søndag den 28. december 2014

DANMARKS VILDE LÆGEPLANTER

BØGER

Her er bogen, som uddyber alt det, de andre om lægeurter ikke gør. Og som kommer med den seneste forskning på området, de bedste anekdoter og nogle helt exceptionelle fotos. Jeg er begejstret! 

TEKST: MARIANNE
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGETGennem tiden er der skrevet virkelig mange bøger om danske lægeplanter. Interessen for urter og deres medicinske og trivselsfremmende virkning har fået et ekstra nyk op efter at Ny Nordisk Gastronomi har gjort sit indtog på restauranter, i medierne, på danskernes læber og i deres køkkener. Derfor er det også naturligt, at denne bog er udkommet. Den giver en grundig indføring i de vildtvoksende lægeplanter i Danmark - måske egentlig den eneste af slagsen, som kommer hele vejen rundt. Også om emner, der ikke bliver behandlet i alle de andre. Det er noget af det, der gør bogen her speciel.

Danmarks vilde lægeplanter


Bogen er sin funktion bevidst. Den gennemgår kort baggrund, historik og lovgivning, og ellers fungerer den som opslagsbog for hundrede danske lægeurter. Alle er de illustrerede med smukke fotos af urten, enten i dens naturlige habitat eller i nærbillede - eller begge dele. Alle urter har mindst et dobbeltopslag, nogle flere, hvilket skaber dynamik, når man sidder med bogen.

Danmarks vilde lægeplanter
Men det er jo netop det, man ellers ikke gør. Man vandrer rundt derude og slår op, for dette er en opslagsbog, som skal med i rygsækken sammen med kameraet og madpakken. Med mindre altså, man er lægeplantenørd som jeg. Så kan man sagtens sidde med bogen og nyde at læse om hver enkelt urt og undersøge, om der er ny viden, som man ikke har. Det er der, for mit vedkommende, hvilket er meget opløftende - også at læse om kulturhistoriske spidsfindigheder, som man ikke lige vidste eller om forskning, der er sket fremskred i, siden sidst, man læste om urten. Naturligvis er der de sædvanlige formaninger med hensyn til ikke at selvmedicinere sig, men der gives også nogle gode eksempler på, når det er gået galt, så det er ikke kun ens egen selvdisciplin eller fornuft, der får ansvaret her. 

Danmarks vilde lægeplanterOg jo, det er det så alligevel. Og det er derfor denne bog kan noget andet, end så mange andre. For dens grundighed, som altså ind imellem kan gøre, at man næsten glemmer, hvad det er for et kapitel, man sidder med, er med til at man forstår dybderne af det med, at der stort set findes planter med medicinsk effekt til hver en sygdom eller skavank, et menneske kan gå hen og have.

I den moderne verden, som vi lever i her i det 21. århundrede, bliver man helt taknemmelig for, at nogen vil påtage sig den store opgave at få skrevet denne bog. Derfor er jeg samtlige forfattere dybt taknemmelig. Og fotografen - tag ham med næste gang, der skal skrives noget lignende! 


Danmarks vilde lægeplanter
TITEL: Danmarks vilde lægeplanter
FORFATTERE: Ina Giversen, Leon Brimer og Birgit Kristiansen.
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Lars Norman
UDGIVELSE: September 2014
SIDER: 320
SPROG: Dansk
FORLAG: Gyldendal

3 kommentarer:

 1. Hvor er det dejligt, at I anmelder bøger her på bloggen og tilligemed får forlag til at sponsorere boggaver!
  Da jeg er en passioneret læser, bliver jeg helt vild i varmen, når jeg får sådan en skøn boganmeldelse som din, Marianne,
  og jeg har da også allerede bestilt den på mit lokale bibliotek.
  Selvom min bogreol er ved at segne under vægten af bøger, så ender det ofte med, at en bog, jeg har lånt til gennemsyn, smyger sig ind i reolen til alle de andre dejlige bøger, som er omhyggeligt udvalgt.
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
 2. Det er da en bog der ryger lige til tops på ønskelisten. Tak for tippet Marianne. Den vil jeg kigge efter på hylderne.

  SvarSlet
 3. Lyder som en superbog. Og nu er der læænge til de næste ønsker kan håbes opfyldt (fødsdagønsker og næste jul) Det kunne være man skulle tage turen omkring bibiloteket næste gang turen går til byen.
  Det sner endnu her , stille og tæt, Da ungerne var små, gik vi ofte ud i sådan et vejr og legede i sne og mørke. Især hvis det var årets første sne. Det kunne være jeg skulle pakke mig ind og gå en snetur.
  snehilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE