gødet!
  MEN noget er der altså om snakken, for i år med den megen tørke, har de som sagt ikke været så høje som de plejer.
  Og nej, den er ikke helt billig, men jeg ville ikke være bange for at den går ud.

  SvarSlet
 5. Det er en utrolig dejlig staude og jeg vil heller ikke undvære den.
  Som Lene skriver er den fugtighedskrævende og den bliver smukkest i halvskygge/skygge, men den dør ikke på en solrig plads, der har bladene det med at svide i kanterne og planten har det svært med at komme igang - det er ikke så smukt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth,
   Ja, den er skøn. Overvejer at flytte et par af dem lidt mere i skygge - bare for at se, om de kan blive over 2 m høje :)

   Slet
 6. Dejligt planteportræt, Lene :) Jeg købte en sølvlys for 2 ½ år siden og den har ikke blomstret eller er vokset noget særligt og det er først i år at jeg blev opmærksom på at den måske stod for tørt... Købte en mere og satte den et sted hvor jeg har husket at vande og vande og den har blomstret fint. Nu er jeg spændt på næste år, for den er faktisk visnet ned.. gad vide om det er normalt.
  Sølvlys er under alle omstændigheder en skøn plante med mange goder.

  SvarSlet
 7. Tusind tak for fifene. ( jeg skal nok holde tæt Lene) Jeg har lige den rigtige plads ,tæt ved roser der bliver vandet i tørre perioder og i halvskygge. Så er det afgjort hvad den næste fødsdagsgavekort skal bruges til,, sølvlys nemlig.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE