onsdag den 31. december 2014

ET NYT ÅR FUNKLER FORUDE

OM MAGASINET

Det har her på HAVEFOLKET været et år med masser af nye samarbejder, haverejser i udlandet og haveture i Danmark, besøg på markeder og ikke mindst en masse snak omkring året, der kommer lige om lidt. Vi glæder os allerede.

REDAKTIONENFør vi begynder at snakke fremtid, skal vi lige kaste et blik på året, der nu snart er forbi. Vi har valgt at være rigtigt navlebeskuende - og så alligevel ikke. Vi kigger nemlig på årets top 10 blandt de artikler, vi har bragt på havefolket.com i 2014. Det glæder os helt vildt, at vi i år har en gæsteskribent i toppen af listen, for det viser os, at idéen om at magasinet skal skrives af "FOLKET", er en fin tankegang. Vi vil gerne have mange flere havefolk med i det kommende år, men det kommer I til at høre mere om.

Nr. 1 på HAVEFOLKETs top 10 er - som du sikkert allerede har smugkigget og erfaret - netop Tante Grøns artikel om hende og Syrenprinsens nye væksthus. Den morsingbo'ske havepassionist, som vi alle elsker at læse, er blevet en kær haveveninde for mange havefolk, der følger med på de nordiske haveblogs. Hun skriver de dejligste tekster og de varmeste kommentarer - og har man besøgt hende og Syrenprinsen på Mors, vil man vide, at hun også er en havekrammer værd i virkeligheden. Så herfra - tak til Jytte og hendes deltagelse i 2014.

Men jo, nu skal vi til favoritterne. Her får du links3 og uddrag af de 10 artikler, der er læst allerflest gange i 2014.

LÆSERNES FAVORITTER I 2014

MIT VINTERREFUGIUM
HAVETANKER
"Enhver virkelighed starter med en drøm. Glas har i mange år været det stof, mine hedeste drømme var gjort af. Jeg drømte om et væksthus, der kunne fungere som et slags psykisk åndehul."

skyggeplanter
FULD FART PÅ EN FRODIG HAVE: SKYGGEHAVEN 
PLANTER
"Det er ikke alle, der har haver på solsiden. Eller altaner med sol i ret lang tid ad gangen, hvis overhovedet. I gårde og baghaver er der som regel også ret skyggefuldt. Lad os derfor finde de planter frem, der kan skabe frodighed i skyggen."


VIL DU HAVE NÆSTE MAGASIN I DIN POSTKASSE?
OM MAGASINET
"Vi har fået en del henvendelser fra søde læsere, der rigtigt gerne vil have vores havemagasiner i postkassen - altså i den rigtige postkasse. Derfor har vi nu besluttet os for at sende julemagasinet i trykken. Så ja, nu er det faktisk muligt!"

DEN UUNDGÅELIGE SOMMERFUGLEBUSK
PLANTER
"Mange haveejere mener, at ingen have må undvære en sommerfuglebusk. Jeg har tendens til at give dem ret. Sommerfuglebusken forvandler fra juli-august din have til et inferno af flagrende sommerdrømme, så luk den endelig ind."


sankthansurt
KLIP DIN SANKTHANSURT NED OG UNDGÅ ÆRGRELSER
I HAVEN
"Du kender det godt, ikke? Sneen er smeltet, og du går i gang, med raske bevægelser, at rydde op og gøre forårsklar i haven. Nogle stauders tørre stængler kan bare knækkes af, men ikke sankthansurtens! Du får lige et tip eller to."


TID TIL AT SÅ VALMUER
I HAVEN
"Så, nu er frosten gået af jorden, og vi kan glæde os over at kunne komme lidt mere i haven. Der kan stadig nå at komme frostnætter - ja, endog sne endnu - men det skal vi bare hilse velkommen. Det er kun godt, når du lige har sået valmuer. De kan nemlig lide at ligge og godte sig imellem plus og minus, inden de gør sig klar til at spire."


TEMA: KØKKENHAVEN
LEDER TIL MÅNEDENS TEMA
"Man skal jo faktisk ikke have ret meget jord for at kunne dyrke bare en lille smule, der kan spises. Det kan være du blot har en lille baghave, en altankasse eller en terrasse med et par højbede, og hvis du er effektiv i din dyrkning, kan du faktisk få plads til meget på blot lidt plads.
Udgangspunktet er at være god ved jorden og give den noget igen, tilsvarende det du høster af den."

DESIGN DIN HAVE MED HØJBEDE
BØGER
"Ingen have uden højbede! Så kort kan det siges, hvis det står til Nina Ewald.
Nina Ewald fanger med sin nye bog essensen af en af tidens trends indenfor havedesign - brugen af højbede. For flere haveejere er højbedene forbeholdt køkkenhaven, men Nina har øje for at elementerne er på vej ud i mange andre dele af haven - ja, de er der allerede."

TEMA: INDRET TERRASSEN
LEDER TIL MÅNEDENS TEMA
"Smid havehandsken og slå bentøjet op! I denne måned skal vi nemlig slappe af. I hvert fald ind imellem. Jo, vi skal så! Vi skal dovne på terrassen, og det er komplet ligegyldigt, hvordan den ser ud, blot du godt kan lide den. Blot du nyder den og holder af at tilbringe tid på den. Alene - eller sammen med familie og venner. Tæt på huset eller langt væk nede i en skjult krog."

Heides planteskole
HEIDES PLANTESKOLE - EN PERLE VED LIMFJORDEN
REPORTAGE 
"Tæt på Limfjorden, beliggende i Thisted på bakken med udsigt til Mors, finder man en fantastisk planteskole. Planteskolen lyder navnet "Heides Planteskole" efter ejerne, og dette er ikke et sted, man besøger på kort tid. Her kan man forsvinde i timevis!"

Sjovt nok afspejler læsernes favoritter også en del af vores egne favoritter. Men der er også en del flere, der popper op på lystavlen, når vi tænker tilbage. Vi vil i den forbindelse takke for inspirerende artikler fra både Kjeld Slot, Ole Fournais og Birgitte Sværke Pedersen, der har beriget os indenfor vidt forskellige sider af haveinteressen. Og ikke mindst en kæmpe tak til Jeppe Urban fra Haven i Hune. Vi har alle fulgt haven over året der gik, og det har været spændende at følge med i tankerne bag en have i verdensklasse. Sidst beskrevet i den nye engelske havebog "The Gardener's Garden", der trækker de 250 haver frem, som vurderes at være verdens smukkeste haver - i selskab med Fredensborg Slotshave og de runde haver i Nærum. Det er en super flot anerkendelse. Både til alle der arbejder med Haven i Hune og til Danmark som haveland.


TAK TIL FLERE HAVEFOLK DER SKRIVER MED
En stor tak skal bestemt også lyde til vores relativt nye kolleger i Havepanelet. Til Mimi Hvass, Grethe Heide, Ritt Bjerregaard, Anne Møller Svane, Mariane Corfitz, Marianne Rostén, Jens Juhl, Dorte Nissen og Marianne Bachmann Andersen. Vi er meget begejstrede for, at de alle har ønsket at være med i haveglædens tegn og har stillet deres viden til rådighed for alle HAVEFOLKETs læsere.

I kommer alle til at høre mere fra dem i 2015. Stil endelig spørgsmål - så skal I få de gode svar retur.


HAVEFOLK I DET NYE ÅR
I 2015 vil vi i højere grad prøve at give mikrofonen - eller skal vi sige pennen - videre til flere gode havefolk. Vi vil gerne høre om, hvad vores læsere brænder for. Høre om hvilke elementer i haverne de har allermest glæde af og måske endda lidt om, hvordan de har skabt disse hjørner, områder eller punkter, som de glædes over dag efter dag. Det behøver ikke være store, kunstfærdige anlæg - bare de der områder som giver en helt særlig lykke ved at have en have. Mon ikke du ved præcis, hvad vi mener? Det kan fx være hjørnet med din datters yndlingsgynge og den af morfar byggede sandkasse eller dit udekøkken, som har givet grobund for endnu flere aftener på terrassen. Eller måske er det din flere år gamle køkkenhave, som hvert eneste år er dit yndlingsopholdsrum i haven.

Så, kære læser. Har du både en havefotograf og -skribent i maven, så er du måske en af de havefolk, der i 2015 skal være med til at sætte emner på dagsordenen her i magasinet, så andre kan blive inspireret, imponeret, nysgerrig eller måske bare føle lidt af din glæde ved det gode haverum. Du hører mere om muligheden for at være med - lige her - inden længe. Indtil da: Tænk over, om du har en haveglæde, du gerne vil dele ud af og dermed inspirere andre til at få mere ud af deres egne haverum. For så vil vi gerne hjælpe dig med at få historien ud til alle andre gode havefolk, der læser med.

Udover, at vi gerne vil fortælle mere om havefolk og haveglæder, så vil vi i redaktionen selvfølgelig igen i år invitere jer med på besøg i en masse haver rundt om i verden, præsentere jer for planter, som vi selv holder meget af, og give alverdens tips til haven med udgangspunkt i, hvordan vi selv gør. Ja, og selvfølgelig meget mere af alt det, vi synes er en del af at være daglig eller ugentlig bruger af en have.
Kære læser, vi glæder os til endnu et havehyggeligt år med magasinet. Et år, hvor man kun kan være sikker på een ting: Der vil igen, igen komme alverdens nye initiativer her på HAVEFOLKET, for vi kan slet ikke lade være.

Med ønsket om et lykkebringende nytår til dig, din familie og alle dine kære, takker vi i dag af for et spændende haveår 2014 - i godt selskab med dig.

Nytårsglade og festparate hilsner
fra Lene, Marianne, Karina & Lone 11 kommentarer:

 1. Tak for et herligt haveår i jeres selskab. Jeg vil glæde mig til nye skønne haveindlæg både fra jer og jeres gæsteskribenters hånd. Det kan kun blive godt.
  Stort nytårs-haveknus fra fru friis :o)

  SvarSlet
 2. Selv tusind tak for i år! I er en af de haveblogs jeg besøger allermest, hvor jeg altid føler mig "velkommen", hvor der altid er en interessant artikel, flotte billeder, gode ideer, og ikke mindst havehygge :) Og min have betyder rigtig meget for mig - det er en kolonihave på 250 m2, som bare var en græsmark da vi overtog den for knap et år siden. Vi har selv tænkt og tegnet det hele, anlagt køkkenhave, bede, terrasse, bygget kompost - og ikke mindst et kolonihavehus. Det har været en virkelig spændende og lærerig proces, netop fordi jeg har søgt efter gode byggeideer, robuste stauder, hvornår man skal plante kartofler, hvornår æbletræet skal beskæres, om porrerne må vokse ved siden af gulerødderne, hvilke hindbær der er bedst, osv osv - og det gode ved en have er, at det stopper jo aldrig.... :) Man kan altid finde på nyt, enten at plante, bygge, male, så, indrette osv...

  Og I skal have et tusind tak for at være en af de blogs, som appellerer til både det nysgerrige, det kreative, det "helt nede på jorden", det hyggelige, det der vækker ens interesse :)

  Jeg ønsker Jer et festligt og frodigt nyt år!

  KH Trine

  SvarSlet
 3. Tak for året der gik her på HAVEFOLKET, hvor har jeg nydt at være læser her.
  Godt nytår til jer alle :)
  Haveknuser

  SvarSlet
 4. Godt Nytår og tak for en skøn 2014. I gør en kæmpe indsats.

  SvarSlet
 5. Tak for alle gode råd og godt nytår til alle på redaktionen
  Nytårsknus fra
  fru Høneballe :)

  SvarSlet
 6. Godt nytår og tusinde tak for alle skønne spændene finurlige artikler. jeg glæder mig til at se hvad I finder på i det nye år.
  nytårs hilsner Gunvor

  SvarSlet
 7. Godt nytår til redaktionen med tak for alle indlæg i 2014 - det har været en fornøjelse at følge med i jeres produktive arbejde.
  Arbejde er vel egentlig ikke det rette ord i denne sammenhæng, for det er nok entusiasme, haveglæde, nysgerrighed mm som driver værket!
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Fru Friis, Trine, Frk. Anemone, Anne, Lisbeth, Gunvor, Hanne - og alle I andre.
   Tak for alle jeres søde kommentarer, de er guld og gode vinde i vores sejl.

   Godt nytår og velkommen til et nyt år med havefolket.

   Slet
 8. Kære Krina, Lene, Marianne og Lone.

  Håber, at I alle er kommet godt ind i 2015. Ønsker jer alle et rigtigt lyst, lykkeligt og blomsterrigt nytår. Tusind tak for jeres utrættelige indsats. Der ligger et k-æ-m-p-e arbejde bag et projekt som HAVEFOLKET. At 4 passionerede ildsjæle mere eller mindre tilfældigt "støder" ind i hinanden og skaber et univers som HAVEFOLKET, er vi rigtig mange, der er taknemlige over. Man må tænde for at brænde,og I er jo alle rødglødende - i haveglædens tjeneste. Det er superduperdejligt.

  Er spændt på, hvilke nye tiltag, der vil komme fra jer i det nye år. Et blogmagasin giver jo en unik mulighed for at tænke nyt, og skabe nyt. Måske bliver det netop i det herrens år 2015, at der vil komme til at ske noget fuldstændig ubegribeligt skønt??:o) I er jo ikke kendt for, at springe over, hvor gærdet er hverken lavest eller grimmest.

  Jeg er både meget glad og meget taknemlig over, at min lille gæste-artikel til jer, er blevet læst af så mange. Det er da en helt svimlende vidunderlig tanke. Tusind tak for jeres søde ord. Jeg er stolt af, at være gæsteskribent hos jer, og håber, at kunne finde tiden til flere små epistler til jer her i 2015. Lysten mangler bestemt ikke. Tværtimod.

  Glæder mig til et nyt år med HAVEFOLKET og havefolk.

  Knus og kærlige tanker fra et stormomsust bette hus i bakkerne

  SvarSlet
 9. Ønsker også et rigtig skønt og grønt nytår til alle jeres trofaste læsere. Håber, vi alle får et fantastisk nyt haveår, fyldt med dejlige blomster og grønne oplevelser.

  Flere knus

  SvarSlet
 10. Kæreste Tante Grøn
  Altså det er jo en lidt sen kommentar på kommentaren, men tusinde tusinde tak skal det lyde fra hele redaktionen!
  Vi er også selv spændte på året vi er gået ind i. Idéerne er mange og fantasien fejler heldigvist ikke noget. Fortsat ;-)
  Dine artikler vil vi ikke være foruden. Når man rækker fanden sin lillefinger så tager han hele armen (altså ikke at du kun har rækket en lillefinger - og at vi er fanden - men du forstår vel billedet, så pas du bare på TG, "We want more!"
  Kys og knus fra redaktions-damerne og godt nytår

  SvarSlet

ANNONCE