onsdag den 5. november 2014

SØREN RYGES HAVEGLÆDE

TEMA: HAVEN I ÅRERNE

"Haveglæde" landede på mit bord en dag sidst i september, hvor den ellers fantastiske Indian Summer havde fortrukket sig, og haven var blevet koldere - vinden tog til. Et par dage havde jeg gået og skulet lidt til havens opgaver og holdt mig indendøre i ly for vind og vejr, med pejsen tændt.

TEKST: LONE

FOTO: CATHRINE BECHER, VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGETDenne lørdag formiddag kom bogen "Haveglæde" som et forstandigt og sjælevenligt pust - som om den ville sætte mit havehjerte tilbage på rette sted med Sørens Ryges åbenhjertige og varme fortælling om glæderne i hans og Cathrines have. Bogen er smukt illustreret af Cathrine, der med sine følelsesbetonede og ærlige billeder viser haven i glimt - mættede glimt, der med stor overbevisning i samvær med Sørens forstandige tekster med al tydelighed viser en kærlighed til haven og naturen. Og præcist beretter om den glæde, haven giver dem tilbage.

At jeg har set en stor del af Sørens haveudsendelser "DR derude", gør ikke fortællingerne ringere. Mange haveoplevelser - ærgrelser og glæder - har Søren delt med os seere gennem årene, og derfor husker jeg kun alt for godt de episoder, som Søren beretter om. Dog ikke i en sådan grad, at bogen dermed er udvandet og allerede oplevet.

Sagen er nemlig den, at vi i denne bog får en beretning om familiens glæde af haven, og ikke alene fra Sørens vinkel. Sørens tekster er, som beskrevet, ledsaget af fotos taget af Cathrine - hans kone - og de viser haveglæden på en forstandig og meget gribende facon. Billederne tager fat om ens havehjerte, og for den visuelle er følelsen af haveglæde til stede under læsning af bogen fra start til slut - ikke mindst pga fotografierne.

"Haveglæde" er en beretning, der varmer og videregiver haveglæden til læseren. Undervejs er der uvilkårligt træk på smilebåndet, da så mange af de største glæder i haven netop også er de mest simple, og at de oftes deles mellem mennesker. Mellem ægtefolk, mellem børn, mellem havefolk, mellem naboer og mellem familier.

Bogen fortæller det i alt sin enkelthed og rammer den for mig største form for haveglæde. Begejstringen for de små glæder i livet, i havelivet: Årstidernes skiften, blomstringerne, naturens underfundigheder, husdyrene, duftene, og ikke mindst oplevelser med mennesker, man holder af.At en del af Sørens haveglæde bunder i evnen til at give sin Cathrine, børn og børnebørn glæde over de samme ting, der glæder ham selv, er en stor del af fortællingen. Man lærer her en side af Søren at kende, som er knap så tydelig i DR-udsendelserne, der måske mere opleves som "en mand og hans have". Men Sørens fortællinger handler i høj grad også om de glæder, familien giver havemanden tilbage ved at deltage i haveeksperimenter og bare være med.Fortællingen er ærlig. Og det er ofte i den relation, at man ikke kan undgå at trække på smilebåndet og give manden ret. For det er jo sådan. At der ligesom i alle andre relationer i ens liv, også er faste mekanismer i havelivet. Som fx når der klippes græs:
"For jeg klipper jo mit græs - i hvert fald noget af det. På gårdspladsen, hvor vi færdes konstant, og i den nærmeste del af haven med alle blomsterbedene. Der synes jeg ikke, det passer med det vildtvoksende græs. Her er kulturen i højsædet, og derfor klipper jeg græsset. Og gøder det lidt, så det bliver tæt. Stikker kanterne til bedene af et par gange hver sommer. Og vander på gårdspladsen, når det bliver for tørt. Total fantasiløs beskæftigelse, som Lotte Möller siger. Men har man sagt A, må man også sige B. Har man valgt klippet græs, må man klippe det ordentligt. En græsplæne er under alle omstændigheder ikke andet end en jævn, grøn flade. En nyklippet græsplæne med hjulspor og masser af vissent græs er direkte grim. Med den moderne bioklipper kan resultatet blive så pænt, at Cathrine roser mig bagefter. Det er det hele værd."

"En nyklippet græsplæne med hjulspor og masser af vissent græs er direkte grim. Med den moderne bioklipper kan resultatet blive så pænt, at Cathrine roser mig bagefter. Det er det hele værd."


En anden beskrivelse er Sørens fortælling om bål. Om hvor hyggeligt det er at brænde haveaffald af - også selvom man ikke må. Og at det måske går bare lige engang imellem, når man nu faktisk bor så langt ude på landet.Lugten, stemningen og varmen fra et bål med haveaffald vækker minder og er en af de hyggelige ting ved havelivet (men som jo ikke længere er tilladt). Og hvis du selv har opgivet beskæftigelsen, så nyd billederne her i stedet. Man kan næsten lugte haveaffaldet der forsvinder i flammerne.
At nyde sin have handler for Søren og Cathrine ikke bare om at være i den og arbejde i den, men bestemt også om at se den. Om de lange kig på tværs af haverum og natur - kig, der forandrer sig fra årstid til årstid, fra morgen til aften. Og beskrivelserne er smukt illustreret med fotografierne - se blot herunder.
Ligeså er glæden ved en uopvarmet havestue, der ikke har moderne glasruder, og dermed danner de smukkeste iskrystaller, når vinterens sætter i. At kunne kalde på sin ægtefælle for at dele oplevelsen af de smukkeste krystaller. Det er så godt beskrevet - og så sandt, som det er sagt. Haveglæde ligger selv i de mindste ting. Bare havehjertet står åbent for naturens små åbenbaringer.Jeg bliver nødt til lige at nævne det en gang til: De smukke havebilleder - taget af Cathrine Becher - bærer denne bog og kompletterer Søren Ryges ærlige tekster på så dejlig en måde, at dette værk ganske enkelt er en lille dosis haveglæde i bogformat.
Bogen får hermed min varmeste anbefaling til en hyggelørdag. Køb den, læs den og lån den til din haveglade mor, veninde eller ven. Den fortjener at blive læst af alle med passion for haven.


TITEL: Haveglæde
FORFATTER: Søren Ryge Petersen
FOTOS: Cathrine Becher
UDGIVELSE: 2014
SIDER: 256
SPROG: Dansk
FORLAG: Lindhardt og Ringhof16 kommentarer:

 1. Den bliver vist NØDT til at ligge under juletræet i år. Med en mærkat med Til Marianne på. :-)

  Det er en dejlig og levende anmeldelse, Lone. Og billederne: Absolut helt og aldeles enig!

  SvarSlet
 2. Den står allerede på min ønskeseddel til julemanden ;)

  SvarSlet
 3. Og sikke en dejlig og hjertevarm anmeldelse, tak for den! og jeg får lyst til at læse bogen, som hermed er et ØNSKE, ELSKER hans udsendelser, der er så langsomme at der er plads til nydelsen og fordybelsen:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja - det er faktisk lidt skønt, ikk?
   At komme helt ned i gear - i selskab med Søren Ryge på slap line :-)

   Slet
 4. Kære Lone, det er altid en fornøjelse at læse dine indlæg, og anmeldelsen af Ryges nye bog varmer mit hjerte.
  Den bog må jeg absolut gå i gang med. Og hvilke fotos! bare introduktionen med hønsene på pind, side om side,
  tæt på hinanden, men alligevel med en individualist, der bred og mægtig ser den anden vej. Ikke til at stå for.
  Tak for denne julegaveidé!
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne
   Det er jeg da vildt glad for at høre :-) tak.

   Ja, min anmeldelse er meget positiv overfor bogen, og det er ganske enkelt, fordi bogen bare fik mig til at indse noget, jeg har følt lidt udeblev af diverse bøger i tiden (som så helt sikkert kan noget andet - men ikke dette).
   Altså - beskrivelsen af den der helt basale glæde for haven. En glæde, der kan opleves uden køb af dyre havemøbler eller minutiøs lugning. Bare glæde der mærkes helt inderst - glæde ved de små ting ved haven og naturen, og som jeg tror alle havefolk kan nikke genkendende til. Det det hele måske faktisk handler om.

   Den er hurtigt læst, fordi den er så velskrevet - og derfor er det også oplagt at deles lidt om den (min er fx allerede udlånt). Men den er også god at have stående for lige at minde sig selv om, hvad alt det her havepassion faktisk drejer sig om.

   Håber du får fingre i den, og at du også kan mærke varmen :-)

   Slet
 5. tak for en fin anmeldelse, bogen er straks kommet på min ønskeseddel.... for Søren Ryge.... han har en stor "skyld" i at en stor del af mit liv handler om have :-) Tak Søren.

  SvarSlet
 6. Den må vist osse under mit juletræ .......

  SvarSlet
 7. Super anmeldelse og sjovt at du lige skriver: "Køb den, læs den og lån den til din haveglade mor, veninde eller ven". Købte den nemlig til min mor i forrige uge. Kunne ikke lade den ligge der i Føtex, men at den måtte kunne glæde både hende og mig - de dejlige billeder, den fine stemning - ja, er det ikke sådan at man næsten også kan høre den skønne musik, der ofte ledesager Søren Ryge på TV... jeg synes jeg kan høre tonerne lige så svagt i baggrunden... Dejligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der kan du se :-)
   - Det er en oplagt gaveidé til søde havevenner :-))

   Slet
 8. Hov kan man få den i Føtex???? det har jeg ikke opdaget. Så er prisen måske til det kan tillades som en herognu gave. Har nemlig bogen på ønskeseddelen, den er bare så laang, at jeg ved at jeg ikke kan få halvdelen opfyldt i år. Og der læænge til føds`dagen. Men det er jo "disse tider" så måske skulle jeg nøjes med at oplyse familien om hvor den kan købes, hmm.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 9. Det er med Søren Ryge, som det var med Thomas Vinding. Nogle stemmer er bare indbegrebet af ro og lykkefølelse i maven. Når jeg læser bøger, haveklummer eller andet, som Søren Ryge har skrevet, så kan jeg høre hans rolige stemme for mit øre. Pulsen falder og jeg fyldes med … ja ro. Da jeg som barn så Emil i TV, som var 'fortalt' af Thomas Vinding, så var det præcis det samme, der skete. Jeg vil glæder mig til at læse denne bog med de smukke, smukke billeder - og så skal min skønne veninde da ha' den i julegave. Tak for dejlig anmeldelse :o)

  SvarSlet

ANNONCE