lørdag den 27. december 2014

DRIVHUS I DRIVHUSET

I DRIVHUSET

I år vil jeg prøve noget nyt med hensyn til opbevaring af de frostfølsomme. Jeg har lavet en helgardering og sat et drivhus i drivhuset!

TEKST & FOTO: LENE

Vinteren har endnu ikke sådan for alvor vist tænder, men vi har alligevel i god tid prøvet at gardere os mod frostens skader. Selvom mit motto er, at "mit liv skal være smukt", har vi måttet krybe til korset og har købt et drivhus af bobleplast til at sætte inde i væksthuset. Samtidig anskaffede vi os en varmeblæser og en termostat, som nu er indstillet til fem grader. Det skulle være nok til at holde liv i planterne vinteren over. Kønt er det bestemt ikke, men forhåbentlig kan planterne lide de nye omgivelser

De planter jeg er mest øm over er naturligvis de to citrontræer, som bugner med citroner i alle stadier, men jeg vil også være rigtig ked af at miste mine ni agapanthus, hvoraf de seks er hjemmelavede og endnu ikke så store. De fire af dem har blomstret i år, til trods for, at de ikke er så gamle.

På hylderne står også lidt krydderurter, et par hortensiaer og en husfred i en krukke, ligesom jeg også opbevarer de få dahlia jeg fik gravet op.

Drivhus af bobleplast
Sidste vinter opbevarede vi vores 2 citrontræer i stuen ovenpå. Der stod et træ under hvert skråvindue, så de fik så meget lys som overhovedet muligt. Sammen med citrontræerne stod der også en duranta, en blyrod samt en ret stor nerie.

Det var egentlig en hyggelig jungle at se på, og faktisk trivedes de alle. Det eneste, som var ved at drive mig til vanvid, var det faktum, at de alle - undtagen nerien - fik lus. Jeg prøvede at sprøjte med sæbe, men lige lidt hjalp det. Til sidst besluttede jeg mig for at leve med lusene, selvom det var noget klistret stads at få på trægulvet.

For at undgå luseplagen i år, besluttede jeg mig for, at de frostfølsomme måtte holde flyttedag, og derfor står de nu i det nye drivhus af bobleplast. Det er absolut ikke nogen køn anordning, men hvis det lykkes at holde liv i alle planterne må jeg leve med det. Nogle vil måske indvende, at for de penge vi kommer til at betale for strøm, kan vi købe nye citrontræer hvert år. Det er sikkert rigtigt nok, men det er nu sjovere at se træerne trives og blive større og større, end at skulle starte forfra hvert år. Det har jeg prøvet. Så lad os håbe på en mild vinter!

Drivhus af bobleplastJeg havde egentlig en romantisk forestilling om, at væksthuset her i vinterperioden skulle pyntes lidt op, så vi kunne sidde derude med tæpper og varm te og hygge os, sådan som man ser i de smarte blade. Men hånden på hjertet, så vil vi nok hellere sidde inde i den varme stue, og derfor bliver væksthuset brugt til opbevaring - men måske til næste år!

19 kommentarer:

 1. Ja, det er nu vigtigere at de frostfølsomme overlever frem for at der ser pænt ud i drivhuset, synes jeg. Jeg synes at det ser godt ud inde i teltet og er spændt på forløbet resten af vinteren - nu har vi jo virkelig fåret kulde.. Jeg håber at du vil komme med en opfølgning til foråret?
  Mit eget overvintringstelt lider en del af kondens, men det er også tæt pakket - måske for tæt. Jeg har taget mit citrontræ ind i et køligt rum indendøre, men bladene rasler af, hvad er din erfaring med det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu kom vinteren så pludselimed frostgrader, at vi ikke nåede at sætte termostaten til. Indtil videre er der ikke sket noget, så vi må ordne det i dag.
   Der er også en del kondens i mit bobleplasttelt, og synes det er en mangel, at der ikke er et udluftningshul et eller andet sted. Jeg kan se, at der er mug på jorden i en af krukkerne, så jeg må hellere holde øje, og få luftet ordentligt ud!
   Da vi havde citrontræerne oppe i stuen sidste år tabte de meget få blade. Om det skyldtes at de fik ret meget lys ved jeg ikke, men jeg tror det.
   Lad os krydse fingre for at det hele overlever - inde som ude :)

   Slet
 2. Jeg betragter det som vinterpension, og en daglig reminder om den gode tid forude igen om ikke så lang tid....

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret Henrik, og når jeg kigger ind i bobleplasthuset på de gule citroner glæder jeg mig også allerede :)

   Slet
 3. Her er bobleplasten trukken udenpå drivhuset og fastholdt med presenning , så kan 24 kvm drivhus indholde MANGE planter og jeg syntes det er en beskeden pris til EL , varmeblæseren køre op på max 7 grader men der er stor forskel mellem varmen ved gulvet eller øverst oppe .
  Skinner solen varmer det lynhurtig drivhuset op

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ege,
   Ja, der bliver hurtigt lunt, når solen skinner. Jeg er glad for at prisen til el er beskeden, for det er jo - som jeg skriver - sjovere at kunne gemme planterne end at skulle købe nye hvert år. Det er de trods alt for dyre til.
   Måske skulle vi overveje at "overtrække" det lille, gamle drivhus til næste år.

   Slet
 4. Dit lille hus i drivhuset ser smart ud. Før har jeg set, at man kan beklæde drivhuset indefra med bobleplast, men det synes jeg nu virker lidt omstændeligt og sikkert ikke godt for møbler med den ekstra fugt.
  Spændende bliver det at følge krukkevæksterne gennem vinteren. Sådan en lille anordning kunne godt friste mig.
  Hilsen fra en, som er lidt misundelig på dit lækre citrontræ og har dårlig samvittighed over at have et oliventræ til overvintring udendørs.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia.
   Jeg har også overvejet at beklæde vores lille, gamle drivhus med bobleplast indvendigt, men der er en gammel vinstok, der løber langs taget og siderne, og det vil derfor være en smule besværligt. Derfor prøver jeg denne mulighed, og jeg er også spændt på hvordan det går. Jeg har lige været derude, og der var dejligt lunt, men nu har solen jo også stået på det meste af dagen. Desværre er der en del kondens i bobleplastteltet, og jeg savner en udluftning. Jeg har lindet lidt på den ene lynlåslukning, og håber det er nok. Det nytter jo ikke noget at der er lunt nok, hvis det så i stedet for rådner væk!

   Slet
 5. Vores oliven og citrus står stadig derude...... og det er først nu vi overvejer at tage dem ind hvor der er frostfrit. Vi tjekker lige vejrudsigten iaften - for så kommer de med ind for natten. Vi har en lukket altan på vores 1.sal, hvor der er frostfrit - og det er jo super heldigt.
  Mange julehilsner fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susan,
   I er heldige, at I har et frostfrit opbevaringssted - bare det var mig!

   Slet
 6. Jeg genkender problemet med lus, mine planter stod også under et skråvindue sidste vinter. Jeg kunne ikke holde det ud og gjorde kort proces, ud på møddingen røg de. Beslutningen var ikke nem. Og det har ført til, at jeg er særdeles omhyggelig og realistisk med valg af frostfølsomme planter. SUK.
  Krydderurterne er på ophold i mit tidligere hønsehus, ikke optimalt, fordi der mangler lys, men de klarede den sidste år tildækket med bobleplast.

  Det skal blive spændende at høre om dine erfaringer med dit arrangement, det ser rigtig godt ud.

  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, vi burde bo i et land, der var mere egnet til helårsbrug, men på den anden side er det jo også dejligt med de skiftende årstider. Så må vi i stedet for tage vores forholdsregler, for opgive de frostfølsomme er jeg i hvert fald ikke parat til endnu :)

   Jeg skal nok følge op på hvordan denne opbevaring falder ud!

   Slet
 7. Mit drivhus er heller ikke til siddende vinterhygge, det er stopfyldt med frostfølsomme planter, små nye stauder og diverse stiklinger der ikke kan li for meget fugt og nysåede frøbakker, jow jow jeg nåede liige at så inden jul. Der er altid et par smuttere men som regel overlever det meste.
  OG så har jeg lige kikket i min havekalender og set at "vores alles" TANTE GRØN har føds`dag i morgen så hermed et stort stort TILLYKKE og jeg håber du får tid og mulighed til at nyde dit orangeri i denne tid. En kæmpe sæk fuld varme tanker er sendt af sted mod nord.
  Mange varme julehilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor,
   Hvor er du flittig med at så - vi krydser fingre for at det meste overlever igen i år. Nu skulle det jo efter sigende blive lidt lunere i vejret i næste uge. Ja, vi må nøjes med at vinterhygge indendøre - og det er jo i grunden heller ikke så galt :)

   Slet
 8. Jeg har overvejet hvert år at købe den samme anordning og stille ud i drivhuset, men indtil nu er det ikke blevet til noget. Istedet håber jeg vi får en opfølgning på projektet til foråret, så vi kan høre hvordan det er gået. Men mon ikke det kommer til at blive en succes...!??
  Havenytårsknus fra fru friis

  SvarSlet
 9. Kære Lene.

  Et gravid orangeri! Sikke et sødt lille boblebarn, dit orangeri har i maven. Ja, det er ikke nemt at være æstet og praktiker på samme tid, men hovedsagen er, at dine elskede frostfølsomme vækster overlever.

  Kære Gunvor.

  Tusind tak for din fødselsdagshilsen. Du er et helt utroligt menneske. Tror du er en cyberspace-engel. Nu er der igennem de sidste snart 5 år, kommet søde og hjertelige hilsner fra dig her i blogland. Det er så rørende og betænksomt. Jeg håber virkelig, at jeg snart får lov at møde min cyberspace-engel IRL. Og give dig det knus, jeg har ønsket at give dig i lang lang tid.

  Knus til jer begge

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak. Hvis det ikke er for den bro og afstand, så havde jeg stået ved din havelåge en dag du har åben have det kan du stole på. Men en dag lykkes det måske. Det er det skønneste vejr herovre så du får lige et solknus sendende ,du fortjener det.
   solskinshilsner Gunvor

   Slet
  2. Kære Jytte,
   Som du dog kan sige det - et orangeri, der er gravid - men det har du jo nærmest ret i :)))). Jeg tror og håber på, at de frostfølsomme overlever.

   Slet
 10. Jeg har sat bobleplast op indvendigt i hele drivhuset, ikke nemt men det lykkedes da til sidst. Overvejer dog nogle støtteanordninger til næste år da jeg ikke kan fæstne plasten i hjørnerne
  Pt har temperaturen ikke været under -2* selvom jeg ikke har nogen form for opvarmning derude og vi har trods alt haft -11* om natten

  SvarSlet

ANNONCE