Fudge er bløde karameller, der nærmest smelter i munden – og ikke hiver plomberne ud af tænderne. Her er en variant med karamelstykker med havsalt og en med frysetørrede brombær.


TEKST & FOTO: LENE
Fudge

Her er lidt historie om, hvor fudge kommer fra: Ifølge Wikipedia blev den første fudge fremstillet i Baltimore, Maryland i USA i 1886. I slutningen af det 19. århundrede begyndte butikker på Mackinac Island i Michigan at producere lignende produkter, og den opskrift bliver stadigvæk brugt i nogle af de originale butikker på Mackinac Island og omegn.

Jeg elsker fudge og prøvede for første gang for et par år siden at lave det selv. Jeg har aldrig haft det store held med at lave almindelige flødekarameller, men dette lykkedes. Når man først har smagt den hjemmelavede, vil man aldrig spise andet. Det skal dog siges, at fudge skal spises i små mængder, for det kan godt være kvalmende i middelsvær grad, hvis man får for meget. Jeg taler af erfaring! Men som med så meget andet gælder princippet “lidt, men godt” også her.

Ingredienser:

400 g kondenseret mælk (1 ds.)
1,5 dl sødmælk
450 g lyst rørsukker
115 g smør
Karamelstykker med havsalt
Frysetørrede brombær

Fudge

Sådan gør du:

  • Bland kondenseret mælk, sødmælk, rørsukker og smør i en tykbundet gryde.
  • Bring det i kog og lad det småkoge i ca. 10 minutter under omrøring.
  • Hæld massen op i en skål og pisk den i 10 minutter. Samtidig tilsætter du enten dine karamelstykker eller de frysetørrede brombær. Ved piskningen afkøles massen og begynder at blive tyk. Det er nemmest at bruge en røremaskine, hvis du har en sådan.
  • Læg bagepapir i en form på ca. 20 x 20 cm og hæld massen deri.
  • Sæt formen til afkøling i køleskabet til den er blevet helt fast, og skær derefter fudgen ud i passende stykker.

Det anbefales at opbevare den i køleskabet, da den hurtigt bliver for blød i stuetemperatur.

Kondenseret mælk fås i de fleste supermarkeder. Den plejer at stå på hylden med bageartikler. Her fandt jeg også dåserne med karamelstykkerne og de frysetørrede brombær. Der findes mange andre varianter, så det er bare at vælge den eller dem, du bedst kan lide. Du kan også tilsætte hakket chokolade eller nødder (gerne ristede). Du bestemmer!

Fudge

Som værtindegave vil en pose med fudge helt sikkert være populær!